Extra large untitled5
COURTOIS: Overgangen til Real Madrid har så langt ikke vært noen ubetinget suksess for den belgiske landslagskeeperen.

Fem dagen derpå: Paris Saint-Germain

Et noe tannløst Real Madrid ble revet i fillebiter i den franske hovedstaden, av det som tilsynelatende skulle være et noe B-preget PSG.

I all hovedsak så var ikke førsteomgang mot det franske topplaget katastrofal, men igjen så har Real Madrid en del marginer i mot. Første målet burde vært unngått, og det samme kan sies om det andre. På toppen av det hele blir Gareth Bales redusering annulert på grunn av hands, en noe tvilsom avgjørelse de nye hands-reglene tatt i betraktning. Et slikt hendelseforløp tar selvsagt noe av luften ut, i hvert fall på et lag som allerede går litt på nødbluss og er slipt ned til beinet.  

Tankene etter kampen 

1. Thibaut Courtois  - er han egentlig god nok? 

La det ikke være noen tvil om at Courtois er en veldig god keeper, men om han er Real Madrid-materiale er jeg noe mer usikker på. Selv om forgjengerne til den høyreiste belgiske sisteskansen knapt nok når han til skuldrene rent fysisk, så når ikke Courtois de til kneskålene hva angår prestasjoner. Ei heller virker han spesielt sympatisk eller likanes, noe som er greit dokumentert etter en rekke fomlete utalelser i media.  Styrkene til Courtois ligger i luftrommet, spesielt på innlegg og cornere er han enorm. I tillegg er han veldig jevn i prestasjonene og gjør veldig lite opplagte feil. 

Problemet slik jeg ser det, er de manglende matchvinner egenskapene. For er det en ting Real Madrid trenger bakerst, så er det nettopp en målvakt som tar de sjansene som ikke skal være mulig å ta. Ofte sitter jeg med en følelse av at Keylor Navas hadde forhindret en del av scoringene Courtois slipper inn, ikke for de at det er tabber, men på bakgrunn av costaricanerens sinnsyke reflekser og ferdigheter som skuddstopper. I tillegg er vår nye førsteskanse langt fra glimrende med ballen i beina, og heller ikke en særlig god igangsetter. Tesen min blir at en Real Madrid-keeper ikke trenger å være best i feltarbeidet, men heller bedre på strek og i utrykning. For det er jo ikke slik at det er på innlegg vi er mest sårbare, det er som regel på langskudd og kontringer i mot. 

2. No remontada 

De første sesongene under Zinedine Zidane hadde laget en unik egenskap til å snu kamper de lå under, denne evnen har vært fraværende en god stund. Problemet ble igjen veldig tydelig i går, og i det 2-0 lå i nettet skjønte jeg fort at dette ikke ble å gå veien. Gløden, kreativiteten og fandenivoldskheten er totalt fraværende innad i troppen, og på toppen av det hele virker ikke vår trener være kapabel til å gjøre merkbare grep underveis. For i utgangspunktet burde det være mulig å snu et kampbilde med et par kjappe scoringer, spesielt med typer som Hazard, James, Bale og Benzema på banen. Det som tidligere sesonger har vært en enorm styrke, har nå blitt blant lagets største svakheter. 

3. Det er av sine egne man skal ha det 

Borja Mayoral fikk i helgen anledning til å redusere på Bernabéu for Levante mot klubben som eier han. Neste mann på scoringslisten var ingen ringere enn Gonzalo Melero, en annen spiller som har gått sin skole i Real Madrid-systemet. Nær sagt selvfølgelig leverer vår tidligere publikumsyndling Ángel Di María blant karrierens beste opptredener mot nettopp oss, og det burde nesten vært mer enn to mål på argentineren i går kveld også. Heldigvis viste han nåde, og nøyde seg med to. Fenomenet er langt fra nytt i klubbfotballen, men for vår del føles det mer som en kronisk lidelse. Dessverre er det vanskelig å unnslippe skjebnens ironi. 

4.Uten kapteinen går skuta til bunns 

Real Madrids fem siste tap i Champions League har en fellesnevner, noe som neppe gjør det hele tilfeldig. Sergio Ramos har nemlig ikke spilt noen av kampene, og kanskje forsvinner den sårt etterlengtede fandenivoldskheten i fraværet av vår kaptein. Spørsmålet er om det egentlig er nok ledertyper internt i laget, eller vinnerskaller for den saks skyld. For det var ikke bare 50 mål per sesong Real Madrid mistet i det Cristiano Ronaldo dro over middelhavet til Italia, det var og en helt sinnsyk vinnermentalitet som forlot garderoben. 

Alle lag trenger de spillerne som går over lik for en seier, og Real Madrid uten Ramos har kun en. Det er den brasilianske kaosbamsen Casemiro, men det blir for lite med en. For slik jeg ser det, så er ikke Hazard, Benzema, Kroos, Varane, Bale, Mendy, Courtois, James eller Militão helt der enda. Muligens har Carvajal den mentaliteten, men han har de siste sesongene hatt evig nok med seg selv og burde ikke være noen inspirasjonskilde for andre per dags dato. 

5. Å selge seg til fant 

De to siste kampene har det vært tre midtbanespillere i troppen, hvor kun en av dem har defensive fibre. Et scenario som i utgangspunktet burde vært utenkelig, i alle fall om man går en del år tilbake i tid. På et tidspunkt hadde man nesten bare midtbanespillere og lite vinger, nå er situasjonen motsatt. Så kan man virkelig undres på hva klubbens sportslige ledelse og Zidane har tenkt med når de har tatt avgjørelser denne sommeren, for dette burde strengt talt vært unngått. 

En annen fellesnevner for våre midtbanespillere per dags dato er at forflytningsevnen er fraværende,med unntak av tildels Modrić og Valverde. Forflytningsevne et ord gårsdagens Viasat-kommentator Lars Tjærnås nevnte oftere enn man kunne se Kroos i lett jogg,  og da hvor viktig det er i moderne fotball. Det er vel ikke helt utenkelig at den tidligere assistenttreneren til det norske landslaget hadde et poeng, for forflytningsevne hadde midtbane-trioen til hjemmelaget nok av. Forflytningevne en egenskap Mateo Kovačić og Dani Ceballos har blant sine forser, det og gode boks til boks ferdigheter. Begge egenskapene er tildels en mangelvare i en Real Madrid midtbane per dags dato som er fylt til randen av spesialister, men heldigvis er det ikke mangelvare hos klubbene som skal kjempe om fjerde plassen i Premier League. 


Kampens kaktus: Denne går til Zinedine Zidane, som hverken evnet å gjøre grep underveis eller instruere sine spillere godt nok i forkant av kampen. 

Kampens cava: Ángel Di María var uten tvil banens gigant, heldigvis viste han gammel klubben barmhjertighet og lot det være med to baller bak en forfjamset belgisk målmann. 

Pmn6