Extra large  av13741 ultrathumb
GOALGETTER: Livet leker for Karim Benzema om dagen.

Fem refleksjoner dagen derpå: Levante

Real Madrid feide gulvet med Levante de første 45 minuttene, men er det en ting dette laget er gode på er det å gjøre udramatiske hendelser svært dramatiske.

Lørdag formiddag spilte Real Madrid sin desidert beste fotball på nærmest ett år, men på nærmest uforklarlig vis slapp man Levante inn i kampen i løpet av de siste 45 minuttene. Defensiv kultur har i stor grad vært fraværende i klubben så lenge jeg kan huske, og det virker ikke å befeste seg de nærmeste årene heller. For så vidt er det jo bestandig mer givende å se en 3-2 kamp, kontra en solid 5-0 seier om man først skal vinkle det positivt. Om de med sarte sjeler burde følge klubben uke inn og uke ut for bli en helt annen diskusjon, men jeg tror ikke det er å anbefale. Jeg har igjen satt meg ned å funnet fem refleksjoner etter denne serierunden, og endelig ble det litt action med en happy ending! 

  1. James Rodríguez- Real Madrids "Missing link"

Det er både gledelig og svært overraskende at James enda er i klubben. Utifra hvordan klubben har virket å håndtert hele situasjonen rundt colombianeren de siste årene, så er det nærmest et under at han enda er i Real Madrids odel og eie. Det engelske utrykket "blessing in disguise" har sjelden vært mer passende enn akkurat tilfellet James og Real Madrid, og man kan virkelig stille store spørsmålstegn ved at klubben i det hele tatt vurdere å selge han. Spesielt med tanke på den magre midtbanen klubben gjennom sommeren har opparbeidet seg. 

Allerede i sin re-debut mot Real Valladolid viste James drypp av storhet, og alt tyder på at spilleren som fikk sitt store gjennombrudd under VM i 2014 har tenkt å vise Zinedine Zidane hvor feil det er mulig å ta. I de tre omgangene han har spilt så langt, så er det få spillere som har prestert bedre. James binder midtbanen og angrepet sammen på en helt mesterlig måte, og så langt har han knapt tråkket et skritt feil etter sin tilbakekomst i den spanske hovedstaden. I tillegg løper han sokkene av seg, og er en svært viktig del av det gode press-spillet laget tidvis har vist.  I de kampene hvor man skal bryte ned dyptliggende lag, så kommer James sine bidrag til å bli veldig utslagsgivende i forhold til hvor mange poeng man faktisk tar i serien denne sesongen. 

Så langt har han spilt 147 minutter i La Liga, og det har blitt et målpoeng så langt uten at det er grunn til å ta av. Det som dog er svært imponerende er hans snitt på 3.5 nøkkelpassninger per kamp, i tillegg har han en treffprosent på 84%. Akkurat det siste virker kanskje ikke så høyt, men med tanke på hvor mange nøkkelpassninger og langballer han slår i løpet av en kamp er det svært imponerende. I tillegg må det nevnes at mannen med den presise venstrefoten ikke har hatt en skikkelig sesongoppkjøring. Det er med andre ord bare å sette seg godt tilbake å nye fortsettelsen.

2. Kong Karim viser nok en gang at han er til å stole på 

Flere har vært i tvil om Karim Benzema faktisk er kapabel til å score nok mål i løpet av en sesong for Real Madrid. Spesielt med tanke på at det ikke har vært hans hovedoppgave under sine ti år i Real Madrid, hovedoppgaven til Benzema har i grunn vært å spilt de rundt seg gode. Den uselviske franskmannen med de nordafrikanske røttene virker ikke å ha sett seg tilbake etter hans tidligere rekkekamerat Cristiano Ronaldo pakket baggen og dro til Torino, og det har vært gledelig å endelig se Benzema som Real Madrids offensive hovedaktør. 

Det kan faktisk ikke sies ofte nok, men Karim Benzema er nok blant verdens mest undervurderte spillere. Spesielt rart er det ikke, han har tross alt bare hatt en birolle ved siden av en Cristiano Ronaldo som har knust nærmest hver bidigste rekord i klubben det siste tiåret. Faktumet er dog at trollmannen fra Madeira aldri i verden hadde scoret så mye mål uten Benzema ved sin side. Det er blitt fem målpoeng på fire kamper så langt denne sesongen, og flere kommer det til å bli. For med tilretteleggere som Eden Hazard og James i troppen, så vill det bli langt flere målsjanser for den fysisk robuste 31-åringen fra Lyon denne sesongen. 

3. Eden innvier sin nye hage 

Endelig kom øyeblikket en samlet supporterskare har ventet på siden slutten av mai, nemlig Eden Hazards offisielle Real Madrid debut. Den lettbeinte belgiske landslagsspilleren viste lovende takter allerede fra første sekund i hvitt, og her er det bare holde seg fast i tiden som kommer. Holder ballkunstneren seg skadefri denne sesongen, så kommer det til å bli særdeles slitsomt å spille defensiv midtbane, høyreback og midtstopper når Real Madrid står på motsatt banehalvdel. Ballen virker å være festet med superlim på Hazards vrist, for å ikke nevne det utsøkte tyngdepunktet. 

Det var særdeles gledelig å se at Hazard virket å kombinere veldig bra med spesielt Benzema, James og Marcelo. I løpet av sine første 30 minutter i La Liga var den kultiverte vingen en konstant skapende kraft, selvom han nok er langt i fra sin absolutte toppform. Enkelte var nok bekymret i forkant av sesongen, med tanke på at det kunne se ut som at vår nye nummer sju hadde spist en belgisk pommes for mye i løpet av sommeren. Dette er langt fra et nytt problem, og det har vært kritiske artikler rundt belgierens preseason vekt de siste fem årene. Heldigvis virker ikke dette å være et problem for hans prestasjoner etterhvert som sesongen drar seg til, og allerede fra første spark på ballen i Real Madrid-drakt virket bronse vinneren fra VM-2018 å være ekstremt spillesugen. 

4. Zidane gamblet og vant 

Vår kjære trener Zinedine Zidane har ikke bestandig virket å være like taktisk klok denne sesongen, og enkelte av vurderingene han har gjort så langt kan det stilles spørsmål ved. Foran denne kampen var franskmannen nødt å gjøre en del taktiske grep, med tanke på at flere av spillerne er skadeskutte og har et beintøft kampprogram i vente. For mange virker det veldig merkelig å ta ut både Casemiro og Sergio Ramos i andre omgang, men det må sies å være velbegrunnet. 

Grunnsteinene i Real Madrids defensive fundament ble tatt ut samtidig, på stillingen 3-1 på hjemmebane mot Levante. Det høres i grunn ikke veldig dramatisk ut, men slik som Real Madrid har fremstått de siste årene er det i grunn hodeløst. Likevel måtte noe gjøres, og heldigvis gikk det bra til slutt.  Casemiro måtte hviles etter lang reisetid og mye belastning de siste ukene, og allerede nå på tirsdag venter en ny kamp for midtbanedestroyeren. Uten spillere med spesielt mange defensive fibre på benken, så ble oppstillingen etter byttet seende veldig merkelig ut. Zidane hadde riktignok ingen valg, og med en slik ledelse gjorde han etter min vurdering det eneste riktige. Sergio Ramos er suspendert mot PSG i midtuken, og dermed er Éder Militão nødt å spille fra start. I så måte ble det også riktig å bytte ut Ramos, slik at Militão fikk noen minutter sammen med Varane før de skal opp mot Neymar og Mbappe. 

5. Marginer i mot 

Så langt denne sesongen, så har Real Madrid hatt en del marginer i mot seg. Forrige sesong hadde laget også mye utur, og scoret for eksempel langt mindre mål enn hva x.G (expected goals, statistikk for mål ut i fra sjanser)skulle tilsi. Spesielt uheldige har de vært i de to første hjemmekampene, hvor laget faktisk har vært svært dominerende både hva angår skudd og ballinnehav. I begge disse kampene har laget hatt ballen over 65% av tiden, samtidig som de får over 20 avslutninger i løpet av kampen. Samtidig har motstanderne stort sett scoret på nesten samtlige av sine muligheter på Bernabéu denne sesongen, så det er langt fra bare udyktighet som forårsaker resultatene de noe oppsiktsvekkende resultatene.  

Forhåpentligvis er dette en trend som vil snu i løpet av denne sesongen,  både offensivt og defensivt. I tillegg er vi nødt å huske på at etterhvert som spillere som James, Hazard og Jović blir mer integrert i laget, så vill det bli flere sjanser og mål. Faktisk er dette tre spillere av veldig høy kvalitet, som vi ikke hadde til rådighet sist sesong. Hva angår det defensive, så er det selvsagt forbedringspotensial der også. Det blir dog langt viktigere å score mer mål denne sesongen, for det er begrensninger for hvor mye bedre forsvaret kan opptre. Å spille forsvar og keeper for et lag som Real Madrid er nemlig langt fra en takknemlig jobb, og det blir det nok neppe denne sesongen heller. 

Hvilke refleksjoner har du gjort deg etter Levante-kampen? 

Pmn6