Extra large  2vc1573
FRYSEBOKSEN: Gareth Bale har i sommer vært persona non-grata i Madrid, mens James har vært forsøkt solgt. Får de sin revansj?

Fem refleksjoner dagen derpå: Villarreal

Tradisjon tro ender det uavgjort på Estadio de la Cerámica mellom Real Madrid og Villarreal, det kanskje mest positive er at laget inntil videre er ubeseiret.

Så langt denne sesongen har det vært vanskelig å vite hvor man har dette Real Madrid laget, og prestasjonene har så langt denne sesongen variert veldig. Zinedine Zidane har ingen utpreget spillestil, og hans taktiske fleksibilitet heler kanskje litt mot det som ligner på en taktisk ubesluttsomhet. Likevel har ikke starten på sesongen vært så katastrofal, som mange kanskje hadde spådd på forhånd. Etter landslagspausen venter et beinhardt kampprogram, og i oktober vill vi ha fått veldig mange flere svar på hva denne Real Madrid-utgaven kan være i stand til. I timene etter poengtapet mot Villarreal har jeg gjort meg opp noen refleksjoner om kampen og lagets tilstand generelt. 

  • 1. Ferland Mendy leverte en glitrende debut, kan han være en verdig arvtaker for Marcelo på sikt? 

Den franske venstrebacken gjorde en svært god kamp, noe som må sies å være ekstra imponerende med tanke på hans skadeplager under oppkjøringen. Etter så mange år med Marcelo som fast inventar på Real Madrids venstreback var det overraskende forfriskende å se en venstreback som leverte en god defensiv kamp. Likevel så må det sies at Mendy har enorme sko å fylle, og på tross av en god debut så kan man allerede se tegn til en spiller som ikke innehar det offensive registeret man tidligere har vært vant med å se fra en Real Madrid-venstreback. Det store spørsmålet er om Mendy klarer å utvikle sine offensive egenskaper i stor nok grad, all den tid han er langt fra noen ungfole. Jeg er ikke i tvil om at Mendy kommer til å være en nyttig tilvekst i årene som kommer, men jeg tviler sterkt på at han kommer til å gå inn i historiebøkene på samme måte som Marcelo og Roberto Carlos. 

  • 2.Vinicius Júnior på vei inn i den vanskelige andre sesongen. 

Vinicius gjorde en glitrende jobb når han kom inn som et friskt pust med mye x-faktor andre halvdel av foregående sesong. Tidvis var han svært imponerende, og flere tenkte nok at vi vitnet en kommende "World Beater" i den unge brasilianeren. Måten laget fremsto på og de manglende prestasjonene på banen gjorde det på mange måter lettere for Vinicius å gjøre et gjennombrudd, mye på grunn av at det skulle så lite til for å skinne. De deilige dragningene, den råe akselerasjonen og det ungdommelige pågangsmotet til brasilianeren var på mange måter etterlenget for laget, men samtidig kamuflerte det nok en hel del mangler. Avslutningene og beslutningsevnen til Vinicius er langt fra verdensklasse, og man har sett at motstanderen i større grad vet hva som kommer denne sesongen. På mange måter er han inntil videre avslørt, så blir det svært spennende å se om han kan finne en løsning på sine problemer og snu den dårlige trenden han er inne i for øyeblikket.  Personlig stiller jeg spørsmål ved om han virkelig er det generasjons talentet mange mener han er. Jeg lar meg gjerne motbevise. 

  • 3. Får Luka Jović for mye tyn ?

Vårt nye tanksenter på topp, har slik jeg har sett det fått en del tyn i løpet av sine første kamper. Real Madrid har vært vant med å spille med en spiss som heter Karim Benzema, en spillertype Jović har få likhetstrekk med. Serberen er en måltyv i ordets rette forstand, og han er ikke en playmaker eller dribler på samme måte som sitt franske motstykke. Han er langt fra dårlig med ballen i beina, men han er en spillertype som i større grad trenger å bli spilt god. Utifra det jeg har sett, så synes jeg Jović har gjort en god figur i de første kampene. Han beveger seg riktig, førsteberøringene er upåklagelig og avslutningene har etter omstendighetene vært bra. Det er bare synd at målet enn så lenge har uteblitt. Jović har gjort det meste ut av sine muligheter, men han er ikke blitt spilt god enda. Trener Zidane er nødt til å finne ut hvordan han skal få det beste ut av sine nye spiss, gjør han det kan det fort bli dynamitt. 

  • 4. Zidanes taktiske ubesluttsomhet 

Zidanes styrke som trener har vært den enorme taktiske fleksibiliteten han har vist. Dette er også kanskje hovedgrunnen til at han klarte å lede Real Madrid til tre strake Champions League titler, men tidvis lider laget også av det som ligner på vingling. Forutsigbarhet er merkelig nok det som kjennetegner lag som vinner seriemesterskap sesong etter sesong, se på Barcelona, Manchester City og Rosenborg under Nils Arne Eggen. Alle vet hva som kommer, men ingen klarer likevel å stoppe det. Det er nok også lettere for spillerne å forholde seg til et fast mønster, spesielt i ligakamper hvor motstanderen ofte er mer underlegne enn i ute i Europa. Det har vært alt fra iherdige forsøk på å male motstanderne i hel til å legge seg bakpå å kontre fra Zidane, og selvfølgelig den mer sedvanlige innleggs baserte fotballen vi ofte tyr til. Det blir spennende å se hvordan Zidane agerer når alle brikkene er begynt å falle på plass, om han etterhvert blir å finne et mer fast mønster samtidig som han evner å holde på den taktiske fleksibiliteten som har vært så innbringende ute i Europa. 

  • 5. En høytflyvende brite med en psyke av stål

Det har vært mye tyn, kaos og utenomsportslig for Gareth Bale denne sommeren. Noe også berettiget, men gud bedres for en måte han har håndtert situasjonen på. Allerede i treningskampene denne sommeren, så kunne man se en Bale som virkelig hadde brettet opp armene og var klar til å stilne kritikerne. I lagets første tellende kamper denne sesongen har han fulgt opp, og det var derfor svært gledelig å se han på scoringslisten denne helgen. Det er akkurat denne typen mentaliteten vi trenger i laget per dags dato, nemlig noen som har noe å bevise. Rent personlig har jeg aldri vært en spesielt stor tilhenger av briten, men jeg merker at han omsider begynner å vokse på meg. Jeg er i alle fall ikke i tvil om at mannen må ha en psyke av stål, kanskje har all golfen bært frukter? 

Alt i alt kunne det vært værre. 

Spillet har vært varierende ja, men laget er inntil videre ubeseiret. Dette blir ett viktig moment å ta med seg inn i den tøffe september måneden laget nå skal begi seg utpå, hvor styrkeprøvene kommer som perler på en snor både i hjemlig serie og ute i Europa. Vår argeste rival i Barcelona, har så langt tatt færre poeng enn oss på like mange kamper. Noe som ikke er fullt så gledelig er Atlético Madrid knallsterke serieåpning med tre strake seire, Simeones nye prosjekt ser virkelig ut til å ha fått bein og stå på. Dermed er status i hjemlig serie langt fra kritisk, selvom man har allerede har rukket å spilt to uavgjorte kamper denne sesongen. Heldigvis er det ryggen til Atlético Madrid man jakter og ikke Barcelonas. 

Gjorde du deg opp noen tanker og formeninger etter gårsdagens kamp?

Pmn6