Extra large h3alegria benzema hazard 1vc9068 horthumb
GULLGUTTER: Både Hazard og Benzema er på 30-manns listen over de nominerte for Ballon d'Or i 2019.

Før kampen: Real Betis (H)

Fem baller small i noten mot et hjelpeløst Leganés onsdagskveld, lørdagskveld venter en gammel storhet som har sett langt bedre dager.

  • Real Madrid - Real Betis 
  • Santiago Bernabéu Stadion, La Liga Santander Runde 12 
  • 02.11.2019 Kl 21:00 
  • Strive/TV2 sport 

Så langt denne sesongen har Real Madrid slitt i de avgjørende øyeblikkene foran mål, i midtuke-runden snudde de trenden og økte målkontoen med nesten 25% i løpet av 90 minutter. Sommerens nysigneringer har til nå høstet sin del kritikk, hvor mye av kritikken har basert seg på stusselige bidrag og manglende innflytelse på laget. I kampen mot de tilreisende agurkene fra Butarque greide både Rodrygo Goes og Luka Jović  finne veien til målprotokollen, samtidig som sommerens stjerneskudd Eden Hazard lyste opp Bernabéu med glitrende spill. 

Joan Francesc Ferrer Sicilia eller bare Rubi fikk i sommer oppgaven med å ta over Sevillas gamle stolthet etter Quique Setién, så langt har trenerbyttet gitt en heller dårlig avkastning for de grønnhvite fra Sevilla.  Setién har lenge vært kjent som en kulthelt i Spania, mye på grunn av sin særdeles estetiske tilnærming til fotballen. Et kravstort Real Betis-publikum så seg til slutt lei på den evinnelige balltrillingen som ikke bestandig førte med seg all verdens av målsjanser. Mer pragmatisk og direkte anlagte Rubi fikk i oppgave å lede Real Betis i retning av mer sjanser og mål, etter en godkjent sesong med et grått Espanyol-lag. Fasiten etter 11 kamper er magre 14 poeng, 14 mål og 21 mål i mot. Klokken begynner med andre ord å tikke for Rubis nye prosjekt i det som vil bli en svært spennende kamp for begge lag lørdagskveld. 

Zidane 2.0 begynner å ta form 

Etter mye rokkeringer, skader og innkjøringsproblemer kan det virke som at Zinedine Zidanes nyeste prosjekt begynner å ta form. Førsteellever er langt fra satt, men flere og flere spillere har for alvor meldt seg på. Federico Valverde har de siste kampene vokst mer og mer i rollen som en dynamisk boks til boks midtbanespiller, samtidig som stegene til Hazard blir lettere for hvert minutt som spilles og på toppen av det hele virker det som et nytt brasiliansk vidunderbarn for alvor har planer om å slå rot hos klubbens førstelag. For mens Vinicius Júnior har gått inn i den vanskelige andresesongen, så har Rodrygo tatt i bruk komet-taktikken til førstnevnte fra forrige sesong. Forskjellen på de brasilianske gjennombruddene er at sistnevntes bidrag virker mindre tilfeldige. 

Rodrygo er i motsetning til Vinicius en langt mer effektiv spiller. Noe som gjennspeiles i hvor få sjanser han trenger for å gjøre mål, men som man også kan se konturene av på pasningssikerhet. Han treffer nemlig på 10% flere pasninger, samtidig som han i snitt slår 15 flere pasninger i løpet av en kamp. Ikke bare er han mer presis og involvert, men de konstruktive pasnings bidragene er også langt flere. Med hele to scoringer på sine 133 første minutt i La Liga så virker Rodrygo-toget trille videre, og mulighetene for flere vil nok komme i de kommende kampene. 

Valverde er en annen ung spiller som kommer til å få mye tillit i løpet av sesongen. Den søramerikanske oksen er rent ferdighetsmessig en krysning av Luka Modrić og Casemiro, noe som gir et helt unikt register. La Vista Madridstas podcast-team traff også spikeren på hode i betegnelsen av at du knapt finner en mer Diego Simoenesk-spiller. Valverde virker i alle fall å ha to sett lunger, samtidig som han forflytter seg i lange og hurtige klyv. Kronen på verket er en god pasningsfot, fin oversikt og en liten dæsj finesse. Den foreløpige største frukten Valverdes inntog har båret er måten han frigjør Toni Kroos offensivt, hvor tyskeren i langt større grad får muligheten til å fylle opp motstanderens boks. Dette har videre resultert i scoringer to kamper på rad for verdensmesteren fra 2014, som i sin tid startet som en offensiv midtbanespiller i Bundesliga. Flere eksperter har allerede påpekt at de er rimelig sikker på at trioen med Casemiro, Kroos og Valverde er den beste Zidane kan stille med per dags dato. 

Veien mot Picichi 

Gerard Moreno er La Ligas foreløpige toppscorer, men på tross av god form skal det ikke være mulig rent praktisk for den nye spanske landslagsspissen og trone øverst på listen ved sesongslutt. På andreplass med kun et mål bak lurer Karim Benzema, franskmannen som på alle mulige måter har opprettholdt den gode målformen fra forrige sesong. I motsetning til Villarreal-spissen, så kan Benzema ha en reel sjanse til å stikke av med Pichichi-troffet dersom han opprettholder den gode flyten han har vært i det siste året. Selv om det også for han skal klaffe veldig, samtidig som en viss argentiner må ha en mer trøblete sesong en vanlig. 

Noe som kanskje kan opprettholde Benzemas gode form og stabilitet er nok pusten i ryggen av Luka Jović. Den serbiske landslagsspissen fikk omsider vist litt av hva som bor i han i midtuken, hvor han fant nettet ved hele to anledninger. Hvor av den ene scoringen hårfint, men korrekt ble avlåst for offside. Tanksenteret hadde også en annen stor mulighet på tampen, som til slutt bare ebbet ut i nesten. Det vi bare har sett ved små glimt tidligere denne sesongen, kom i mye større grad frem mot Leganés. Så får de neste kampene vise om vi blir vitne til en ketsjup-effekt av den unge serberen, 

Los Verdiblancos 

Kveldens motstander er det som kan karakteriseres som kronisk underpresterende i et historisk perspektiv. På tross av over 50 sesonger i Spanias øverste divisjon og en over 100 år lang historie, så har Real Betis kun vunnet serien en gang tilbake på 30-tallet. For nordmenn som startet å følge spansk fotball på midten av 2000-tallet, så får man gjerne inntrykk av at Sevilla FC er byens største klubb. Faktisk er det Real Betis som er Sevillas mest populære lag, på tross av de rødhvite store suksess og mange trofeer de siste 15 årene. 

De siste sesongene så har det virket som Real Betis har gjort mye rett hva angår klubbdrift, strategisk planlegging og spillerkjøp. Likevel fikk det nye prosjektet for alvor en ripe i lakken i det Setién fikk fyken, på tross av det som egentlig må anses å være stabile resultater. Spesielt for en kaos-klubb som Real Betis. Rubi fikk som nevnt tidligere jobben med å ta laget det neste steget, uten at det har blitt noen uumiddelbar suksess. 

Inn sammen med Rubi i sommer kom store profiler i form av Nabil Fekir og Borja Iglesias inn i en allerede bunnsolid spillertropp. Borja Iglesias kom i likhet med Rubi fra Espanyol, men så langt har de store prestasjonene for kraftspissen uteblitt og han har på mange måter havnet i skyggen av Loren Morón. Nevnte Morón har så langt tegnet seg på scoringslisten ved hele syv anledninger så langt denne sesongen, noe som er like mange ganger som Real Madrids toppscorer Benzema. Fekir som var blant overgangsvinduet aller største overraskelser har også vært en viktig bidragsyter, selv om forventingene nok var enda høyere for den franske landslagsspilleren. Før kampen er Real Betis nødt å spille uten to av sine mer rutinerte midtbanespillere i Javi García og William Carvallho, som begge to er ute med skade. Noe som burde tale positivt for et Real Madrid-lag som virkelig virker å være på gang offensivt. 

Statistikk 

Innbyrdes oppgjør gjennom historien: 

  • Real Madrid seire: 24 
  • Uavgjorte kamper: 13 
  • Real Betis seire: 9
  • Mål forskjell 85-46 i favør Real Madrid 

Potensielt lag

4-3-3: Cortouis, Carvajal, Ramos, Militão, Marcelo, Valverde, Casemiro, Kroos, Rodrygo, Benzema, Hazard

Pmn6