Extra large hugo sa nchez 28.12.2019
LEGENDE: Hugo Sánchez vant LaLiga flere ganger da han spilte for Real Madrid fra 1985 til 1992.

Hugo Sánchez: - Jeg ville signert han

Real Madrid-legenden Hugo Sánchez stilte nylig opp i et lengre intervju med storavisen MARCA.

Det er juleferie i både Norge og Spania om dagen, og det er veldig stille i Madrid og på Valdebebas. Immidlertid så ligger ikke den spanske gigantavisen MARCA på latsiden. Storavisen har nylig gjennomført et lengre intervju med Real Madrid-legenden Hugo Sánchez. Mexicaneren som kom fra Atlético Madrid i 1985 scoret hele 208 mål på 282 offisielle kamper for Los Blancos i tidsperioden mellom 1985 til 1992. Spissen vant "Trofeo Pichichi", altså toppscorertittelen i Spania, fire ganger igjennom disse syv sesongene, og han vant også gullstøvellen én gang i denne perioden. Den tidligere scoringsgiganten snakket om da han fridde til Florentino Pérez da Real Madrid-jobben var ledig, hva han som spiller ville kostet den dag i dag og hva han syns om spiss- og scoringssituasjonen til Real Madrid.

Hvordan følges Real Madrid i Mexico?

Vi følger Real Madrid tett. Jeg var nok den som sørget for at det ble mange madridistaer i landet mitt, for mange år siden. Dette gjelder nok både landet mitt og store deler av det amerikanske kontinentet. Så dro Rafa Márquez til Barcelona så jevnet det seg ut mer. Nå, enda mer etter Cristiano-Messi-epoken, så er det mer 60-40, fordel Real Madrid.

Er du på utkikk etter jobber fortsatt?

Jeg har ikke det brennende ønsket nå fordi trenerne ikke har den støtten som før, da gjerne igjennom to og tre år - slik det var for meg i Pumas, som også Florentino har støttet Zidane. Jeg sa til Florentino at jeg er klar når som helst.

Og hva sa Florentino?

At forhåpentligvis ville våre veier krysses. Florentino stengte ikke døra for meg, og jeg kommer til å vente - selv om jeg blir eldre. Jeg vil alltid ha et ønske om det.

Hvis vi ser tilbake på din epoke. Hvor mye hadde Hugo Sánchez kostet den dag i dag?

Det er umulig å vite dette, det er to forskjellige epoker. Selv om jeg var inne i den "Club de los 100", da det var snakk om spillere som hadde blitt solgt for over 100 millioner pesetas - selvsagt. Dette har endret seg nå. Det eneste jeg irriterer meg over er at vi ikke-europeiske ikke ble tatt med i beregningen i Balon d'Or-kåringen.

Du kunne vel ha skrevet under for Barcelona?

Ja, da jeg var i Atlético Madrid så hadde jeg et møte med Joan Gaspart og representanten Minguella. Vi kom til en enighet, men Terry Venables foretrak Steve Archibald. De sa: "Hugo, beklager" - og jeg svarte: "Vel, det kommer dere til å føle på".

Hvem syns du er den beste rene spissen den dag i dag, hvis man utelukker Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

Det blir mindre og mindre rene 9'ere. Før i tiden sammenliknet jeg meg med Pelé, mitt evige idol. I ettertid så likte jeg Didier Drogba godt. Han kjempet godt og scoret mange mål.

Men hvis vi ser på de vi har i dag. Hvis Florentino ber om et råd i morgen, hvilken 9'er ville du rådet Real Madrid til å signere?

Med all respekt til Zidane, så har jeg mine meninger. Jeg har den formeningen om at Real Madrid bør ha to lag, og derfor to gode 9'ere. Enda mer etter at Cristiano forlot klubben. Hvis du ikke henter noen, så ender du opp tomhendt. Derfor var det ikke veldig pent da Cristiano dro. Det er ikke noe godt alternativ til Benzema nå. Og, for å svare på spørsmålet, jeg ville sagt Harry Kane.

Men han koster vel mer enn 150 millioner euro?

Jeg ville signert han, uansett om han hadde kostet 200 millioner euro. Cristiano kostet også masse i sin tid og se på resultatet det ga. Som jeg kjenner Florentino, med den magien han har, så er jeg sikker på at han vil finne på noe som tilfredsstille dette. Selv om jeg vet at oppgraderingen av Santiago Bernabéu kan fjerne noe av budsjettet for å hente nye spillere.

Er Benzema en klassisk 9'er for deg?

Siden Cristiano dro så har han oppfyllt denne rollen, ja. Selv om han beveger seg mye for å delta i spillet. Men han er alene. Benzema mangler en Butragueño, som jeg hadde.

Og Jovic? Han har ikke fått til mye så langt.

Jeg tror ikke han er en dårlig spiller med tnake på fremtiden. Men Real Madrid bør ha de beste angrepsspillerne den dag i dag, den beste, den nest beste og den tredje beste. Ikke morgendagens beste. Jeg syns at Kane er blant de beste - i dag.

Liker du Kane bedre enn Mbappé?

De er to forskjellige spillere. Kane ville vært en naturlig erstatter for Cristiano. Mbappé, eller Neymar for den saks skyld, er to vanvittige verdensklassespillere på andre måter. 

Mens vi snakker om scoringer, Vinicius Jr er jo en spiller som skaper veldig mye men som sliter med å score. Hva ville du gjort? Er scoringsteft noe man har eller noe man kan lære seg?

Først så må man se om dette er noe som interesserer han, om han liker mål. Han er veldig talentfull, veldig smidig og han har det gnistet som ikke mange har. Men man må se om han, siden han var liten gutt, liker å score mål. Det er ikke sikkert han mister nattesøvnen over at han er svak foran mål, husk på det.

Hva mener du med det?

Jeg tror kanskje at han blir litt redd, og at han ikke liker det ansvaret. Benzema, med Cristiano, hadde kanskje noe av den samme "frykten", men se nå. Rodrygo, som jeg trodde var eldre enn Vinicius, viser, merkelig nok, mer personlighet i de avgjørende situasjonene enn Vinicius Jr.

Men er det bekymringsverdig å se hvordan Vinicius sliter med å score? Kan det læres?

Jeg, som trener, ville gjort det samme som det jeg ville gjort som spiller. Etter hver trening ble jeg igjen en time ekstra for å sentre og skyte, sentre og skyte... Også repeterte jeg det. 100, 200 skudd, straffer, frispark og avslutninger av forskjellige slag. Jeg hadde spesialister når det kom til det individuelle arbeidet, i forsvar, i angrep og i avslutninger. Jeg tror at Vinicius ikke har dette siste lille. Og ja, det kan læres fordi han er veldig talentfull og allerede en veldig god spiller. Men for å få den perfeksjonen så er det ikke annet enn trening og repitisjoner som gjelder. Derfor, som spiller, så ble jeg igjen en time ekstra etter hver trening. Hver gang, helt til slutten.

Real Madrid har snart gått et år uten å score på frispark, syns du det er rart?

Jeg hadde likt å vite hvor mange spillere som blir igjenn etter treningene og som øver på frispark. Jeg aner ikke. Jeg er helt sikker på at for eksempel Messi blir igjen etter treningen og øver. Han har blitt mye bedre, og det viser han. Jeg var veldig perfeksjonist selv.

Er det sant at du ikke hadde venner i Real Madrid-garderoben?

Det er sant at jeg ikke ville ha venner utenfor banen, foruten om Rafa Martín Vázquez. Han hjalp jeg mye fordi klubben ikke satte pris på han, og jeg støttet han i at han dro til Torino. Resten har jeg blitt venn med etterhvert som tiden har gått. I Celaya ble jeg godt kjent med Míchel og Emilio Butragueño.
Pmn6