Extra large federico valverde 5.10.2019
IMPONERT: Federico Valverde imponerte i kampene før landslagspausen, får uruguayaneren en ny mulighet fra start i morgen?

Før kampen: RCD Mallorca (B)

Etter er en skuffende landslagssamling for både det spanske og norske landslaget, så er det igjen dags for La Liga fotball hvor Real Madrid møter laget fra charterøya Mallorca.

 • RCD Mallorca - Real Madrid 
 • Estadi de Son Moix, Palma 
 • La Liga Santander runde 9 
 • 19.10 kl 21:00 
 • Strive sport 

Etter det som i all hovedsak kan beskrives som en landslagspause med manglende antiklimaks for både det norske landslaget og det spanske, så er nok de aller fleste Madridistas overmodne for at klubb fotballen igjen sparkes i gang. To lag med kongens emblem møtes til dyst på Son Moix i Palma lørdagskveld, og kongens emblem er stort sett det eneste fellesnevneren lagene i mellom. For mens Real Madrid troner på tabelltoppen av La Liga , så trekker RCD Mallorca pusten helg for helg i kampen om å overleve i den øverste divisjonen denne sesongen. 

Ubeseiret 

På tross av det som på mange måter har vært en noe kronglete sesongstart står faktisk Real Madrid som det eneste ubeseirete laget i La Liga. Spillet har variert fra godt til grusomt, men likevel har laget evnet å plukke poeng på dårlige dager også. Som igjen er en egenskap som kjennetegner lag som sitter igjen med sølvtøy ved endt sesong. Så langt denne sesongen scorer laget i snitt to mål per kamp, samtidig som de slipper ett mål i snitt per kamp. Igjen langt fra overbevisende, men likevel er det noe merkelig stabilt over det hele. 

For selv med noen riper i lakken, så er fasit etter åtte runder at Real Madrid har en luke på henholdsvis to og tre poeng ned til sine argeste rivaler i FC Barcelona og Atlético Madrid. Selv uten sin argentinske hjertestein har Barcelona laget flere mål enn sitt hvite motstykke, men Marc Andre Ter-Stegen har vært nødt til å plukke ballen ut av eget nett oftere enn Real Madrids keeper-duo så langt denne sesongen . Laget til Diego Simeone har på sin side kun sluppet inn fire mål, men til gjengeld har de kun evnet å score syv mål på de åtte første kampene.  Med andre ord er det enda veldig jevnt i en sesong hvor ingen av forhåndsfavorittene enda har kommet skikkelig gang. Så er det store spørsmålet hvilket av de tre lagene som evner å heve seg mest i løpet av de neste månedene. 

Det som er ekstra gledelig for Real Madrid sin del er at en rekke av lagets viktigste spillere knapt har rukket å spille seg ordentlig varm i trøya, samtidig som laget enda har rom for forbedringer både offensivt og defensivt. At alle de viktigste bidragsyterne skal få spilt seg varm i trøya denne sesongen er langt fra gitt, spesielt ikke med tanke på alle skadene laget har vært plaget av så langt denne sesongen. Forhåpentligvis er det kun barnesykdommer i et nytt prosjekts tidlige fase, samtidig som den medisinske uturen snur i løpet av den neste tiden. 

Den beste elleveren 

De åtte første ligakampene har gitt en del svar, men samtidig er det enda en rekke spørsmål som er langt fra besvart. For å starte med det positive, så har spillere som Toni Kroos, Dani Carvajal og Casemiro hevet seg voldsomt fra forrige sesong. En annen positiv variabel er de gode prestasjonene til Gareth Bale og James Rodríguez, hvor begge to har vist en enorm karakterstyrke så langt denne sesongen ved å karre seg ut av Zidanes fryseboks. Når det kommer til det negative, så vet man enda ikke helt hvor man har spillere som Isco, Luka Modrić og Marcelo.  I tillegg til at laget lider av defensive hjernedrypp, og en tidvis svært nonchalant holdning til sine motstandere. Akkurat det siste er langt fra et nytt problem, men heller en form for klubbkultur. 

Svarene man allerede har fått og de man enda avventer leder nemlig til to helt essensielle spørsmål; Hva er egentlig den beste elleveren, og hvor lang tid skal enkeltspillere få til å spille seg i form? 

Thibaut Courtois har snart fått en og en halv sesong til å spille seg i form, uten helt og ha kommet dit han forventes å være . Alphonse Areola er innleid fra Paris Saint- Germain som en backup, men var for en del år tilbake regnet som et enormt keepertalent og har glimtet til med gode involveringer denne sesongen. Ingen av keeperne har så langt denne sesongen overbevist veldig, noe som i grunn burde føre til at kampen burde være vid åpen. Så spørs hvor konstruktivt det er for lagets harmoni og potensielle stabilitet. På toppen av det hele har du det politiske, hvor Courtois kom med en høy lønn og et stort navn. Noe som historisk har vist seg å være viktig for å få spilletid for Real Madrid. 

I forsvaret virker det å være en mer fair sjanse for de mer nyankomne spillerne, selv om Zidane har tilbøyeligheter for å lene seg mot de mer trygge valgene. Stopperplassen er for øyeblikket lite hensiktsmessig å debattere all verden, men på backene er det langt større grunn til debatt. Carvajal har som nevnt våknet mer til livs denne sesongen, og kanskje er at han har kjent Álvaro Odriozola puste han i nakken. Odriozola har så langt vist positiv progresjon denne sesongen, og dersom han virkelig skulle få fart på skøytene kan han for alvor true Carvajals plass i laget. Situasjonen er egentlig kliss lik på venstreback, selv om det kan se ut til at Ferland Mendy kanskje allerede er i førersetet. I motsetning til keeperplassen vil ikke kampen om backplassen preges av et klubb politisk valg , men det vil til syvende og sist falle helt og holdent på Zidane. 

Slik sesongen har utviklet seg er det all grunn til å tro at Kroos og Casemiro er selvskrevet i et toppet lag, noe som er helt greit basert på prestasjonene til den svært erfarne duoen. Spørsmålet er hvem som skal ha den tredje plassen, og det er langt fra få beilere. Modrić er igjen tilbake fra sitt skadeopphold, men det er en del som tyder på at det kroatiske ballgeniet har sine beste år bak seg. James har startet sesongen på en egentlig formidabel måte, hvor han til og med har vist seg som en viktig defensiv resurs med en enorm innsats. Litt ut av intet har Federico Valverde meldt seg på, hvor uruguayaneren har et driv og en fandenivoldskhet få andre i troppen kan skilte med. Til slutt er det svært omdiskuterte Isco, som er elsket og "hatet" av egne supportere på grunn av sin deilig irriterende spillestil. Etter egen oppfatning mener jeg at James er den som burde være i førersetet, men jeg er usikker på om Zidane er helt enig med meg der. Bataljen om hvem som tar den "siste" plassen på midtbanen skal i alle fall bli uhyre spennende og følge. 

I lagets øverste ledd virker for øyeblikket trioen Bale, Benzema og Hazard være rimelig selvskrevet. For øyeblikket er det riktignok kun Benzema som leverer de tallene det forventes, hvor Bale kommer som en god nummer to med noe som kan karakteriseres som stabile tall. Sommerens storfisk Hazard har så langt levert langt under pari både hva angår prestasjoner, mål og målgivende. Forhåpentligvis er han litt på gang etter at han fikk hull på byllen mot Granada med både mål og målgivende, kampen er den eneste milliardmannen så langt har bidratt med noe konkret offensivt. Status er i alle fall at hverken Bale eller Hazard spiller så godt for øyeblikket at det burde være umulig å danke en av de ut av laget. Selv om Hazard av en rekke årsaker kommer til å få muligheter i overskuelig fremtid. I utgangspunktet burde prestasjonene føre til at både James og Isco kan melde seg på om spilletid, i tillegg til Brahim Diaz og Vinícius Júnior. Hva angår spissplass er egentlig det eneste hodebryet hvordan man skal integrere Luka Jović i laget, og hvor mye spilletid han burde få i kampene. For per dags dato er det totalt uansvarlig å benke Benzema, om han ikke skulle trenge hvile. 

Motstanderen 

Fra 17. august til 6.oktober har det nyopprykkede øylaget kun to seiere, seirene kom på nettopp de to datoene. I mellomtiden tapte dumpekandidaten fem av sine seks kamper, mens de klarte å få med seg poeng mot Athletic Bilbao. Laget har med andre ord syv poeng så langt denne sesongen, hvor alle poengene er vunnet hjemme på. San Moix er på langt nær noe fort av den grunn, og både Real Sociedad og Atlético har fått med seg full pott fra det nordmenn best kjenner som nabobyen til Magaluf. 

Mallorca er nylig kjøpt opp av amerikanske investorer med Phoenix Sun eier Robert Sarver i spissen, med seg på eiersiden er også den ikke helt ukjente basketballspilleren Steve Nash. På tross av fersk dollar, så er klubben for øyeblikket langt unna de gyldne tidene som herjet i klubben på slutten og starten av årtusenskiftet. Enn så lenge er det ikke noen nye Güizaer, Eto'oer, Tristáner, Ibagazaer, Burgoser eller Arangoer i siktet.  

Lagets viktigste spiller så langt har vært den kroatiske spissen Ante Budimir, som omsider kan se ut til og ha fått fart på karrieren igjen. Den rutinerte duoen med målvakt Manolo Reina og midtbane-krigeren Salva Sevilla er fortsatt ubestridte førstevalg, i tillegg til viktige bidragsytere. Vår egen Takefusa Kubo har også glimtvis vist noe av det han kan, men har på ingen måte noen lett oppgave i å friske opp et noe grått Mallorca-lag. Tidligere Real Madrid akademi-spiller Aleix Febas har også fått mye spilletid denne sesongen i en offensiv midtbane-rolle.  Alt i alt er dette et lag Real Madrid skal og bør slå, dersom det skal bli feiring på Cibeles i mai. 

Innbyrdes statistikk

Real Madrid har ikke tapt mot Mallorca på åtte kamper, hvor av syv av kampene har endt i favør Real Madrid. Hvor brorpartene av brorparten av kampene har endt med minimum tre måls seier til hovedstadsklubben, med to hederlige unntak. 

Statistikk siste 17 kamper. 

 • Real Madrid seire: 13 
 • Uavgjorte kamper: 2
 • Mallorca seire: 2 

Målforskjell Real Madrid mot Mallorca siste ti kamper: 24-8 

 • Fravær: Asensio, Kroos, Nacho, Vázquez, 
 • Usikre: Modrić, Bale
 • Potensielt lag: Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Casemiro, Valverde, James, Isco, Hazard - Benzema 

Kan Real Madrid ryke på et bananskal på Mallorca?

Pmn6