Extra large cl 2015
VERDIFULLT: Real Madrid har vunnet Champions League flest ganger, noe klubbens markedsavdeling har nyt godt av.

CIES: Verdens tredje dyreste spillerstall

CIES Football Observatory har hatt en undersøkelse hvor de har gjennomgått verdien til en rekke klubbers spillerstall, her kommer årets Real Madrid stall på en tredje plass.

Real Madrid har i flere tiår vært kjent som "Los Galácticos" og samtidig vært synonymt med hva den jevne fotballsupporter forbinder med dyre fotballspillere og de heftigste spillerkjøpene. Pipen har de siste årene fått en helt annen lyd, og det har allerede i en årrekke vært klubber som har brukt betraktelig mer midler på investeringer de siste fem-seks årene. Samtidig har Real Madrids beste spillere begynt å dra på årene, noe som reduserer markedsverdien. En annen medvirkende årsak er selvfølgelig Cristiano Ronaldos overgang til Juventus. 

CIES, som har gjort sin undersøkelse, bekrefter i alle fall at vår tropp ikke er den troppen i klubbfotballen som innehar høyest markedsverdi, og det er faktisk hele to klubber foran Real Madrid. Etter fjorårets katastrofe-sesong vil nok en rekke fotballsupportere rundt om i verden heve på øyenbrynene over å finne de helhvite fra Madrid så høyt på listen, men du finner større overraskelser enn Real Madrids høye plassering på topp 10-listen CIES har laget. 

Listen:

  1. Manchester City  1,014 millioner euro 
  2. Paris Saint-Germain 913 millioner euro 
  3. Real Madrid   902 millioner euro
  4. Manchester United 751 millioner euro 
  5. Juventus 719 millioner euro 
  6. Barcelona 697 millioner euro
  7. Liverpool 639 milloner euro 
  8. Chelsea 561 millioner euro 
  9. Atlético Madrid 550 millioner euro
  10. Arsenal 498 millioner euro 

I følge CIES er altså Real Madrid sin nåværende tropp mer verdifull enn Barcelona sin, og nesten dobbelt så verdifull som Atlético Madrid sin. Troppen er faktisk 148 ganger mer verdifull enn den  lavest rangerte klubben i La Liga som for øyeblikket er Real Mallorca. Den arabiske oljefinansierte klubben Manchester City er i følge fotball observatoriet den første spillertroppen innen fotballen som bikker en verdi på over tusen millioner euro. I England er forskjellene noe mindre enn på den iberiske halvøy og Manchester-klubben er "kun" 32 ganger mer verdifull enn den billigste spillertroppen i Premier League, en plassering som forøvrig Norwich per dags dato innehar. 

I utgangspunktet kan man gjøre seg opp flere meninger etter å ha sett denne listen. En ting er at kvalitet nødvendigvis ikke gjenspeiler reel verdi, noe man også ofte ser i det vanlige forbrukermarkedet. Et annet spørsmål man kan stille seg er om eksempelvis verdien til spillerne Real Madrid og Manchester United innehar er noe høy på grunn av at spillerne nettopp er i de klubbene, all den tid de nevnte klubbene er de største merkevarene innen fotballen og de klubbene som stort sett har toppet listen over mest verdifulle fotballklubbene de siste tiårene. 

Hvor mange millioner euro ekstra i markedsverdi får en spiller som eksempelvis Isco for at han spiller for Real Madrid? Og er det noen klubber du er overasket over at ikke kom på listen? 

Pmn6