Extra large gareth bale 2.9.2019
KONTROVERSIELL: Gareth Bale har skapt flere overskrifter enn scoringer for Real Madrid den siste tiden.

Redaksjonens tanker: Wales, golf, Madrid

Under euforien av Wales sitt EM-avansement oppstod det en feiring med en tydelig referanse til Predrag Mijatović sitt tidligere utsagn om den walisiske-stjernen.

Det hele startet med et intervju av tidligere Real Madrid-legende og sportsdirektør Pedrag Mijatovic, hvor serberen uttalte følgende om Gareth Bale - Det første han tenker på er Wales, så er det golf, og etter det Real Madrid. Under walisernes avgjørende kamp ble det sunget - Wales, golf, Madrid. Britisk tribunekultur har som kjent en helt egen stil, og det var på ingen måte nok med bare sang, det var også skrevet på en rekke walisiske flagg. I euforien etter at avansementet var sikret, så kunne man se hovedpersonen selv smilende og poserende foran et av disse påskrevne flaggene. Kjenner man det nådeløse publikummet i den spanske hovedstaden rett, så vil nok ikke scenene etter kampen falle i smak. I alle fall ikke gitt historien til Bale og Real Madrid.

Bale ble ikke solgt i løpet av sommervinduet, og etter avgjørelsen skal trener Zinedine Zidane ha bestemt seg for å legge ned stridsøksa. Samtidig har det lenge vært en amper stemning mellom hovedpersonen selv, media og publikum. Ifølge rapportene skal ikke det siste stuntet få noe etterspill for Bale, og han vil bli ønsket velkommen tilbake på lik linje som sine lagkamerater etter landslagssamlingen. Videre sies det at Zidane skal ha vært mer opprørt over andre hendelser, slik som da han valgte å ikke returnere med sine lagkamerater etter bortekampen på Vallecas. 

Bale startet denne sesongen bra for Real Madrid, og det så lenge ut som han var fast bestemt på å motbevise sine kritikere. På tross av sommerens overgangssaga, den tilsynelatende konflikten med Zidane og en kald krig med supporterne som har foregått over flere sesonger. De aller fleste har nok sine tanker om situasjon rundt Bale, og i alle fall etter den siste hendelsen.  I den anledning har jeg valgt å spørre flere kloke hoder i redaksjonen etter deres synspunkt med et par velutvalgte spørsmål. 

Kim Allergodt, programleder La Vista Madridista 

Som supporter gjennom flere år, hva føler du om hendelsene etter landskampen hvor Wales tar seg til EM? 

Jeg ble veldig overrasket da jeg så hva som skjedde etter at de kvalifiserte seg. Da jeg først så flagget må jeg innrømme at jeg lo og så humoren i det, men da jeg så Bale stå og danse og le med det i etterkant av kampen reagerte jeg veldig på det. Men i etterpåklokskapens tid har jeg innsett at dette ikke nødvendigvis var et stikk mot klubben, men muligens heller et stikk mot pressen. Jeg er fortsatt ikke enig i valget hans om å gjøre det på den måten, da jeg mener han også viser mangel på respekt for klubben ved å danse med det flagget. 

Slik forholdet mellom Bale, klubben og supporterne har vært - klarer du å se noen logisk forklaring på hvordan han håndterer situasjonen?  

Jeg tror at dette, som nevnt i første spørsmål, ikke er ment mot klubben på noen som helst måte. Han, med sitt landslag, har nettopp kvalifisert seg til EM2020 og hopper nok rundt der fulle av adrenalin. Han angrer nok på det som ble gjort, men at det "in the heat of the moment" ble gjort uten å tenke seg veldig godt om. Ingen logisk forklaring, kun antagelse fra min side

Dette spørsmålet har vært drøftet uendelig mange ganger tidligere, men for ordens skyld - var dette den absolutt siste spikeren i kista for waliserens fremtid i klubben?

Det spørsmålet der er vanskelig å besvare, hvor mange ganger har det ikke vært "siste spikeren i kista" for Bale og Real Madrid? Ingen trodde han skulle spille for Real Madrid denne sesongen, men han startet jo første seriekamp hjemme mot Celta Vigo og ingen kan vel si at han ikke leverte ved de sjansene han fikk. Det så ut som en helt annen spiller enn hva man hadde sett sesongen før, og jeg håpet på at dette skulle være sesongen hvor man så "The rebirth of Bale". Jeg tror mange, inkludert meg til tider, legger for mye vekt på hva som blir skrevet i pressen når man egentlig ikke vet hva som foregår i kulissene på landslaget eller i klubben. Siste spikeren i kista? Hvis han fortsatt ikke spiller til helgen, eller i fremtiden, så ja. Hvis han spiller førskommende helg, eller CL i uken etterpå, så nei.

Om du var Zinedine Zidane eller Florentino Perez for den saks skyld, hvordan hadde du håndtert situasjonen? 

Hvis jeg var en av de, og situasjonen var slik at Bale faktisk var skadet og ikke var frisk før landslagssamling igjen, så ville jeg satt meg ned med han og forklart hvordan det ser ut fra klubben sitt perspektiv og at det han gjorde viser mangel på respekt. Hvis forholdet mellom Zidane og Bale har bedret seg over sommeren, og at skaden faktisk har holdt han ute av spill den siste måneden, vil jeg tro at det kommer til å gå relativt rolig for seg og at begge parter forstår at dette ikke er noe man burde gjøre men at man muligens ser hvorfor det ble gjort. Hvis skaden ikke er reell og han faktisk ikke har spilt pga andre grunner, så ville jeg ha ignorert hele situasjonen og latt være å bruke Bale i fremtidige kamper, samtidig som jeg ville ha forsøkt å få han ut av klubben så raskt som overhodet mulig. En slik spiller er ikke ønsket i Real Madrid.

Sett med rent objektive øyne - synes du slike stunt er underholdene? 

Helt OK stunt, ville nok ledd litt mer om det ikke var en spiller fra Real Madrid. Men jeg synes enhver spiller bør ha såpass respekt for klubben sin at man tar avstand fra slike stunt.

Michael Tholstrup, skribent 

Som supporter gjennom flere år, hva føler du om hendelsene etter landskampen hvor Wales tar seg til EM? 

Forkastelig. Det er vanskelig å sette ord på hvor skuffende noe slikt er, og det mener jeg uansett omstendigheter. Han er en profesjonell fotballspiller som blir betalt i bøtter og spann, og slik gjør man ikke, uansett om han er uskyldig i anskaffelsen av flagget. Hadde dette vært en annen idrett hadde Bale vært suspendert uten lønn. Dessverre spiller han nok fra start på lørdag.. 

Slik forholdet mellom Bale, klubben og supporterne har vært - klarer du å se noen logisk forklaring på hvordan han håndterer situasjonen?  

Nei, det gjør jeg egentlig ikke. Han har fått utallige sjanser, og klubben har satt sin lit til spilleren, men han skuffer dessverre gang på gang. Muligens skulle dette være et stikk til styret, men jeg føler at som fan så er dette som et slag under beltet.

Dette spørsmålet har vært drøftet uendelig mange ganger tidligere, men for ordens skyld - var dette den absolutt siste spikeren i kista for waliserens fremtid i klubben?

Nei, det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror ikke klubben kommer til å gjøre en stor sak ut av dette, og jeg tror waliseren starter på lørdag. Han kommer nok ikke til å bli solgt i januar, men at hans Real Madrid-karriere er over til sommeren, det kan du nok være ganske sikker på. En gang må nok være nok, og Bale har tråkket i salaten nå.

Om du var Zinedine Zidane eller Florentino Perez for den saks skyld, hvordan hadde du håndtert situasjonen? 

Suspendert spilleren uten lønn for en periode. Akkurat hvor lang den perioden skulle vært det er jeg ikke helt sikker på, men slik at det hadde gitt en klar beskjed om at slik gjør man ikke. I tillegg ville jeg nok sendt ut et krav om en saftig bot til spilleren, nok en gang for å understreke et poeng.

Sett med rent objektive øyne - synes du slike stunt er underholdene? 

Nei, faktisk ikke. Jeg er for glad i idrett generelt til å syns noe slikt er underholdende. Slik oppførsel blir for dumt, uansett om det er for hjertelaget eller en annen klubb. Hadde syns at det hadde vært trist for et hvert lag, og mener at slik oppførsel nesten rettes mot brudd på fair play. Man skal respektere sin arbeidsgiver, i alle fall når man får så mye penger som han får.

Martin Hellerud, La Vista Madridista, skribent 

Som supporter gjennom flere år, hva føler du om hendelsene etter landskampen hvor Wales tar seg til EM? 

Jeg må si at de jeg først så situasjonen med Bale og dette flagget etter kampen så ble jeg ganske irritert. Det har vært mye støy rundt Gareth Bale og hans prioriteter rundt Real Madrid de siste årene, og jeg syns det i utgangspunktet var frustrerende å se at han gikk rett inn i full trening på den første økta med Wales, etter å ikke ha trent med Real Madrid på 29 dager. Dette syns jeg var ganske irriterende, og når det da ble toppet med denne "flagg-hendelsen" så ble jeg ganske frustrert, for jeg tenkte at det viste en mangel på respekt. Allikevel så må man tenke på Gareth Bale midt oppi dette også..

Slik forholdet mellom Bale, klubben og supporterne har vært - klarer du å se noen logisk forklaring på hvordan han håndterer situasjonen?  

Etter å ha tenkt meg litt om så har jeg fått litt mer forståelse for hvorfor Gareth Bale håndterte dette slik han gjorde. Hans Wales hadde akkurat kvalifisert seg til EM for kun andre gangen i historien, og jeg tror ikke vi som sitter her bak tastaturet helt klarer å forstå den gleden man føler på da. Da tror jeg egentlig ikke helt man tenker over hva man gjør når gledesrusen og adrenalinet pumper for fullt. 
Samtidig så er dette omdiskuterte flagget nesten mer et stikk mot den spanske pressen enn mot Real Madrid, slik jeg ser det. Det er den spanske pressen som står for skriveriene der de stiller spørsmålstegn ved waliserens prioriteter, og de har på mange måter vært "etter han" siden han kom til Madrid i 2013. På denne måten så kan jeg se for meg at når dette flagget, for Bale, er mye mer et stikk mot pressen, enn det er mot klubben. Det var selvsagt ikke smart av han å posere med det som han gjorde, men om man ser på bildene litt nøye så ser man også at, under feiringen, så vier han ikke spesielt mye oppmerksomhet til flagget og dets budskap. Men som sagt, det var ikke smart gjort av han, og jeg tror ikke han hadde gjort det om han hadde tenkt igjennom konsekvensene av det. 

Dette spørsmålet har vært drøftet uendelig mange ganger tidligere, men for ordens skyld - var dette den absolutt siste spikeren i kista for waliserens fremtid i klubben?

eg tror ikke det. Jeg tror ikke de høye herrer i Real Madrid er spesielt fornøyde med dette stuntet, men jeg tror det er en slik hendelse av den typen man kan se forbi etterhvert. Men jeg tror allikevel at Bale er avhengig av å prestere godt i de kommende kampene for at man skal glemme dette helt. Jeg tror ikke vingen har noen fremtid i Real Madrid noe særlig lenger enn til sommeren, men jeg tror ikke det er dette som avgjør om han blir solgt eller ikke. 

Om du var Zinedine Zidane eller Florentino Perez for den saks skyld, hvordan hadde du håndtert situasjonen? 

Hvis jeg vært Zinedine Zidane ville jeg tatt en prat med Bale, uten noen videre konsekvenser. Som sagt så var ikke dette særlig smart gjort, men jeg syns ikke dette er noe man trenger å gi ut bøter for. Hvis jeg var Florentino Pérez ville jeg ikke blandet meg inn, dette kan løses mellom treneren og spillere, for i realiteten så er det ingen kjempestor sak. 

Sett med rent objektive øyne - synes du slike stunt er underholdene? 

Jeg syns det er litt artig at man sender litt stikk mot media og slikt, fordi det er slik jeg tolker det. De spillerne på dette nivået lever under et enormt press og hver minste ting kan ende opp på forsiden av MARCA, så at spillerne av og til får muligheten til å svare på det og sender et stikk andre veien syns jeg er helt greit.

Egne tanker 

Personlig har jeg som nevnt tidligere aldri vært blant Bales største tilhengere, i hovedsak på grunn av hans spillestil. Samtidig har jeg på ingen måte blitt frelst av personligheten hans, noe som nok skyldes det jeg anser som en særdeles kjedelig fremtoning. Likevel har jeg anerkjent hans bidrag opp gjennom årene, samtidig har jeg beklageligvis følt på en indre glede i kroppen de gangene han har vært utelatt av lagoppstillingen. Riktignok har jeg etter sommerens sirkus blitt svært imponert over mentalitetens hans, og for første gang blitt genuint glad over hans gode prestasjoner. På mange måter er mitt forhold til Bale det som kan beskrives som svært schizofrent og brokete, men jeg er nok ikke alene rundt akkurat dette. 

Sett med objektive briller og bort i fra et fan-perspektiv, så er dette stuntet fra Bale og hans lagkamerater akkurat min type humor. På mange måter kan jeg også forstå hvorfor det skjer, og spesielt i en slik gledesrus fylt med adrenalin. Likevel mener jeg at en klubb som Real Madrid på sikt ikke kan være kjent med å ha en spiller som latterliggjør klubben på en slik måte. La det være sagt - jeg bryr meg ikke om noe etterspill for Bale når han ankommer Madrid, jeg bare ser at han forsvinner i stillhet i løpet av de to neste overgangsvinduene. 

Hadde Bale levert på Cristiano Ronaldo-nivå de neste månedene skulle jeg nok klart å sett mer mellom fingrene, men gitt waliserens år i klubben har jeg mine tvil om at det overhodet er mulig. Gitt hans konflikter med flere trenere, supportere og de siste månedenes oppstyr, så mener jeg i aller høyeste grad at partene er nødt å skilles. For dette begynner å ligne et særdeles dårlig ekteskap, og kan umulig være sunt for hverken klubben eller Bale selv. Avslutningsvis synes jeg det er litt godt å se at Bale endelig viser en form for personlighet, og hadde dette skjedd i en annen klubb hadde han fått legendestatus i min bok - Men nå skjedde dette i min klubb, Real Madrid, så jeg tenker vi sier adjø først som sist. Ja, lenge leve dobbeltmoralen. 

Synes du det er på tide at partene skiller lag?

Pmn6