Extra large griezmannramoscl
DERBY: Ramos skal få slippe å bryne seg mot Griezmann i det kommende Madrid-derbyet.

Historien om Madrid-derbyet

Madrid-derbyene er en av årets viktigste kamper og oppgjøret har en lang historie.

Søndagskveldens derby mellom Real Madrid og Atletico Madrid blir det 165. ligamøtet mellom de to sidene siden La Liga ble grunnlagt i 1929. Totalt sett har det vært over 200 kamper mellom lagene, og oppgjørene strekker seg helt tilbake til 1905.

Kampene mellom Real Madrid og Atletico Madrid som til tider har satt El Clasico i skyggen og gitt klubbene spenning, glede, smerte, kallenavn og fostret legendariske spillere i en årrekke. Etter at oppgjøret har hatt en betraktelig mindre status fra midten av 1990-tallet til 2012, har El Derbi Madridelino kommet tilbake til sin tidligere prakt som et av Europas største oppgjør, takket være innsatsen Diego Simeone har gjort med Atletico Madrid. 

Begynnelsen

Opprinnelsen til Madrid-derbyet og selve Atletico Madrid går tilbake til en Copa del Rey-finale i den spanske hovedstaden. Athletic Bilbao ikke fornøyd med behandlingen av fansen deres i den spanske hovedstaden og opprettet Athletic Club de Madrid som en slags hjemlengsels klubb for baskerne i Madrid. Omtrent på samme tid etablerte Real Madrid (den gang Madrid CF) seg som den eneste fotballklubben i Madrid. Takket være forholdet til en av spansk fotballs supermakter, kunne Madrid CF ikke slå seg sammen med Athletic Club de Madrid som da ble deres rivaler, noe som ga de hvites deres første virkelige utfordring for makt i byen. 

Den tidligere utgaven av Atleti var svært baskisk, men laget begynte å danne sin egen identitet da flere medlemmer av Madrid CF som ikke likte Madrid CF sin filosofi. Dette skjedde i 1905 og disse medlemmene var med å skrive klubbens charter samme år. Februar samme år møttes de to lagene for første gang, kampen endte 1-1. Etter det første oppgjøret dominerte Los Blancos de tidligste kampene, men det hindret ikke en opphetet rivalisering. I 1916 møttes de to lagene i Madrid-regionale mesterskapsfinalen. Kampen ble avbrutt på 3-1 til Real Madrid grunnet bråk på tribunen. 

Klubbene møttes i tre nye regionale finaler før grunnleggelsen av La Liga i 1929, og Atletico vant to av dem. Første derby i ligaen var i februar 1929, Los Blancos vant 2-1 og vant mesteparten av oppgjørene før borgerkrigen. Før krigen vant Los Blancos de to første ligatitlene og den spanske cupen, Atleti derimot kjempet mot nedrykk.

Etter borgerkrigen

Situasjonen ble annerledes etter borgerkrigen, begge lagene led enormt grunnet krigen. Alteti mistet hele åtte spillere i krigen.

Fotball var blitt suspendert i hovedstaden etter finalen av Copa del Rey i 1936 og kom tilbake i oktober 1939. Atletico Madrid rykket ned før krigen, men takket være problemer for Real Oviedo, fikk de en plass i La Liga denne sesongen. Laget startet også sesongen med et annet navn etter sammenslåingen med Francisco Gonzalezs flyvåpenteam grunnet gjeld. Luftforsvaret hadde henvendt seg til Los Blancos også, men klubben nektet da de ikke ønsket å endre navn eller klubbmerke.

Nylig døpte Atletico Aviación de Madrid kunne velge de beste spillerne fra militæret og hadde tilgang til fasiliteter og tilgang til militære kjøretøyer. Selv om deres nye ressurser ble funnet, var det en overraskelse å vinne de to første etterkrigstitlene under Ricardo Zamora. Atleti skulle til slutt droppe prefikset “Aviación” og ble Atletico Madrid i 1947.

Real Madrid slet på 1940-tallet. Selv med ankomsten av Santiago Bernabéu i 1948, forble Los Blancos godt bak byens rivaler da de avsluttet tiåret med ytterligere to ligatitler og deres største seier over Real Madrid til nå, 5-0 i 1947-48 sesongen. 

Større enn El Clasico?

Som omtrent enhver Madridista vet, tok Real Madrids formuer en bemerkelsesverdig  vending med ankomsten av Alfredo Di Stefano. Argentineren gjorde Real til et pokalvinnende maskineri og en mer enn verdig utfordring for byens konkurrenter. Fra Di Stefanos landing Madrid i 1956 til slutten av 1970-tallet gikk Madrid-derbyet inn i en gullalder. Oppgjøret var en av de fremste oppgjørene i Spania og Europa, med lik prestisje som El Clasico nylig har hatt glede av. 

Mange fans og spillere fra denne epoken, til i dag, anerkjenner Madrid-derbyet som Real største kamp (Florentino Perez var en av dem). Ferenc Puskas beskrev Atleti som ”våre store rivaler” i 1959 og Paco Gento mente Alteti var den vanskeligste motstanderen å møte. Hvis man ser i historiebøkene, er det lett å se hvor denne oppfatningen av derbyet kommer fra. 

Mellom 1951-56 kom Atleti på andre plass i ligacupen fire ganger. I 1959 møtte Madrid-rivalene hverandre i europacupens semifinale, Atlei vant det første oppgjøret hjemme og tapte 2-1 på Santiago Bernabéu. Dette resulterte i en omkamp som Los Blancos vant, en kamp hvor Puskas nevnte sitat kom etter. I 1960 møttes begge Madrid-lagene i en Copa del Rey-finale for første gang, Atleti vant oppgjøret 3-1 og nektet Real Madrid en ”treble”. Året etter ble Real Madrid nektet serie og cup seier, da Atleti vant nok en derbyfinale. 

1960-tallet tilhørte Real Madrid, da de vant åtte ligatitler på 10 år, det var Atletico Madrid som snappet opp de to andre, og brøyt Los Blancos sin rekke med fem ligatitler på rad.

Dominans

Åtte ligatitler ble delt mellom Atletico og Real Madrid på 1970.tallet (seks til Real, to for Atleti), samt en annen Copa del Rey-finale i 1980. Denne ble spilt på Vicente Calderon, men Madrid klarte ikke å ødelegge festen til hjemmelaget og Atleti seiret etter straffespark. 

Real Madrid fikk kallenavnet Los Vikingos av den britiske pressen på 1950-tallet, men Atlei-fansen populariserte kallenavnet på 1970-talled ved å bruke det med referanse til antall høye, blonde nordiske spillere som befolket Madrids laggruppe i løpet av tiåret. 

Motsatt klubb?

1980-tallet gir en sjanse til å diskutere spillerne som har spilt for både Atleti og Los Blancos. To i Madrids Quinta del Buitre tropp hadde spilt for Atletico Madrid. Hugo Sanchez som vant en Pichichi og en Copa del Rey med Los Rojiblancos før han flyttet til Madrid i 1985. Emilio Butragueño var nær å spille i røde og hvite striper og takket være sin stefar byttet han ikke til Calderon, da han sikret sønnen en siste prøveperiode for Real Madrid. 

Det er mange andre kjente eksempler, inkludert Raúl, familiens hans var Atleti-supportere før Jesus Gil la ned klubbens ungdomsakademi og tvang Raúl til å gå over til den hvite siden av Madrid. Det samme ungdomsakademiet produserte en berømt Real Madrid spiller, Juanito, men han debuterte aldri for Atletico Madrid. José Villalonga vant to europeiske cuper for Real Madrid, han førte også Atleti til den berømte Copa del Rey-seieren i 1960. Luis Aragones forblir trolig det mest beryktede Real-produktet som senere har spilt for Atleti. Spanjolen vant 12 trofeer som spiller og manager ettr å ha forlatt Bernabéu i 1960.

Gjenopplivet 

1990- og 2000-tallet var en mørk tid for Madrid-derbyet. Etter deres Copa del Rey-seier i 1992 over Real og dobbelen deres i 1995, kollapset Atletico Madrid i en grop av administrativ ødeleggelse og ble lagt ned på begynnelsen av det nye årtusenet. 

Takket være Diego Simeones innflytelse over hele byen, har Madrid-derbyet kommet tilbake til høydene det hadde på 1960-tallet. Med tanke på hvor mye historie denne rivaliseringen har gitt begge klubbene, overrasker det meg fortsatt at Madrid-derbyet fortsatt har en relativ lav status i manges øyene over hele verden. Kanskje 1990- og 2000-tallet gjorde mer skade enn vi trodde, eller kanskje har El Clasico blitt en så beryktet rivalisering som for Real Madrid at den har frarøvet fra deres andre rivaloppgjør sin status.

Uansett har oppgjøret en stolt og lang historie, vi får også håpe på mer historie på lørdag.

Hvem tror du vinner Madrid-derbyet på lørdag?

Pmn6