Extra large satellite  9
Zidane: Spiller og trenerlegenden Zizou har eksperimentert med ny formasjon

Zidanes 3-5-2 formasjon

I kampene mot Red Bull Salzburg og sist kamp mot Roma prøvde Zidane ny formasjon.

Real Madrid har i det siste lagt bort den tradisjonelle 4-3-3 formasjonen, som de har vært kjent for i en god stund, og eksperimentert med 3-5-2 formasjon. I kampene mot Red Bull Salzburg og Roma eksperimenterte Zidane med nettopp 3-5-2 formasjonen. 4-3-3 var en formasjon Zidane brukte aktivt fra og med 2016, da han tok over jobben som Real Madrid sjef ut sesongen for Benitez, som riktignok fikk sparken. Belønningen det har gitt er tre strake Champions League tittler, noe som er historisk.  Dette var en formasjon som fungerte utmerket med angrepstrio bestående av Ronaldo, Benzema og Bale. Av de tre er det kun Benzema som er å finne i startoppstillingen aktivt, mens Bale er ute i kulda. Waliseren ble ryktet vekk fra klubben i sommer, men ser nå ut til å være en del av troppen for den kommende sesongen. Ronaldo har skiftet beite til Juventus, dermed har man mistet en målmaskin, og treneren må tenke annerledes rundt laguttak. Nedenfor har jeg tenkt å skrive litt om hvordan lagoppstillingen kan se ut, hvis det er den formasjonen som blir gjeldende på sikt. 

 Om 3-5-2

Hvis et lag behersker denne formasjonen, har de riktige spillerne, kan de slå hvilken som helst motstander. Formasjonen er fleksibel og kan tilpasses etter hvilket lag som er motstander, både defensivt og angrepsmessig.  Det begynner med en tre backs-linje, altså tre sentrale forsvarsspillere, fem midtbanespillere, hvor høyre- og venstre ving-backene fungerer som brede midtbanespillere. Det betyr at Marcelo på venstreside og Dani Carvajal på høyre har muligens de største arbeidsoppgavene med å dekke rommet bak seg defensivt, med det danne en forsvarslinje på fem sammen med de tre sentrale midtstopperne. I angrip er det Marcelo og Carvajal sin oppgave å oppsøke rom, angripe ledige rom på siste tredjedel av banen, og med det skape overtall i den offensive delen av spillet sammen med Eden Hazard, Benzema og eventuelt Isco/Asensio/James Rodriguez eller Bale. 

I midten er det tre sentrale spillere bestående av Casemiro/Valverde i ankerplassen, mens Modric og Kroos tar høyre og venstre og blir indreløperne. Et av de to førstnevnte har fortsatt samme oppgave, som er å fungere som en skjold til forsvarslinja og gi dem sikkerhet, mens idreløperne er dynamisk og skaper overtall i midten, når laget er i angrip, og har ikke like defensive forpliktelser som Casemiro/Valverde.  

Fordeler og ulemper med 3-5-2 

Det gir utvilsomt mye fordeler enn jeg kan få nevnt her, men dette er bare noen eksempler på hvordan et lag kan utnytte: 

Gir god ballkontroll: Et lag kan sikre ballen i laget, ved å beholde den i store deler av kampene, og det får du med possessionorientert fotball. Med fem spillere i midten er det utvilsomt at man domierer possession, ved å ha kontroll på ballen, og minimere antall skapte sjanser og mål fra motstander. Når laget har ballen, kan det bli enklere med nøkkelspillere som Modric og Kross, som gjør det mindre vanskelig å skape sjanser mot etablert forsvar, selvfølgelig forutsetter det at de skjønner bevegelsene til angrepsspillerne og finner kjemien. Når laget spiller seg ut fra bak, er det utvilsomt midtstopperen i trebackslinjen som har den viktigste jobben, i dette tilfelle Ramos, fordi hans rolle handler om å slå pasninger til åpne rom hvor motstander blir nødt til å omstille seg i overganger og gå i forsvarsmodus, ikke minst har Ramos en fri rolle og fungerer på den som en sweeper, når Varane og Militao skaper større bredde.  

 Hazard: Hazard har erfaring med denne formasjonen allerede fra Chelsea. Under Antonio Conte spilte Chelsea med nettopp 3-5-2, da var Hazards rolle å spille bak Morata. Det ble slått pasning fra dypt hold, belgieren tok tidlige løp, og brukte balanse og kontroll som kilde til å gi assist eller score selv. Alle som har sett han spille vet at de fleste av målene kom av en mot situasjoner, hvor han skjærer inn og scorer. Bevegelsene hans skjer stort sett sentralt, eller på kantene, noe som gjør det vanskelig for forsvarsspillerne å holde øye med han. Ikke nok med det, kommer han dypt av og til for å bygge opp spille og være en ekstra kreativ tilvekst.  

Tidlig press: I gjenvinningsfasen kan angrepspillerne starte å presse tidlig for å stresse ut motstander, og gjøre det litt enklere for midtbaneleddet å gjenvinne ballen. 

Kompakt defensivt: Når laget forsvarer seg er man avhengig av midtstoppere som reagerer fort på kontringer og skapte sjanser i etablert forsvar. Varane og spesielt Eder Militao, er to spillere som er gode i å forsvare 1 mot 1, viser godt overblikk og er rolig under press, dette vil gi Zidane sårt tiltrengt forsvarskvaliteter på et høyt nivå. Dette ville fungere best fungere effektivt mot et lag som spiller for eksempel 4-4-2, hvor du får to mot tre i forsvar.  Her har Marcelo og Carvajal utrolig stor mulighet til å markere vingene tidlig når laget går ut i press, ikke minst får du de litt mer friere roller og sikkerhet med en trebackslinje. 

Formasjonen er ikke perfekt og har en del svakheter som motstander kan utnytte:

Vingbackene: Skal formasjonen fungere og være suksess, er Zidane avhengig av at Marcelo og Carvajal gjennomfører sine defensive forpliktelser. Når laget mister ballen høyt oppe, er de nødt til å jobbe tilbake, hvis ikke angriper mostander rommet bak som nettopp backene etterlater seg, noe som er sårbart for hele laget. 

Disiplinert midtbaneanker: Dette er hjertet av midtbanen, så det er viktig at det utføres minst mulig feil. Casemiro som oftest har den plassen, kan noen ganger fort miste konsentrasjon og pådra seg unødvendig rødt kort, som følge av en forsinket takling. Det er viktig at han posisjonerer seg riktig i forhold til kampbildet når laget mister ballen. 

Raske midtstoppere: I overgangen fra angrep til forsvar, er du også avhengig av at midtstopperne dine dekker rommet bak seg, når det spilles høyt opp i motsatt banehalvdel. Rommet bak vingbackene er ofte det mest sårbare punktet motstandere utnytter. Midtstopperne må ut av sin egen område, og dekke også breddene ved behov.

Kan Real Madrid ha bruk for denne formasjonen?

Jeg personlig tror at denne formasjonen kan være suksessfullt, spesielt når det gjelder defensive utfordringene som laget har slitt med i pre-season, hvor man har sluppet inn en del baklengsmål. 

Men det er en del ting som adresseres: 

- Avstanden mellom midtbaneleddet og spissene må forkortes betraktelig. 

- La spille skje sentralt gjennom i midten, og skape sjanser ved å finne åpninger, istedenfor å bruke breddene for ofte som de gjør. 

- Midtbanen og spissene må være tettere koblet.  


Er det en midlertidig løsning, eller ønsker Zidane å gjøre denne formasjonen permanent?


Pmn6