Extra large  av11577
SAMBA:Rodrygo har virkelig vist seg å være utslagsgivende de gangene han har fått muligheten, får han muligheten nok en gang?

Før kampen: Galatasaray(H)

De siste ti sesongene har det vært lite vitale kamper så tidlig som i gruppespillet for Real Madrid, men i morgen kommer nok en skjebnekamp i Champions League.

  • Real Madrid - Galatasaray 
  • Champions League gruppespill runde 4
  • Estadio Santiago Bernabéu 
  • 06.11.2019 kl21:00 

Real Madrid har på ingen måte tatt Europa med storm denne sesongen, noe som i utgangspunktet er så langt fra klubbsjelen man overhodet kommer. Fasiten etter tre kamper er fire poeng, ett av hvert mulig kamputfall og stusselige 3-5 i målforskjell. Det skal med andre ord en skikkelig brakseier mot løvene fra Istanbul til for å i det hele tatt tenke på friskmelde klubben i europeisk sammenheng. 

På motsatt banehalvdel har det ei heller vært all verdens å rope hurra for. Den tyrkiske gigant-klubben har på langt nær vært noen kasteball, men står i øyeblikket uten seier i gruppespillet. Det eneste poenget så langt kom borte mot Club Brugge på Jan Breydelstadion, i det som kan karakteriseres som en målløs sjansebonanza. På tross av kun ett poeng har laget spilt godt mot både Real Madrid og Paris-Saint Germain, hvor de kun har sluppet inn og tapt knepent med ett mål for hvert av lagene.. Med andre ord vil det være et svært revansjelystent lag som entrer løvehulen på Bernabéu onsdagskveld,  i det som kan bli et fyrverkeri av en fotballkamp når østens og vestens to største fotballklubber skal gyve løs på hverandre. 

Løvens hules enorme press  

Real Madrid har de siste sesongene slitt mer og mer hjemme på Bernabéu de siste sesongene. Det virker rett og slett som at de besøkende lagene har mistet det meste av respekten i inngangen til kampene mot Real Madrid, samtidig som et storforlangende hjemmepublikum virker tyngende på et noe skjelvent stjernegalleri. Eksempelets makt er en annen mulig faktor, for de lagene som har kommet til Bernabéu de siste årene - de har sett nettopp det - det er nemlig mulig å komme ute av løvens hule med hode helt og vell så det. 

Den massive veggen med mennesker, de høye tribunene og kompaktheten har nok skremt vettet av mang et lag gjennom tidenes løp, men i det siste kan det virke som at den kompakte monster-arenaen har hatt en langt mer skremmende effekt på hjemmelaget enn bortelaget.  For presset er enormt, og tanken om at det ikke går denne gangen heller sitter nok godt plantet i bakhodet til elleve spillere i hvit drakt. På toppen av det hele så ligger det nok også latent at det ikke er en Cristiano Ronaldo tilstede for å snu marginene riktig vei, for akkurat nå er det få Real Madrid-spillere som er på riktig plass til riktig tid. Bare denne sesongen har lag som Club Brugge, Real Valladolid og nå senest Real Betis røvet med seg poeng fra historisk skuddsikre Santiago Bernabéu. Akkurat det blir nok Galatasarays erfarne trener Faith Terim å minne sine menn på rett før han sender de utpå gressmatten som halvveis er druknet i flomlys og fotoblitz onsdagskveld klokken ni. 

Teknisk finesse eller pur råskap ?

Det store spørsmålet før morgendagens kamp er hvem som spiller på midtbanen sammen med Kroos og Casemiro. For innfallsvinkelen blir totalt forskjellig utifra hva som velges, og banespillet blir i aller høyeste grad påvirket av hvem Zinedine Zidane velger ved siden av sine to høyst betrodde korporaler.  For å sammenligne Luka Modrić og Federico Valverde blir som å finne likheter mellom en symfoni av Mozart og et gitarriff av Kiss, hvorav konklusjonen er at begge deler er musikk. Så spørs det hvilke toner som tilfører ZIdanes orkester aller best. 

Valverde tilfører per dags dato Real Madrid veldig mye, hvor av det mest synlige er uruguayanerens svært tydelige defensive avtrykk. I tillegg virker det bare som om det bare er og trekke opp Valverde i garderoben før han så ikke stopper å gå før dommeren blåser i fløyten etter 90 minutter, hvor det ene høyoktan løpet fullføres av det andre. På mange måter kan man sammenligne Valverde med en sveitsisk lommekniv, og han er langt nær kun noen høyfrekvent duracellkanin. Den sør-amerikanske dynamoen glimter tidvis til med en strøken teknikk, gode pasninger og enda til et utmerket blikk for spillet. På mange måter det meste man kan forvente seg av en moderne boks til boks midtbanespiller, i tillegg har det versert noen videoer fra Valdebebas som også viser prov på et svært tungt skudd. Et annet element med Valverde er måten han frigjør Toni Kroos på, som faktisk ofte tegner seg på scoringslisten de kampene Valverde starter. Tyskeren får med en gang langt mer spillerom offensivt når han spiller sammen med den søramerikanske-duoen på midten, noe man tidligere ikke har sett all verden av i Real Madrid-drakt, men som langt oftere har kommet frem for det tyske landslaget og under tiden Bundesliga. 

Modrić er på et helt annet stadiet i karrieren enn sitt uruguayanske motstykke, og man kan etterhvert begynne å stille seg spørsmålet om den høyst kultiverte midtbanespilleren skviste ut de aller siste edle dråpene i det han nærmest egenhendig løp Kroatia til VM-finalen i Russland. Beskrivelsen av Valverdes enorme lungekapasitet og høye frekvens hadde kledd Modrić i glansdagene, så kan det riktignok virke som om de dagene er talte. For mot Real Betis som i store deler av fjorårssesongen så han tidvis svært seig ut i steget, selv om han tidvis var genial i det meste han foretok seg offensivt. I Balkans Beethoven får man selvfølgelig en ekstra dimensjon i pasningsspillet, samtidig som hans overblikk og rutine i aller høyeste grad går Valverde en god gang. I tillegg er nok fotballforståelsen så stor at han burde klare å tilpasse spillet sitt, på tross av at noe av saften i beina virker å være borte. Kroaten kan utvilsomt være en bidragsyter denne sesongen også, men hans posisjon i laget virker i aller høyeste grad å være åpen for debatt. Kanskje kan kroaten kle rollen som Guti gjennom uendelig mange år hadde, hvor han i større grad er en som kommer inn for å snu kampbildet i det motstanderne er mørnet opp. Selv om man ikke skal utelukke helt at snerten i steget kommer tilbake i løpet av sesongen - dersom han får muligheten til å spille seg i form.  Zidane virker enda ikke å ha gjort seg noen bastant mening, og kampen om den siste start plassen på midtbanen lever i beste velgående. 

Galatasaray 

Galatasaray er den mestvinnende klubben i Tyrkia med 22 ligatitler og 18 cupgull, i tillegg til å være en kjent traver ute i europeiske turneringer. En annen likhet klubben har med Real Madrid er den noe kronglete starten lagene har hatt i hjemlig serie denne høsten, hvor begge klubber har slitt med å gjøre uavgjort om til seier. Fasit for Galatasaray er en skuffende syvendeplass med kun 16 poeng på de 10 første seriekampene, på mange måter ikke helt ulik sesongstarten de hadde sesongen i forveien. I Champions League står de som nevnt kun med ett poeng, og er nok veldig revansjelystne inn mot morgendagens kamp.

Lagets største stjerne i Radamel Falcao har vært ute siden starten på oktober måned, og det er enda ikke sikkert når kongen av Europa-League er friskmeldt. Colombianerens fravær er nok også en av grunnene til at laget har slitt foran mål i hjemlig liga, hvor laget kun har scoret 11 ganger på 10 kamper. I Champions League har tyrkerne enda ikke funnet veien til nettmaskene, og må nok i denne kampen sette sin lit til at Florin Andone eller Ryan Babel har dagen. Den tidligere Liverpool-floppen er så langt Galatasarays-topsscorer med sine fire mål, og har på mange måter fått fart på karrieren igjen etter flere gode sesonger i Tyrkia. Den nederlandske landslagsspilleren har i likhet med Andone og skadde Falcao også tidligere spilt i La Liga, noe spisstrioen langt fra er alene om i dagens Galatasaray-tropp. Steve N'Zonzi, Emre Mor, Sofiane Feghouli og Mariano har også erfaring fra Spanias øverste divisjon. Med andre ord er det en tropp full av spillere med erfaringer fra spansk fotball,  som trener Terim og laget kan dra god nytte av inn mot morgendagens kamp. 

Potensielle lagoppstillinger

Real Madrid 4-3-3: Cortouis, Carvajal, Ramos, Varane, Mendy, Casemiro, Valverde, Kroos, Rodrygo, Benzema, Hazard 

Galatasaray 4-4-2: Muslera; Marcao, Donk, Luyindama; Nagatomo, Seri, Nzonzi, Mariano; Babel, Andone, Belhanda

Pmn6