Extra large marcelo fcl9480 hthumb  2
TROFAST: I hele tretten år har Marcelo tjenestegjort for Real Madrid, noe som gjør han til blant klubbfotballens mest lojale spillere.

Før kampen: Valencia (N)

Ett halvt år etter normalt starter Supercopa de España, og denne gangen i ett helt nytt format hvor hele fire lag potensielt kan få muligheten til å heve årets aller første pokal.

  • Valencia - Real Madrid 
  • King Abdullah Sports City, Saudi Arabia 
  • Semifinale, Supercopa de España
  • 08.01 kl20:00
  • Dplay/Eurosport 

Nytt år, nytt konsept og det starter med ett virkelig brak i det som blir den første kampen med det nye formatet. For å finne tilbake til sist klubbene møttes i denne turneringen må man faktisk skru tiden tilbake hele tolv år, og man kan med trygghet si at det var to svært begivenhetsrike oppgjør.  Det ble hele elleve mål den gang, hvorav Real Madrid stod for seks av scoringene og vant hele 6-5 sammenlagt over to kamper. På tross av en innholdsrik kamp på Mestella vil likevel dobbeltoppgjøret på Santiago Bernabéu være det mest minneverdige, hvor Real Madrid med to mann mindre snudde sammenlagtstillingen fra 4-3 til 4-5 i løpet av ti svært hektiske minutter. 

Kontroversielt blir det nok også denne gangen, i alle fall om man ser vekk fra kampens sportslige aspekt. Turneringen har allerede rukket å bli kalt Supercopa de Arabia på folkemunne, samtidig som det har vært oppfordret til boikott av kampene fra flere hold. De svært kontroversielle oljestatene fra den arabiske halvøys inntog i idretten har lenge vært høyst omdiskutert, men trykket eskalerte i tiden etter at Qatar noe sensasjonelt ble valgt som vertsnasjon for Fotball-VM i 2022.  Sakte, men sikkert har det som har blitt kjent som skitne oljepenger omkranset seg rundt fotballen og for alvor fått grep om verdens aller mest populære idrett. Utdelingen av også denne turneringen setter i alle fall ikke en stopper for ryktene om at den moderne fotballen styres fra midt-østen, og ikke Nyon eller Zürich. På tross av kontroversene blir det kamp, og det vil nok ei heller bli mangel på mennesker som benker seg i sofaen for å se kamp. 

Serberens ilddåp 

Trener Zinedine Zidane har denne sesongen rådet over en utrolig bred tropp, selv om det ikke bestandig har virket sånn med tanke på alle skadene laget har slitt med denne sesongen. Spesielt offensivt har den franske strategen vært nødt å lite på flere uerfarne spillere, mye på grunn av stadige fravær av Eden Hazard, Gareth Bale og James Rodríguez. Noe som tidvis har ført til manglende uttelling foran mål, hvorav en direkte  konsekvens av dette har vært poengtap. For å sette dette i perspektiv - to av spillerne har av flere eksperter blitt tatt ut til tiårets lag i Premier League og den siste har vært toppscorer i ett Fotball-VM. 

På trappene i sommer sto en purung serber med kun en kanonsesong i Eintracht Frankfurt bak seg. Flere mente på at dette kunne ligne et fenomen man ofte ser rundt om, nemlig det som populært kalles "one season wonder". På tross av varskuene valgte Real Madrid likevel å kjøpe Luka Jović, og det til en pris som i alle fall ikke setter noen stopper for forventingene. Inntil videre ser skeptikerne ut til å ha rett. Mye kan riktignok endre seg i tiden som kommer, for det er viktig å ha i minne at tiden har vært knapp og forutsetningene langt fra har vært de beste. 

Første steg på veien for serbisk suksess i Madrid starter forhåpentligvis allerede i morgen, for spilletid blir det og spørsmålet er egentlig om hvor mye. Karim Benzema er ute med skade og således ikke med i troppen som reiste til Saudi Arabia, noe som gjør Jović til troppens nesten eneste spiss. Sett ut i fra spilletid, kanskje troppens eneste, med tanke på at Mariano Díaz så langt denne sesongen ikke har fått muligheten. 

Jakten på flere mål 

I utgangspunktet vil det bli svært interresant å se hvordan Zidane velger å prioritere denne turneringen, spesielt med tanke på hvordan laget tidvis har slitt med å funnet veien til nettmaskene denne sesongen. Real Madrids høyst dekorerte hovedtrener har nok bitt seg merke i at laget skriker etter flere spillere som kan avlaste Benzema med scoringsbyrden. Det eneste positive på denne fronten har vært laget så langt har hele fjorten forskjellige målscorere i ligaen, men bakdelen er at Benzema med sine tolv mål har hele ni flere enn neste mann på listen. Med tanke på viktigheten av turneringen skal man ikke se bort i fra at Zidane ønsker å eksperimentere en del denne turneringen, for å se om det er flere som melder seg på. 

Sett bort fra Jović, så ønsker nok Zidane i utgangspunktet å gi mye spilletid til James. Colombianeren startet sesongen fryktelig sterkt, og det så lenge ut til at playmakeren kom til å bli en toneangivende spiller denne sesongen. Dessverre for James og Real Madrid så har høsten utviklet seg til å bli ett skademareritt uten like. James ble erklært spilleklar lille julaften, men ble likevel ikke tatt ut i troppen til den vanskelige bortekampen mot Getafe. Etter all sannsynlighet anslo muligheten for ett tilbakeslag for stor, og valgte å spare James inn mot denne turneringen. Real Madrid og Zidane trenger flere spillere som kan score mål, og er det noe James kan bidra med så er det nettopp det. 

Los Ches

Med tanke på at klubbene nylig møttes er dette hentet fra før kampen artikkelen i desember, med en liten oppdatering på skader i siste avsnitt. 

Morgendagens motstander startet sesongen med Marcelino García Toral som hovedtrener, men partene valgte å skille lag tidlig i sesongen av utenomsportslige årsaker.  Med utenomsportslig årsaker mener jeg at avskjedigelsen ikke handlet om resultater, selv om det er mye som tyder på at uenigheten gikk på hvordan klubben skulle drives videre. Albert Celades ble utpekt som ny hovedtrener etter Marcelinos avgang, mye på grunn av hans gode relasjoner til Valencia-styret og eier Petter Lim. Celades kjenner Real Madrid svært godt, hvor han har vært en del av klubben som både spiller og som assistenttrener. Allerede så tidlig som forrige sesong var Celades assistenttrener under Julen Lopeteguis trenergjerning for klubben. Celades kjenner nok klubben bedre enn de aller fleste, og sannsynligvis er han blant de utenom klubben som kjenner den nåværende spillergruppen aller best. 

Det er ikke bare Celades som kjenner godt til Real Madrid i dagens Valencia-lag. Ezequiel Garay, Denis Cheryshev, Dani Parejo og Rodrigo Moreno har fortid fra klubben. Garay ble i sin tid kjøpt inn som en ung og lovende stopper fra Racing Santander, men klarte aldri å etablere seg som en bauta i Los Blancos midtforsvar. Kaptein Parejo var i sin tid den neste store i Real Madrids akademi, og ble av selveste Alfredo Di Stéfano utropt til Real Madrids kommende hærfører. Tilfeldighetene ville det ikke slik, og etter et mislykket låneopphold i Queens Park Rangers ble Parejo solgt til Getafe, før han omsider dro videre til Valencia og fikk vist prov på sitt enorme potensiale. Rodrigo og Cheryshev er ikke like mye omtalt i sammenheng med Real Madrids førstelag, selv om russeren i sin tid ufrivillig ble symbolet for en kjempesmell i Copa del Rey - hvor han ble tatt med i en kamptropp når han egentlig skulle sone suspensjon. 

Så langt denne sesongen ligger Valencia på en noe skuffende syvende plass, men er til gjengeld ikke veldig mange poengene i fra en Champions League-plass. Etter å ha vært i en god stim de siste fem kampene er de faktisk bare ett poeng bak Real Sociedad som i skrivende stund har den viktige fjerdeplassen, avstanden opp til Barcelona og Real Madrid er riktignok på hele åtte poeng med en kamp mer spilt.  Ute i Europa har det derimot gått langt bedre, hvor laget noe overraskende endte opp som gruppevinner foran Chelsea og fjorårets store overraskelse Ajax. 

Parejo har også denne sesongen vært lagets viktigste spiller, noe overraskende er han også delt toppscorer sammen med den uruguayanske nysigneringen Maximiliano Gómez. Så langt har Parejo sju mål, åtte målgivende pasninger og hele seks ganger har han vært kåret til banens beste i alle turneringer denne sesongen.. Ute i Europa er det en annen tidligere Real Madrid-spiller som har vært toneangivende, for her det Rodrigo som i fjor sommer var linket til en Bernabéu-retur som har kommet med de kanskje viktigste bidragene. Hovedoppgaven for Real Madrid søndagskveld blir å få satt en solid stopper for sine tidligere spillere, noe de så langt denne sesongen har slitt med ved flere anledninger. 

Det eneste fraværet i Valencia per dags dato er Rodrigo Moreno, den tidligere Real Madrid-spilleren er ute på ubestemt tid med en kneskade. I utgangspunktet noe som burde være en fordel inn mot akkurat denne kampen, all den tid Rodrigo er ett konstant uromoment de gangene han får boltre seg i bakrom. Etter kampen mot Real Madrid fulgte flaggermusene opp med en uavgjort borte mot Real Valladolid rett før jul, hvorpå de startet det nye året med en seier hjemme mot Eibar. Det er altså siste nytt fra Costa Brava. 

Potensiell startoppstilling

4-3-3: Areola, Odriozola, Militão, Ramos, Mendy, Valverde, Casemiro, James, Rodrygo, Jovic, Vinícius


Pmn6