Extra large  he26051 horthumb
GLEDE: Nok et mål feires, og det er nok langt fra siste klynge vi vil bevitne denne sesongen.

Fem dagen derpå: Real Sociedad(H)

Nok en seier i boks for Zinedine Zidanes menn som holder følger med FC Barcelona i tet, og som alltid er det nye ting å reflektere over.

Det er en stund siden sist vi hadde denne spalten, men jeg tenkte vi kunne prøve på ny denne helgen. Store forventinger var på forhånd knyttet opp til oppgjøret mellom Real Madrid og Real Sociedad, hvor hjemmelaget den siste tiden har vist en stigende kurve den siste måneden. Real Sociedad på sin side har levert godt hele sesongen, stort sett. En ikke helt ukjent nordmann har så langt denne sesongen vært blant La Reals mest toneangivende spillere, og akkurat i denne kampen skulle han spille på det som er ventet å bli hans permanente hjemmebane innen få år

En annen det var snakket mye om før kampen var Gareth Bale,  en spiller som har en lei tendens til å være på forsidene av spanske aviser av helt feil årsaker.  Om det er helt og holdent selvforskyldt er en annen sak. Før kampen var det ventet at Bale ville få kjenne på det nådeløse hjemmepublikummets vrede, og for å si det forsiktig gjorde ikke Bernabéu spådommene til skamme. Den siste måneden har Real Madrid hatt en positiv form kurve, samtidig har to søramerikanske ungfoler etablert seg på laget. Hverken Rodrygo Goes eller Federico Valverde ser ut til å gi fra seg plassene de har erobret med det første, og kanskje er dette starten på en ny epoke. 

1. Gareth Bale 

Personlig hadde jeg ventet at han ville få en pipekonsert når han entret banen, noe jeg også  mener er helt på sin plass. All den tid det er viktig at betalende supportere får ytret sin mening, selv om de er negativ ladet. Jeg ble riktignok noe overrasket over hyppigheten på pipingen, og etterhvert som minuttene gikk følte jeg det gikk alt for langt og selv ble jeg sittende med en sur bismak i munnen etter kampslutt. 

Hovedpersonen selv så ut til å takle pipingen på en glimrende måte, og på mange måter virket han upåvirket av omstendighetene. Som innbytter var han et friskt pust i kampen, og bidro sterkt til det viktige 3-1 målet. Han prøvde på svært mye i løpet av de minuttene han fikk, hvor han lykkes med det aller meste han prøvde på. Tidligere har jeg rost den mentale styrken til Bale, men det han viste i går var nok en mental maktdemonstrasjon. Rodrygo spilte en kamp på det jevne, og selv om han virker å være Zidanes foretrukne mann på høyrekanten inntil videre, så burde han på langt nær føle seg trygg på en startplass mot Paris Saint-Germain.

2. Federico Valverde blant de første på blokka 

Federico Valverde har vært blant de viktigste spillerne denne sesongen, og det kan se ut til at han allerede nå er blant de første navnene Zidane har på blokka når han tar ut laget.  Det uruguayanske godstoget bidrar med solide bidrag begge veier, hvorpå hans fysiske tilstedeværelse kanskje er hans viktigste egenskap per dags dato. Valverde har som kjent et steg som en gaselle, men han har også lungekapasiteten til skiløper på astmamedisin. Akkurat det har vært en mangelvare den siste sesongen, spesielt med tanke på at Luka Modrić ikke er like mobil som tidligere. 

Det er som kjent løpskapasiteten og løpshastigheten han roses mest for, men selv mener jeg at han er noe undervurdert med ballen i beina. Oftere og oftere viser han prov på et godt overblikk, samtidig som han treffer på de fleste pasningene sine. I tillegg har han den siste tiden vist at han kan bidra med mål, selv om gårsdagens var av det mer heldige slaget. For de som har fulgt med på videoer fra Valdebebas, så kommer det ikke akkurat som noen bombe at Valverde skyter godt. En annen viktig egenskap unggutten innehar er å passere ledd, hvor han med sine lange klyv raskt forserer linjene til motstanderen i et uhorvelig tempo. Ikke helt ulikt det Mateo Kovačić gjorde under sin tid i klubben, forhåpentligvis har Valverde mer sluttprodukt enn Chelsea-spilleren i kroppen. Jeg er alle fall ikke i tvil om at Valverde per dags dato er før Modrić  i køen, og hans inntog i laget kan på mange måter sammenlignes med hvordan Casemiro integrerte seg i laget. 

3. Zidane 2.0 

Både i sommer, så vel som i sesongens aller første kamper høstet Zidane og laget mye kritikk. På mange måter en fullt forståelig kritikk, spesielt med tanke på Real Madrid-miljøet korniske utålmodighet. Skadene har roet seg, samtidig har Zidane fått tid til å sette sitt preg på laget. Før sesongen var det etterlyst endringer, og den siste tiden har de kommet. Valverde som nevnt over har kommet inn i laget, og det samme har Rodrygo. Det er ikke bare søramerikanerne som har kommet inn i laget, det samme har også Ferland Mendy og Eden Hazard. Tar man utgangspunkt i det foregående sesongene, så er det faktisk fire endringer i førstelaget. Noe som må sies å være betydelig, men det har på langt nær skjedd over natten og heller i en gradvis integrering. 

Zidane har fått skikk på lagets defensive problemer, og etterhvert har laget begynt å score betraktelig mer enn tidligere. Hvor laget tidlig denne sesongen tidvis så noe hjelpesløs ut på den siste tredelen, så har de den siste måneden vært dødelig effektiv. Kanskje er det en direkte sammenheng med Hazards progresjon, for det er ikke tvil om at belgieren er et konstant uromoment motstanderen er nødt å ta høyde for. Jeg tror vi går en god sesong i vente. 

4. Enorm bredde

Et annet punkt som var hyppig diskutert i sommer var om lagets bredde var tilstrekkelig for å stå løpet ut denne sesongen, hvorpå situasjonen på høyrekant og den sentrale midtbanen ble hyppig diskutert. Heldigvis har Valverde og Rodrygo tatt nivået langt raskere enn ventet,  noe som for oss utestående var vanskelig å forutsi. 

Før denne kampen var spillere som Vinícius Júnior, Lucas Vázquez, Brahim Diaz, Álvaro Odriozola, Mariano Díaz, James Rodríguez og Nacho Fernández ikke med i troppen av forskjellige årsaker. I tillegg er Marco Asensio ute med en langtidsskade. Selv uten alle disse bidragsyterne lider laget ingen nød, og samtidig kunne man stille med veldig slagkraftig benk. Kroos, Isco, Luka  Jović , Marcelo, Éder Militão og Bale var alle sammen på til denne kampen. 

5. Ødegaard tilbake på Bernabéu etter fire år. 

24.mai 2015 debuterte en 16-år gammel Ødegaard på Bernabéu  i en ligakamp, hvor han erstattet Cristiano Ronaldo og fikk de omlag siste 30 minuttene av kampen på banen.  I tiden etter har han slitt for Real Madrid Castilla, vokst i Heerenveen, etablert seg på toppnivå i Vitesse og eksplodert i Real Sociedad. Det kan med andre ord skje mye på fire år, og for hovedpersonen selv har det vært litt av en reise. 

Mot sin hovedarbeidsgiver leverte nordmannen en solid kamp, selv om han har levert langt bedre tidligere denne sesongen. Gårsdagen var hans første kamp tilbake etter et lengre skadeavbrekk, men det kunne se ut til at Ødegaard hadde fått restituert seg godt. Han løp utrettelig gjennom 90 minutter pluss tillegg, og var involvert i det meste Real Sociedad foretok seg offensivt. Kloke valg, raske vendinger og gode pasninger er blitt hans varemerke denne sesongen, spesielt modenheten i spillet er svært imponerende alderen tatt i betraktning. Om det likevel skulle være noe å utsette, så er det hvor lite triggerhappy han er, noe også kommentator Magnar Kvalvik ved flere anledninger påpekte. Akkurat her ligger nok det største forbedringspotensialet. 

Kampens Cava: Casemiro, som tar seg av Bale under feiringen av 3-1 målet. Fin gest.

Kampens kaktus: Bernabéu-publikummet, som piper ved hver berøring Bale foretar seg. 

Pmn6