Extra large hazard 1vc8343thumb
DRIV: Vingkollega Rodrygo har virkelig vist hva han er god for, kanskje finner han formen allerede imorgen.

Før kampen: Eibar (B)

Real Madrid skal på årets første borte-tur til Baskerland, for å spille mot den lille store klubben i landsdelen der fotballen betyr mer enn alt.

  • Eibar - Real Madrid 
  • Ipurua, La Liga Santander runde 13
  • 09.11 kl21:00 
  • Strive Sport 

I en dal midt i trianglet av de baskiske metropolene Vittoria-Gasteiz, Bilbao og San Sebastian befinner den lille byen Eibar seg. Med sine knappe 30 000 innbyggere hadde den ikke sneket seg inn blant Nord-Norges tre største byer engang, men akkurat her finner man en klubb i Spanias øverste divisjon. En klubb som på mange måter kan defineres som en av moderne fotballs aller største under, en liten klubb som vet alt om hva å slå nedenfra og opp innebærer. 

Kontrastene kan med andre ord ikke bli stort større i det milliardmannskapet fra hovedstaden ankommer lille Ipurua foran stusselige 7 500 tilskuere, et tilskuerantall eliteserieklubben Viking nesten snittet på når de spilte i Obos-ligaen. En ting er i alle fall sikkert, det er et lag som har alt og vinne. 

Sambafeber 

Etter at spillere som Kaká, Robinho og Ronaldo i tur orden dro fra klubben, så har det på mange måter vært et sambasavn i klubben. Selv om Marcelo i aller høyeste grad har holdt det litt ved like, men brasilianske angrepsspillere har riktignok en helt egen klang for fotballsupportere flest. De siste årene har det i hovedsak vært franskmenn, portugisere og argentinere som har ledet klubbens offensive rekker, i tillegg til en waliser og sporadisk noen spanjoler. I fjor fikk vi igjen se en ung og spennende brasiliansk angrepsspiller som fikk prøve seg , og det tidvis med bravur. Vinícius Júnior var som nevnt utallige ganger tidligere et lys i en mørk og dyster sesong, men likevel var det noe uforløst ved det hele. Den unge driblevingen vi stiftet kjennskap med i andre halvdel av fjorårssesongen er på mange måter det man får opp i ordboka når man slår opp ordet rå-produkt. Tidvis glitrende, tildels forferdelig. Alle de gode involveringene havner ofte i skyggen av dårlige involveringer, mye på grunn av dårlig taktisk skolering og en helt forferdelig skuddteknikk.  I sommer kom det enda et sambabarn til den spanske hovedstaden, og tidlig i mai gikk det allerede gjetord om et talent som overgikk det vi allerede var blitt introdusert. 

Rodrygo Goes har så langt ikke skuffet, og utrolig nok har han klart å leve opp til de enorme forventingene som var lagt allerede før hans ankomst.  Enn så lenge bare 18- år så utviser han en stor taktisk klokskap, samtidig som han stort sett bestandig virker å ta de riktige valgene. På mange måter en rak motsetning av Vinícius som på tross av at er litt eldre er langt mer uferdig som fotballspiller. Det er ikke bare kloke valg med ball Rodrygo har vist oss i løpet av sine første måneder som Real Madrid-spiller, men det er også et drapsinstinkt foran mål og en så langt enorm produktivitet. Etter litt over 400 minutter spilletid står han allerede bokført med hele seks målpoeng, og skulle han fortsette i dette tempoet så bekrefter det på mange måter at vi er i ferd med å vitne et talent helt utenom det vanlige.  Borte mot Eibar er det ikke engang diskusjon om hvem skal starte på høyrevingen, det er nok langt heller et folkekrav om at det skal være Brasils neste store. Om han klarer å følge opp seg selv er en annen sak, for etter prestasjonene mot Galatasaray har unggutten virkelig lagt lista skyhøyt. 

Nok en sesong-definerende kamp 

Det har blitt mange kamper som visstnok skal definere sesongen den siste tiden, og mye av grunnen er at man enda ikke helt vet hvor man har dette Real Madrid-laget. Likevel begynner det å bli en rød-tråd over det som skjer, hvor faktisk en av fellesnevneren er god defensiv plan. Etter braktapet mot Paris Saint-Germain så har pipen plutselig fått en annen lyd, og tidvis har det nærmest vært umulig å komme til sjanser mot et særdeles innbitt Real Madrid-forsvar. Den siste tiden har laget også skapt plenty av sjanser, men hovedproblemet har vært å omgjøre disse til scoringer. I enkeltkamper har det riktignok gått svært bra, men hovedproblemet har vært de kampene laget ikke har fått hull på byllen tidlig og blitt stående å stange uten resultat. 

Laget virker for øyeblikket satt, og trener Zinedine Zidane virker så langt å ha funnet en ellever han er komfortabel med. Noe overraskende inneholder den Rodrygo og Federico Valverde, noe antakeligvis ingen eksperter på forhånd ville turt tippe på i forkant av sesongen. Prestasjonene til Rodrygo har også fått mange til å glemme hele situasjonen rundt Gareth Bale, som den siste tiden har forsvunnet ut av laget uten en ordentlig forklaring. Samtidig har de gode prestasjonene til Valverde ført til at svært få savner Luka Modrić, som i skrivende stund var den siste som var kåret til verdens aller beste fotballspiller. Fraværet til kroaten har gjort at tidvis utskjelte Toni Kroos har fått strålt offensivt i langt større grad en tidligere, og det kan argumenteres for at den tyske generalen har vært lagets aller beste spiller så langt denne sesongen. 

Nå venter altså lille store Eibar i nok en kamp som på mange måter kan definere sesongen. Hovedårsaken til at akkurat denne kampen blir så viktig er på grunn av de vaklende resultatene den siste tiden, hvor laget etter god forestilling plutselig har spilt litt under pari i kamper det har vært store forhåpninger for seier. Derfor vil det bli svært viktig for Zidanes menn at de kan få i gang en seiersrekke og vinne flere kamper på rad, slik at Barcelona til slutt kan passeres på tabellen. For det nytter ikke å vinne 5-0, om du hele veien følger opp med en målløs uavgjort kamp mot lag i nedrykkssumpa. Fordelen denne gangen er at laget på mange måter har virket langt mer komfortable på bortebane denne sesongen, om man ser bort i fra unntakene i Galatasaray, Leganés og Paris-Saint Germain. 

Miniputten 

Morgendagens motstander er langt fra noe fast innslag i La Liga, og på mange måter er det utenfor de flestes fatteevne at laget har stabilisert seg så høyt på tabellen som de faktisk har gjort de siste sesongene.  Laget er på mange måter designet for å slå langt over sin vektklasse, og lider på ingen måte av noen som helst form for Napoleonskomplekser. 

Så langt denne sesongen ligger Eibare "bare" på en 14.plass i ligaen, til gjengjeld er det kun syv poeng opp til Real Madrid og åtte poeng opp til ligaleder Real Sociedad. Med andre ord langt fra en katastrofal sesongstart for det lille baskiske laget, videre forteller det å en historie om hvor jevn årets utgave av La Liga er. Den 33-år gamle veteranen Fabián Orellana har igjen fått fart på karrieren etter et heller mislykket opphold i Valencia, og så langt har den offensive midtbanespilleren vært lagets desidert viktigste spiller denne sesongen. Det aller meste offensive spillet går gjennom playmakeren som så langt står med åtte målpoeng, og er det en mann som må tas ut av kampen er nettopp han. Av andre viktige spillere denne sesongen har man Anaitz Arbilla, Pape Diop, Takashi Inui og Paulo Oliveira. Et pluss i margen er fraværet av Eibars svært rutinerte midtstopper og kaptein Iván Ramis, som for øvrig har godt over 200 kamper i La Liga. Rent statistisk kan laget oppsummeres på det jevne, hvor de er midt på treet hva angår possesion, antall avslutninger, scorede mål, innslupne mål og antall poeng. 

Statistikk 

Siste fem kamper. 

  • Real Madrid seire: 4 
  • Uavgjorte kamper:0
  • Eibar seire: 1 
  • Målforskjell: 11-5 favør Real Madrid 

Fravær : Nacho, Asensio, Bale, James 

Suspendert ved neste kort:  Casemiro 

Antatt lagoppstilling

4-3-3: Cortouis, Carvajal, Varane, Ramos, Mendy, Casemiro, Kroos, Valverde, Rodrygo, Benzema, Hazard 

Pmn6