Extra large   av3673thumb
SPILLESUGEN: Luka Jović får kanskje starte sin fjerde kamp på rad, noe som nok er svært etterlengtet for den unge spissen.

Før kampen: Unionistas de Salamanca (B)

Sesongens første kamp i Copa del Rey kan by på en stadion som er langt mindre enn Ipurua, nullpunktet hva angår grader celcius og på motsatt banehalvdel en gjeng glade amatører.

  • Unionistas de Salamanca - Real Madrid 
  • Pistas del Helmántico
  • Copa del Rey, Runde 2 
  • 22.01 kl 21:00 
  • VG+

Glade amatører var muligens å ta hardt i, men at morgendagens motstander er helprofesjonell blir igjen å dra det litt langt. Cup er cup, og godt er det. På forhånd av kampen ble det ytret ønske fra Unionistas sin side at de ønsket å flytte kampen til Santiago Bernabéu, all den tid Pistas del Helmántico ikke tar mer enn knappe 3000 tilskuere.  Kampen ble også forsøkt flyttet til den noe større Estadio Helmántico, hvor erkefiende UDS Salamanca har hjemmebane. 

Sluttresultatet ble hverken Estadio Helmántico eller Santiago Bernabéu, og faktisk har det vært så mye skriverier om ett potensielt bytte av kamparena at Pistas del Helmántico faktiske kapasitet nesten ikke er drøftet i det hele tatt. Nå vil det riktgnok bli gjort en del grep og antageligvis bli bygget en provisorisk tribune klar til kampen, slik at det kommer flest mulig på denne store begivenheten som kampen faktisk er. Værforholdene er det heller ikke snakket all verdens om , og  i dag tidlig gikk bilder av en snødekket stadion sin seiersgang på sosiale medier. En liten og intim stadion med langt fra spanske værforhold vil nok tale i hjemmelagets favør, sånn sett bra for spenningsmomentet.  

Spillesugne unggutter 

I de første rundene av cupen er det tradisjon for å la de unge og lovende få muligheten til å prøve seg, men i de senere årene har det sjelden vært en enorm suksessoppskrift. I alle fall ikke for Real Madrid sin del, som tidligere har gått på en del smeller i cupen. Over de siste tre tiårene har klubben kun vunnet turneringen tre ganger. Faktisk så er Copa del Rey den eneste turneringen Zinedine ZIdane ikke har vunnet i Real Madrid, hverken som spiller eller trener. Kjenner man franskmannen riktig, så er nok det en statistikk han har lyst å endre på. 

På tross av Zidanes potensielle revansjelyst i cupen, så er han pent nødt til å holde største delen av fokuset på serien og Champions League inntil videre . Antageligvis vil dette kulminere ut i at de med minst spilletid denne sesongen vil få muligheten fra start, men det kommer nok langt fra til å bli noen krise. Spesielt ikke med tanke på at de fleste spillerne har fått sine muligheter denne sesongen, men det er en ekstra fin mulighet for en type som Brahim Diaz til å få noen etterlengtete minutter. Brahim som er en av de spillerne denne sesongen som har fått minst muligheter, på tross av en god innspurt av forrige sesong. 

Kampen i seg selv kommer ikke bare beleilig for Brahim, men også for en type som James Rodríguez. Den colombianske playmakeren har de siste månedene vært ute med skader, og har egentlig ikke spilt regelmessig siden sesongens fem-seks første kamper. Zidane trenger hver en mulige spiller i form denne sesongen, spesielt de som har ett par mål i seg. I tillegg har nok den franske strategen bitt seg merke i alle skadene som har oppstått denne sesongen, samtidig som han nok er fullstendig klar over den kroniske faren for nye skadetilfeller. 

I likhet med James, så er det flere som trenger å få spilt på seg litt ekstra selvtillit.  Luka Jović har levert to målgivende pasninger de siste tre kampene, men på tross av synlige offensive bidrag så har målene uteblitt. Kanskje kan en kamp mot en lavtliggende motstander, med litt kulde i luften være akkurat det som trengs for å finne tilbake til målformen igjen. 

Cupen tilbake til folket 

Det spanske fotballforbundet har denne sesongen bestemt seg for å gi cupen tilbake til folket, i så måte en fin gest etter at de valgte å flytte supercupen ut av landet. Med andre ord ett nytt format i denne turneringen også, hvor den største endringen er at lagene kun skal spille en kamp mot hverandre. Altså slik som cupspill er ment å være, og slik det praktiseres i sluttspill for landslag. Samtidig har de lagene fra under den øverste divisjonen fått hjemmekamp i andre runde, dersom de spiller mot ett lag med høyere anseelse enn seg selv. 

Tidligere har sesonger har det vært få askeladd-historier, samtidig som en drøss med tomme tribuner når de store kanonene får mindre lag på besøk til seg. Det nye konseptet er ment å gi en større interesse for turneringens tidlige fase, samtidig som det gir de mindre lagene en større reel mulighet til å vinne hele turneringen.  For Unionistas kommer kampen mot Real Madrid til å bli en fest, ikke bare for supporterne, men også spillerne som til vanlig spiller på nivå tre. 

Uinionistas er først dannet i 2013, som en fraksjon fra gamle Unión Deportiva Salamanca som gikk i oppløsning samme året som Unionistas ble grunnlagt. Klubben i seg selv er på mange måter fortsettelsen av en nesten 100 år gammel historie, som kan vise tilbake på tolv hele sesonger i Spanias øverste divisjon. De færreste i dagens tropp har erfaring fra La Liga, ved unntak av Christian Portilla og Juan Góngora. Som på tross av å ha spilt i den øverste divisjon ved et par anledninger tidligere, anser dette til å være blant karrierens høydepunkt. Góngora som på sin side tidligere har spilt mot nettopp Real Madrid, og faktisk prøvd å bytte drakt med selveste Cristiano Ronaldo. Riktignok uten hell. Denne gangen har han uttalt at å få byttet drakt med enten Sergio Ramos eller Isco er målet, men rutinerte Góngora er nok nødt til å sikte seg inn på Isco all den tid Sergio Ramos ikke er med i troppen. 

Potensiell lagoppstilling 

4-3-3: Areola, Nacho, Militão, Varane, Marcelo, Valverde, James, Isco, Brahim, Jović, Vinicius Jr.

Pmn6