Extra large lunin
VERDENSMESTER: Til tross for å ha vunnet U20-VM med Ukraina, får ikke Lunin spilletid i LaLiga

Det er frustrerende og uforståelig

Andriy Lunin har ikke spilt et eneste minutt i LaLiga denne sesongen. Shayan Jalilian kommenterer.

Nå for tiden så føles det ut som at hver eneste utlånte Real Madrid-spiller lykkes. Det lover godt for fremtiden hvor bra spillere som Martin Ødegaard, Dani Ceballos og Achraf Hakimi gjør det i store klubber. Andriy Lunin er uten tvil et navn som burde vært på den listen, men det er lite optimisme vedrørende 20-åringens situasjon per dags dato som for andre sesong på rad sliter med å få spilletid.

I 2018/2019-sesongen ble den ukrainske målvakten hentet til Real Madrid, og trente med Los Blancos i hele pre-season. Han fikk også en plass på benken i UEFA Supercup-finalen mot Atlético Madrid. Siden Real Madrid hadde Thibaut Courtois og Keylor Navas, så ble det bestemt at et utlån ville være det beste for han, og derfor passet Madrid-klubben, Leganés, godt, trodde man.

Det tok ikke lang tid før Lunin tilpasset seg sine nye omgivelser. Han har uttalt at han er veldig glad i byen Madrid, og sånn sett var det ingen problemer. Det eneste problemet, som også er det viktigste i fotball, var spilletiden hans. Ivan Cuellar var førstevalget, og Lunin spilte kun i to Copa del Rey-kamper og fem LaLiga-kamper, til tross for at han leverte varene hver gang han spilte.

I forkant av denne sesongen ble han hentet tilbake, og siden man trodde Navas skulle bli i Real Madrid, ble det bestemt at et utlån til Real Valladolid var et godt alternativ. Det har også gått fullstendig skeis, og ukraineren som er en av nominerte til å vinne Golden Boy-prisen har ikke spilt et eneste minutt i LaLiga denne sesongen. Det er frustrerende, og hindrer hans utvikling.

Jeg klarer faktisk ikke å fatte hvorfor han for andre sesong har havnet i en situasjon der han ikke får spille. Det er riktig nok tidlig i sesongen, men det ser ut som at Jordi Masip er førstevalget i Real Valladolid. Andriy Lunin har fire landskamper for Ukraina, og spilte alle kampene i Europa League for Zorya Luhansk før overgangen til Real Madrid. 20-åringen er helt klart bedre enn det han får nå.

Så det store spørsmålet nå er hva man bør gjøre med Lunin. Det finnes ingen mulighet for at han kan komme tilbake til Real Madrid i januar, siden man har keeperplassen i orden med Thibaut Courtois og Alphonse Areola. Keeperplassene er satt i de aller fleste klubbene nå, så det å hente han tilbake i januar for så å sende han på et nytt utlån virker heller ikke særlig aktuelt.

Dessverre så ser det ut som at det blir en andre sesong på rad med et mislykket utlån, og mitt forslag, selv om det muligens er urealistisk, er faktisk å hente han tilbake i januar og heller la han spille for Real Madrid Castilla. Ja, nivået der er ikke allverdens, men det er helt klart bedre det enn at en mann med landskamper og erfaring fra Europa League sitter på benken i Real Valladolid.

I et nylig intervju har han også selv uttalt seg om sin situasjon:

Ingen visste at Keylor Navas skulle forlate Real Madrid før en av de siste dagene av overgangsvinduet. Hadde man visst det før, så kunne jeg blitt i Real Madrid som andrekeeper. Hans oppførsel mot meg gjorde at jeg følte meg mer komfortabel i laget. Han kom ofte til meg for å spørre om hvordan jeg hadde det, og han ga meg ofte tips og forklaringer. 
Leganés måtte betale en liten bot som følge av at jeg fikk så lite spilletid forrige sesong. Vi tenkte at Real Valladolid ville være et godt valg, siden jeg kunne forbli i Spania og lære språket bedre. 

Situasjonen Andriy Lunin har havnet i er utvilsomt frustrerende og uforståelig. Det må da finnes en eller annen klubb i Europa der han kan spille fast? Uansett så hjelper ikke det nå, og man må bare håpe på det beste og at han på et eller annet vis kan kjempe seg til en plass bakerst hos Real Valladolid. Hvis ikke, er det bare å gruble på andre løsninger, for denne situasjonen er ikke ideell!

Pmn6