Extra large extra large odegaard
KLAR FOR SESONGSTART: Ødegaard klar for ny sesong og sin største utfordring hittil.

Hva kan vi forvente av Martin Ødegaard hos Real Sociedad?

Observasjoner og analyse av Ødegaards pre-season og hvordan han vil passe inn i et spennende Real Sociedad-prosjekt.

Vårt unge vidunderbarn vil bli kastet i søkelyset lørdag kveld. Lysene fra Mestalla lyser når 20 år gamle Martin Ødegaard endelig skal vise seg fram i La Liga. Unggutten er brakt til San Sebastian, eller som lokalbefolkningen kaller det Donostia, i den baskiske regionen i Spania for å vise frem talentet sitt. Til tross for de utrolige strendene, deilige pintxos og nydelige fjell, vil Ødegaard fokusere på en ting: Vise La Real, det spanske folket og verden som helhet, at han er klar for sitt neste trinn i karrieren.

Nordmannen har alltid blitt anerkjent for den modenheten han besitter. Det har vært historier som tyder på at når han var 16 år gammel, timer etter han ble presentert som Los Blancos spiller, ble Martin sett løpende på tredemølla sent på kvelden, etter å ikke ha muligheten til å trene den dagen. Pressen hyllet han som den ”neste store tingen”, og noen år senere, bare 18 år gammel, ble han stemplet som en flopp – verken ros eller kritikk har avskrekket eller distrahert hans stadige tankegang. Sammen med faren har Martin tatt kloke beslutninger for å sikre en god utvikling sesonger etter sesong. Hvert år har bygget på den siste, men har nå sin største test i vente og spørsmålet de fleste fans lurer på er, hva skal vi forvente av Ødegaard og spennende Real Sociedad?


I mars 2018 utnevnte Real Sociedad tidligere spiller og trener, Roberto Olabe, som deres sportslige leder. Olabe og klubbpresident, Jokin Aperribay, legger nå ut på sitt mest ambiøse prosjekt hittil. I sommer brukte de nærmere 20 millioner euro for å signere den skandinaviske tenåringsspissen, Isak fra Dortmund, og den angripende midtbanespilleren, Portu fra Girona. Sagnan ble også hentet, en midtstopper fra Ligue 2. Til slutt ble Ødegaard signert på en låneavtale på to år. Disse nykommerne, kombinert med flertallet av førstelags spillerne som er igjen, som Januzaj, Willian Jose og Mikel Oyarzabal, betyr at laget har en meget spennende frontlinje. Når Illaramendi, Mikel Merino og U21 mesteren Zubeldia og Ruben Pardo er en del av miksen, vil La Real begynne å få større forventninger. Alt som er mindre enn en europeisk plass denne sesongen, vil bli sett på som en fiasko og skuffelse. 

Den tøffe oppgaven for trener Imanol Alguacil vil prøve å finne riktig system og velge det beste laget fra de nevnte navnene. Det er ingen garanti for at Ødegaard starter denne lørdagen, men ved å bruke Sociedads pre-season kamper som utgangspunkt, kan vi forutsi Alguacils potensielle lag valg. Ødegaard har startet flertallet av deres pre-season kamper og har spilt sentralt i en nummer 10-rolle. Dette er uten tvil Martins mest naturlige posisjon, selv om han har vist seg på høyrekanten mesteparten av sin tid i Madrid og utlandet. 

Pre-season

I pre-season har Ødegaard sett motivert og spennende ut. Hans forståelse og raske berøringer gjør at han kan tilpasse seg et høyere nivå av spill. Han har sett ut som den utgaven av Martin vi så forrige sesong for Vitesse – selvsikker og avgjørende i den siste tredjedelen, ivrig og nådeløs når han presset motstanderne. Han har frihet til å drive ut fra sin sentrale posisjon, men Alguacil ser han som en kobling for midtbanen til de offensive spillerne. Forvent å se Ødegaard operere mellom motstanderens midtbane og defensive linjer og utnytte deres svake punkter med sitt unike blikk for spillet. 

Etter pre-season kan vi forvente følgende startellever:

Formasjon: 4-2-3-1

                                        Remiro

 

Zaldua - Diego Llorente - Sagnan - Kevin Rodrigues.

                   

                    Mikel Merino – Illaramendi

      

      Portu                    Ødegaard               Oyarzabal

                                      

                                             Isak


Tøff motstander

Mot en motstander som Valencia kan Alguacil velge en litt mer defensiv linje med en 4-3-3, bestående av Merino, Illaramendi og Zubeldia på midtbane. I så fall kan Ødegaard skyves ut til høyre ving eller ut på benken. Det blir interessant å se hvordan treneren stokker midtbanen og de angripende alternativene. I en av de siste kampene av pre-season, spilte La Real i en 4-4-2, slik at de kunne starte med både Willian Jose og Isak på topp. Ødegaard startet på høyresiden og fikk et større defensivt ansvar enn tidligere. Det var noen ganger han ikke klarte seg så godt i de fysiske duellene defensivt. Den defensive fasen av spillet kan være et forbedringsområde for Martin, spesielt i en midtbane firer. 

Kort oppsummert tror jeg Real Sociedad vil være en god plass for utviklingen til Martin, men hvis han ikke presterer, vil det være mange i troppen som er raske til å steppe inn. For å sikre en retur til Real Madrid, vil Ødegaard ikke bare trenge å bli en sentral spiller for La Real, men en av de beste i La Liga de neste to sesongene. Dette presset er noe han har holdt på med i årevis, og det vil ikke skremme han, da han ser ut til å produsere sin estetisk behagelige fotball for motstanderne i La Liga og tilhengerne i Spania. 

Hvordan tror du Martin vil prestere på lån i Sociedad?


Pmn6