Extra large courtois
SISTESKANSEN: Er han egentlig god nok?

Er Courtois riktig mann for Madrid?

Courtois har vært offer for mye kritikk i det siste. Er det rettferdig? Mats Hermansen kommenterer.

I det siste har det svirret mye rundt sisteskansen i Real Madrid. Var det riktig å selge Navas? Er egentlig Areola bedre? Slike rykter skal det ikke være rundt en keeper i en klubb av Madrids størrelse. Keeperposisjonen skal være satt og bør være den sikreste posisjonen på banen. La oss diskutere nærmere.

Courtois har alltid vært et stort navn i fotballen.  Fra Champions League finalen i 13/14-sesongen og ut sin karriere i Chelsea var han ansett som en av de beste keeperne på markedet. I tillegg ble han tildelt prisen som beste keeper i VM 2018. Når det ble klart at Real Madrid var hans neste stoppested, var forventningene høye. Navas var egentlig aldri ansett som en god nok keeper, men oppfylte rollen overraskende godt. Navas bidro med flere matchvinnene redninger, men ble veldig fort kritisert når han gjorde feil. Courtois sin signering skulle dermed bety at vi aldri igjen skulle bekymre oss eller ønske oss en ny keeper. Courtois var antatt som en av de beste i sitt fag og han var nå plass i Madrid.

Courtois sin karriere fikk fart på seg etter låneoppholdet hos Atletico Madrid. Han spilte Champions League finalen mot Real Madrid i 2014 og seiret over Madrid i Copa Del Rey finalen i 2013. I Chelsea vant han ligatittelen i 14/15 og 16/17-sesongen, samt FA cupen i 17/18-sesongen. Han kom også langt i siste VM og ble som nevnt ansett som den beste keeperen i mesterskapet. Det er ingen tvil om merittene, men fokuset må være på klubbene han spilte for. Atletico Madrid og Chelsea, spesielt under Mourinho og Conte, har alltid vært ansett som defensive lag. Keeperne for disse lagene får ofte god beskyttelse fra en solid forsvarsrekke og det ender med mye skudd fra avstand. I en klubb som Madrid, spesielt under Zidane, ligger laget mye høyere på banen. Dette kunne man også se under tirsdagens kamp mot Club Brugge. Det blir oftere en mot en situasjoner og keeperen blir oftere eksponert. Keepere som Casillas og Navas var ikke spesielt store og dekket lite av målet, men var raskere i bevegelsene og kvikkere på bena. Courtois er bedre i boksen og runger høyere enn de fleste, men kommer til kort på reflekser mot de to overnevnte. 

Courtois har også hatt flere gode redninger i løpet av tiden sin i klubben, men man sitter alltid igjen med litt bismak i munnen. Det er flere ganger man har følt at han burde reddet ett skudd eller unngått å gi retur. Man har spurt seg selv om De Gea eller Ter Stegen kunne reddet noen av skuddene Courtois endte opp med å slippe inn? Ville man unngått tap eller uavgjort med en bedre keeper? Det er nettopp disse tankene som ikke bør finne sted i en klubb som Madrid. Ingen stiller spørsmål ved keeperne til de andre toppklubbene. Ederson, Allison, Ter Stegen, Oblak og De Gea blir sjeldent kritisert for å gjøre feil og de gjør sjeldent feil. Slipper de inn mål, er det ikke ofte de må ta skylden for det. En toppklubb bør alltid ha en keeper som redder alt som bør reddes, samt noen redninger ingen forventer. Man trenger en matchvinner, det er det som skiller de ut fra resten. Om Courtois klarer å rette opp inntrykket gjenstår å se, men konkurransen vil definitivt bli tøff mellom han og Areola denne sesongen.

Hva tenker dere?

Pmn6