Extra large satellite
STARTEN: Martin holder opp drakten sin under spillerpresentasjonen i 2015.

Fremtiden med Ødegaard

Nordmannen har virkelig fått vist seg frem i det siste og det er på tide å se litt nærmere på hans historie og hvordan han har utviklet seg.

Ødegaard ble kjent for de fleste i 2014. Han spilte sin første sesong for Strømsgodset og tok av som et tog. Han spilte med stor selvtillit og så altfor god ut for den norske toppserien. De fleste husker vel denne sommeren, da alle mulige medier i Norge både hyllet talentet hans og linket han til alle mulige storklubber. For de fleste kom Ødegaard som et lyn fra klar himmel, men storklubbene hadde fulgt med i lang tid.

Sammen med all suksessen og omtalen i media, økte presset på daværende landslagsjef Per Mathias Høgmo. Det norske folk, inkludert meg selv, krevde at unggutten måtte få sin debut. Han skulle bli en av de store og måtte få muligheten tidlig. Den muligheten fikk han 19.august 2014 mot UAE i Stavanger. Deretter ble han tidenes yngste EM-kvalik spiller da han ble byttet inn mot Bulgaria på Ullevål 13.oktober 2014. Han ble allerede på dette tidspunktet historisk og alle var fornøyde med hva han leverte. Det var også sikkert at han faktisk ville gå til en storklubb, spørsmålet var bare hvilken. Han prøvespilte hos Barcelona, Liverpool, Manchester United og Real Madrid. Det gikk rykter om at Barcelona sørget for at Ødegaard møtte Messi under treningen for å spikre avtalen, mens Madrid forsøkte samme taktikk med Ronaldo. Det fungerte med sistenevnte.

Den 21.januar 2015 ble det endelig bekreftet. Ødegaard skulle bli en Madridista og forventningene var skyhøye. Både fans og fotballeksperter snakket om at han skulle bli en sentral del av laget. Han var omtalt som den neste store, både i Norge og Spania. Men slik ble det ikke, til og begynne med. Ødegaard startet karrieren sin hos Castilla, med selveste Zidane som trener. Ødegaard trente ofte med A-laget og var stadig med i kamptroppen til både CL og La-Liga kamper. Muligheten fikk han helt mot slutten av sesongen, da han byttet ut Ronaldo. Ødegaard fikk entre gresset i Madrid for første gang og leverte en helt grei kamp. Dette er den ene av to kamper han har spilt for A-laget så langt, men det er langt fra de siste.

Ødegaard sin karriere etter Strømsgodset kan oppsummeres enkelt. Han manglet selvtillit og teft. Han valgte alltid de enkle løsningene og forsøkte sjeldent å utfordre motstanderen. Han var mere redd for å gjøre feil, enn å virkelig prestere. Sammenligner man dette med Messi og Ronaldo, var de helt på andre enden av skalaen. De var uredde og tøffe, selvom de kunne risikere å gjøre feil. Ser man på Ronaldo sin første sesong i Manchester United var den ofte preget av mange unødige finter og finesser, samt skudd fra alle mulige vinkler. Ødegaard var ikke lenger i trygge omgivelser og var nærmest kastet ut på dypet i et forsøk på å gjøre han best mulig.  Det fungerte ikke etter planen og neste steg ble utlån.

Første stopp på ferden ble SC Hereenveen. Her var han i to sesonger og scorte 3 mål. Prestasjonene var ikke særlig forbedret siden Castilla, men pilen pekte oppover. Fjorårets sesong ble tilbragt i Vitesse og det var her det virkelige gjennombruddet kom. Det ble 11 mål på 39 kamper totalt og han var en sentral del av laget. Han viste glimt av både overblikk, selvtillit og geni. Ajax var på banen og ville bringe han til Nederland, men Real Madrid nektet. De fleste nordmenn hadde egentlig ikke fulgt så mye med på han i det siste og det hadde vel ikke spilt noen stor rolle om han gikk videre, spesielt for Real Madrid-fans. Men heldigvis hadde klubben gjort hjemmeleksa si og de nektet å la han gå. Ingen forsto helt hvorfor, før nå.

Ødegaard har i sine tre første kamper for Sociedad scoret mål og blitt en fast, samt viktig, spiller på laget. Han spilte begge landskampene for Norge både mot Malta og Sverige. Han spiller med selvtillit, utfordrer, scorer mål og viser enorm løpskraft. Ødegaard er like ydmyk som alltid, men mye tøffere på banen. Det beste med det hele er, er at han forstatt bare er 20 år og Real Madrids eiendom. Om han blir en viktig spiller for Madrid i fremtiden gjenstår å se, men det er ingen tvil om at Ødegaard vil bli til noe stort. Fremtiden med Ødegaard blir spennende.

Pmn6