Extra large   av5323thumb  1
LYSGLIMT: Så langt har Real Madrid-karrieren til Luka Jović bare vist glimt av storhet, her illustert med en assist i Guti-klasse.

Luka Jović: Den serbiske floppen

(Kommentar): Før ankomsten ble han beskrevet som et rovdyr, men i løpet av sitt første halvår har han tidvis lignet mer på en tam huskatt.

Etter den enorme sesongen i Eintracht Frankfurt var superlativene mange for den unge spissen, og det manglet ei heller på beilere. Real Madrid har med årenes løp blitt den foretrukne destinasjonen for verdens største talenter, det ble ikke noe unntak for Luka Jović som til slutt valgte å signere for de helhvite fra Madrid. På tross av det som tilsynelatende kan se ut som en kometkarriere, så har de første årene som proff ikke bare gått på skinner. Signeringen av Jović for en pris på nærmere 600 millioner kroner kan på mange måter ses på som en kalkulert risiko, for klubbens speidere har nok kartlagt spilleren godt og kjenner nok svært godt til hans trøblete opphold i Benfica. Klubben var nok også veldig klar over at han ikke kom til å utfordre Karim Benzema med det første heller. 

Fasiten etter ett drøyt halvår er kun seks kamper fra start, og hele elleve innhopp med sporadisk spilletid. Spilletiden har resultert i ett mål og to målgivende pasninger, noe som må sies å være svært skuffende for en spiss i Real Madrid. Samtidig spiller Benzema sin livs beste fotball, noe som gjør han tilnærmet uerstattelig. Dette fører videre til at det enn så lenge blir en enorm svekkelse å spille med Jović  i stedet for Benzema, men det betyr ikke nødvendigvis at det er så mye galt med Jović  av den grunn. Problemet ligger i at det per dags dato kun er en håndfull spisser i hele verden som ikke hadde vært en markant svekkelse i forhold til Benzema, og det er på mange måter galskap å forvente at en spiss som akkurat er fylt 22-år skal være kvalitetsmessig på høyde med franskmannen. På toppen av det hele er Jović  nødt til å leve med ett helt enormt press med tanke på summen som er blitt brukt, samtidig demper ikke det faktum at Real Madrid ikke har kjøpt en spiss i samme prisklasse og format siden Benzema ble hentet fra Lyon i 2009 forventingene. Álvaro Morata ble riktignok hentet tilbake fra Juventus, men med tanke på spanjolens bakgrunn og relativt lave tilbakekjøpsklausul er ikke kjøpet spesielt sammenlignbart. 

På tross av manglende mål så har Jović tidvis vist hvorfor Real Madrid valgte å bruke nærmere 600 milioner på han, for at det bor mye fotball i den tettbygde serberen er det ikke tvil om. Hovedårsaken ligger nok i marginer i mot og manglende selvtillit, for i stedet for å score så har Jović bommet på sjanser som selv småguttespillere hadde omsatt i mål. De gangene han derimot har overlistet keeper, så har resultatet ofte blitt at scoringen har blitt annulert på offside.  Han er som regel ikke mange meterne i fra, som regel det nærmest snakk om millimeter. Samtidig så har han ikke kommet til nok sjanser de gangene han har fått muligheten fra start, årsakene til akkurat det er nok langt mer sammensatt enn bare marginer og selvtillit. Her er det nok blanding av Zinedine Zidanes prioriteringer, og det faktum at hans lagkamerater enn så lenge ikke kjenner hans bevegelsemønster godt nok. For det er ikke til å legge skjul på at Zidane enn så lenge ikke vet hvordan han skal få det beste ut av Jović, noe som igjen fører til mindre muligheter fra start. Kanskje kan de tre siste kampene ha endret på akkurat det, for selv om scoringene har uteblitt for Jović  så har laget spilt godt og vunnet alle tre. Selv har han også bidratt med to målgivende pasninger, hvor av den mot Sevilla var fra en helt annen planet. 

For å lykkes i Real Madrid er det veldig mange tilfeldigheter som skal klaffe, dersom man ikke er Cristiano Ronaldo riktignok. Kombinasjonen av en god integrering, flaks og hvem man konkurrerer mot er ofte helt avgjørende for den potensielle suksessen i ettertid. Tidligere har man sett spillere som Luka Modrić, Karim Benzema, Gonzalo Higuain og Marcelo bruke mer enn en sesong på å etablere seg i laget. Situasjonen rundt Jović er langt fra unik, og er heller regelen enn unntaket. At det blir suksess til slutt er heller ikke gitt, og mye taler egentlig for at det ikke blir det. Det er nemlig en langt større rekke med spillere som ikke har evnet å etablere seg etter en sesong, og som har vært nødt til å søke lykken andre steder. I den rekken finner man for eksempel Kaká, Mateo Kovačić, Jesé Rodríguez, Michael Owen og Ángel Di María som av ulike årsaker fikk kortere opphold i klubben enn ventet.  I den nevnte rekken var heller ikke Nuri Şahin nevnt, som i sin tid ble kåret til Bundesligas beste spiller før overgangen til Real Madrid. Det finnes selvsagt enda flere eksempler enn de overnevnte, og langt flere kommer det nok til å bli i løpet av årene som kommer. For det er ikke gitt at talent er nok for å være en del av klubben lengre enn et par sesonger, og således stemmer sitatet om at en sesong i Real Madrid teller som tre i hvilken som helst annen klubb. Ofte er det kun spillere av kaliberet til Luís Figo, Cristiano Ronaldo og Zinedine Zidane som har sklidd rett inn og levert varene fra start. Historien har også vist at selv gullballer på CVen ikke er noen garanti for suksess, ref tidligere nevnte Kaká og Owen. 

Jović  har både ferdighetene, råskapen og fysikken som skal til for å lykkes i Real Madrid. Så får tiden vise om han har den enorme mentale styrken som kreves, samtidig som at marginene og tilfeldighetene går hans vei. Større talent enn han har feilet før. 

Pmn6