Extra large gol baptista 02 hthumb
IKONISK: Real Madrid har tidligere vunnet på Camp Nou tett på julaften, her scorer Júlio Baptista kampens eneste mål tilbake i 2007.

Før kampen: Barcelona (B)

Kampen samtlige fotballfanatikere verden rundt har ventet i månedsvis på er omsider her, og for første gang på mange år står lagene på identisk poengsum.

 • Barcelona - Real Madrid 
 • Camp Nou 
 • La Liga Santander 
 • 18.12 kl20:00
 • Strive sport 

Oppladningen til sesongens første utgave av El Clásico har mildt sagt vært spesiell, og hadde tilstandene i Katalonia vært under kontroll hadde kampen blitt spilt for flere måneder siden. På tross av at gemyttene i den autonome regionen av Spania har roet seg noe de siste månedene, er det likevel varslet ytterligere demonstrasjoner som kan påvirke kampen. Dermed er sikkerheten inn mot kampen styrket betraktelig. Sikkerheten er såpass styrket at lagene vil kjøre inn til stadion i nøytrale lagbusser eskortert av en rekke pansrete kjøretøy, hvordan dette vil påvirke de 22 gladiatorene som entrer velodromen Camp Nou er enda usikkert. 

Lagene har fulgt hverandre som skygger det siste tiåret anført av to av tidenes aller beste spillere, men denne kampen inneholder kun en. Det er etterhvert blitt en vane, men fortsatt er det uvant at denne kampen spilles uten Cristiano Ronaldo. I den abdiserte portugiserens fravær skal Karim Benzema prøve å røve El El Clásico-tronen fra Lionel Messis hode, argentineren som det siste tiåret har hatt for vane å terrorisere Real Madrid. Før kampen står Real Madrid med 38 poeng, det samme gjør Barcelona. Messi står før kampen med 12 mål, det samme gjør Benzema. Hvem som tar første stikk i kampen om La Liga og Pichichi vet vi 90 minutter pluss tillegg fra klokken 20:00 imorgen. 

Real Madrid i antatt best form, men

Før kampen er det gjestene fra hovedstaden som kommer i den antatt beste formen, og således hatt den mest naturlige progresjonen gjennom sesongen.  Samtidig har Barcelona leverte jevnt og trutt gjennom sesongen, om enn ikke med en hel del stolpe inn. I følge enkelte xG-statistikker overpresterer Barcelona hva angår scorete mål, mens Real Madrid underpresterer noe .Hvor mye man skal legge i slike statistikker er en annen sak, men det gir i alle fall en indikasjon som bekrefter det flere eksperter mener. På oddsmarkedet er Barcelona kjempe favoritt, noe som gitt hjemmebanefordelen og de resultatene i de siste seks kampene ikke er spesielt overraskende. 

Likevel, kamper som dette lever sitt eget liv og det er skummelt å legge for mye i form, statistikker og logisk tankegang. Alt kan skje i denne kampen, og gitt omstendighetene kan det bli litt av en heksegryte imorgen kveld på Camp Nou. Zinedine Zidane og Real Madrid er likevel før kampen det laget som har mest å bevise, samtidig som de får den enorme fordelen av å være underdog før avspark. Noe som burde kle dette Real Madrid-laget og Zidane svært godt. Zidane på sin side har ikke den værste statistikken mot erkerivalen i Katalonia, hvor han på sine kamper har imponerende tre seire, to uavgjort og to tap. I snitt tar han altså 1,57 poeng  per kamp mot Barcelona, noe som er et tilsvarende det han har mot lag som Real Betis og Valencia. Til sammenligning tar han kun 1,44 poeng i snitt mot Atlético Madrid og Diego Simeone, som historisk har vært en langt verre nøtt å knekke for franskmannen. 

Den søramerikanske krigen 

Det er flere dueller rundt om på banen som blir interresant å følge, men det er likevel en potensiell duell som i mine øyne peker seg ut tidlig. Zidane har tidligere valgt å mannsmarkere Messi ut av kamper, og det tidvis med stort hell. Mateo Kovačić fikk i sin tid denne oppgaven, en oppgave den lettbeinte kroaten løste med bravur hvor han på forbilledlig vis nøytraliserte argentineren. 

Det er sletts ikke usannsynlig at Zidane velger å bruke samme taktikk i denne kampen, og for anledningen har han den perfekte spilleren for jobben. Federico Valverde har blomstret denne sesongen både defensivt, men etterhvert har han også hevet den offensive biten av sitt spill. Dersom den uruguayanske oksygentanken skulle starte imorgen vil nok rollen hans utelukkende bestå i å ta Messi ut av kampen, noe han skal ha de beste forutsetninger for å klare. I den grad det går an å si om en av tidenes aller beste fotballspillere, en ting er sikkert det blir i alle fall Valverdes hittil tyngste jobb i sin så langt korte Real Madrid-karriere. 

En annen med søramerikansk blod brusene i årene er Casemiro. Den brasilianske destroyeren ble hvilt mot Valencia, mye på grunn av faren for å bli suspendert til akkurat denne kampen. Casemiro vil få en av hovedrollene i denne kampen, hvor hovedoppgaven blir å bryte de hurtige angrepene som vil komme fra Barcelona. Med årene har balltrillende Barcelona blitt langt mer direkte i spillestilen, noe som skjedde gradvis under Luis Enrique-ledelse, og som har blitt ytterligere dyrket under Ernesto Valverde. Med gode kontrings spillere i Messi, Jordi Alba, Antoine Griezmann og Luis Suárez er det i alle fall ikke usannsynlig at flere av Barcelonas muligheter vil komme på overganger. Akkurat der får Casemiro en svært viktig kamp. 

Favør Barcelona i begge bokser 

Det sies at fotballkamper vinnes innenfor 16-meterne, om så er tilfelle kommer dette til å bli en tøff kveld for Real Madrid. For det er spesielt på to punkter hvor Barcelonas lag stikker seg ut i positiv favør. I mål har Barcelona en spiller som er kapabel til å både vinne og tape kamper i Marc-André ter Stegen, men tyskeren har en kronisk tendens til å virkelig kvikne til i storkampene. Tyskeren får fort en av hovedrollene i morgen kveld, hvor han skal være veggen som stopper ett tidvis ineffektivt Real Madrid-angrep.

Angrepsrekken til Barcelona er både spiller for spiller og kollektivt bedre enn Real Madrid, i alle fall per dags dato. Barcelona-laget har langt flere strenger å spille på offensivt, hvor de kan se til både Griezmann, Messi og Suárez. Real Madrid på sin side virker å være svært avhenging av at Benzema har dagen, spesielt med tanke på fraværet av Hazard. Det blir spennende å se hvordan Zidane velger å komponere sin fremre rekke, og om han nok en gang setter sin lit til en brasilianer. 

På midtbanen og i forsvar skal Real Madrid i utgangspunktet være overlegne sitt katalanske motstykke, som tidvis har spilt uten begge deler denne sesongen. Sergio Busquets er en spiller i ypperste verdensklasse, men han er ikke det han en gang var og stegene er om mulig blitt enda seigere. Han får heller ikke bestandig den støtten han trenger i Frenkie de Jong eller Arthur. Sansynligvis vil enten Ivan Rakitić eller Arturo Vidal spille ved siden av Busquets og de Jong for å gi mer duellstyrke, men også de er på feil siden av 30-tallet. Zidanes største hodebry før kampen er nok hvordan han skal komponere midtbanen, spesielt med nesten samtlige alternativer spilleklar, sett tidligere storkamper er det ikke umulig det kommer en overraskelse eller to. Et forsvar med Carvajal, Ramos, Varane og Mendy skal også trumfe Barcelonas backfirer, i alle fall defensivt. Etter alle solemerker blir det også backfireren denne kampen, om det ikke skulle oppstå skader på oppvarmingen. Det er på disse to punktene Real Madrid har overtaket, i hvert fall før kampen. 

Statistikk 

Oversikt over innbyrdes oppgjør i seriespill.  

 • Real Madrid seire:72 
 • Uavgjorte kamper: 34
 • Barcelona seire: 72 
 • Målforskjell: 288-286 favør Barcelona. 

Resultater siste tre kamper lagene i mellom

 • 02.03.2019 Real Madrid 0 - 1 Barcelona 
 • 27.02.2019 Real Madrid 0-3 Barcelona 
 • 06.02.2019 Barcelona 1-1 Real Madrid 

Innbyrdes statistikk i La Liga siden 2009/2010-sesongen 

 • Real Madrid seire: 4 
 • Uavgjorte kamper: 4
 • Barcelona seire: 13 
 • Målforskjell: 40-23 i favør Barcelona

Oddstips 

 • Straffescoring til ca 3.15 
 • Under 0.5 mål i første omgang til ca 3.95 
 • Flest mål i andre omgang til ca 1.95 


Mulige lagoppstillinger

Real Madrid 4-4-2: Courtois, Carvajal, Varane, Ramos, Mendy, Casemiro, Kroos, Valverde, Modrić, Rodrygo, Benzema 

Barcelona 4-3-3: MaTS, Sergi Roberto, Pique, Lenglet, Jordi Alba, Busquets, Vidal, De Jong, Griezmann, Messi, Suárez

Pmn6