Extra large  av11080thumb
VITAL: Casemiro har vært blant lagets beste spillere, og han er nok selvskreven på startblokken mot Diego Simeones menn i morgen.

Før kampen: Atlético Madrid(H)

Real Madrid tar i mot lillebror Atlético Madrid hjemme på Santiago Bernabéu Stadion, og før kampen er likheten lagene i mellom for engangs skyld nærmest fraværende.

  • Real Madrid - Atlético Madrid
  • Santiago Bernabéu
  • La Liga Santander, runde 22
  • 01.02 Kl 16:00 
  • StriveSport 

De to gigantklubbene i den spanske hovedstaden møter hverandre i nok ett intenst byderby. For hvor lillebror Atlético på starten av milenniumet nærmest var en parentes å regne hele tiåret, så har de tatt seg kraftig opp etter at karismatiske Diego Simeone tok over roret på starten av forrige tiår. Gjennom det siste tiåret har de rødhvite for alvor befestet sin posisjon som Spanias tredje største klubb, og for alvor utfordret de to store i Real Madrid og Barcelona.

Før denne kampen kunne kontrastene mellom lagene nærmest ikke vært større hva angår prestasjoner og nivå, i alle fall ikke om man bruker de siste sju-åtte sesongene som barometer.  Kanskje noe urettferdig, men Atlético er sannsynligvis så svak som de knapt har vært det siste tiåret akkurat nå. Akkurat det gjør kanskje omstendighetene rundt kampen ekstra spennende, for i et derby har jo ikke nødvendig form eller forutsetninger all verdens å si for sluttresultatet. Kanskje kan dette være vendepunktet Simeone sårt trenger. 

Evig solskinn i et plettfritt sinn

Året for Real Madrid sin del har startet på best mulig vis, spesielt med tanke på den noe kronglete slutten av 2019 hvor laget nærmest så vaksinert ut for å score mål.  For selv om trenden med manglende mål fra offensive spillerne på slutten av året tilsynelatende har fortsatt, så har laget likevel funnet veien til nettmaskene langt flere ganger enn tidligere . Selv uten en skapende kraft som Eden Hazard, som med sin tilstedeværelse skapte veldig mye sjanser for de rundt seg. Selv om det sjelden ble veldig synlig i målprotokollen , eller resultere i nevneverdig mange målgivende pasninger. 

Vi, mediene og fansen har etterlyst flere som kan hjelpe Karim Benzema med å score mål. Den siste tiden er det flere som har stått frem, men det må sies at det neppe var de som var mistenkt på forhånd. Raphael Varane som aldri i hele sin karriere har vært noen notorisk målscorer, har vært sist på ballen ved to anledninger i tillegg til en situasjon hvor han var utslagsgivende for at det ble mål. Nacho Fernández har scoret,  og det samme har midtbanen. Spesielt trioen Toni Kroos, Casemiro og Luka Modrić har vært sterke offensive bidragsytere den siste måneden. Hvor lenge dette vedvarer er høyst usikkert, men mye av grunnen til at vår midtbane tidligere sesonger ikke har vært spesielt målfarlig har i stor grad skyldtes den ekstreme taktikken Zinedine Zidane har praktisert. 

Atter en konge 

Karim Benzema har ikke scoret mål de siste fire ligakampene, og hadde vi skrudd tiden tilbake noen sesonger hadde det langt fra vært noen bombe. Anno 2020 er det derimot noe sjokkerende , spesielt at han selv ikke evnet å gjøre mål mot Atheltic Bilbao og det på hele sju forsøk 90 minutter i gjennom. Samtidig som målformen var på en nedgående kurve de siste kampene i 2019, så har den tidligere franske landslagsspissen slitt med skader i starten av det nye tiåret. 

Foran denne svært viktige kampen er heldigvis franskmannen med de nordafrikanske røttene omsider blitt skikkelig spilleklar, hvor han de siste kampene er blitt brukt med stor varsomhet. I cupkampen mot Real Zaragoza fikk han nok en gang mulighet som innbytter, ett innhopp som resulterte med årets første scoring. Gjennom nesten hele sin Real Madrid-karriere har Atlético vært kanskje verdens beste defensive lag, samtidig som han selv har vært nødt å spille annen fiolin bak Cristiano Ronaldo. Likevel har Benzema målpoeng nesten annenhver kamp mot Atlético, noe som isolert sett må sies å være imponerende. I alle fall med tanke på Real Madrids heller dårlige innbyrdes statistikk mot lillebror det siste tiåret, spesielt Zidane har slitt med å finne ut hvordan han skal vinne i ordinær tid mot sitt argentinske motstykke.  Med tanke på den noe rolige målformen den siste tiden å regne og det faktum at det er storkamp skulle jo øke sjansene for at man vil vitne en Benzema i storform i morgen ettermiddag, noe som kan være utslagsgivende for om kampen ender målløs eller ei. 

Hvem som skal spille på topp sammen med Benzema er blant de store spørsmålene før kampen, det andre er hvem som danner midtbanen.  Det er langt fra utenkelig at Zidane velger oppskriften fra Supercopa de España, hvor han overbefolket midtbanen med Kroos, Casemiro, Isco, Valverde og Modrić. Det er slettes ikke utenkelig, spesielt ikke med tanke på at han igjen har sin foretrukne spiss i Benzema tilgjengelig. Et wildcard før kampen kan være en av den brasilianske duoen Rodrygo eller Vinícius Júnior får tillit, hvor faktisk Vinícius for første i Real Madrid-drakt har vist at han kan være iskald foran mål. 

Gjøkeredet 

Morgendagens motstander er langt fra noen kalasform, og de rødhvite fra Madrids arbeiderklassestrøk har kun vunnet en kamp så langt dette året. I løpet av de siste ti kampene i serien har laget kun vunnet fire kamper, noe som etterhvert ikke lengre er akseptabelt for en klubb av Atlético sin størrelse.  Tidene har med andre ord snudd, og det som hadde vært en fantastisk sesongstart for litt over ti år siden er nå blitt en heller traurig affære. Så trasig har det faktisk blitt at urokkelige Simeone har vært linket ut, til og med ønsket ut av enkelte. Fremgangen sies å ha stoppet. 

Til den argentinske hardhausens forsvar så har det vært enorme endringer over sommeren, hvor nærmest ett helt lag har blitt byttet ut. Motargumentet med den fraværende utviklingen av offensivt spill har selvsagt blitt brukt, men igjen så er det vanskelig å få offensiv flyt uten noen målscorer.  En spiss har lenge vært ønsket i klubben, og så langt har Simeone vært nødt til å lite på at Álvaro Morata fikser biffen. På tross av helt greie prestasjoner fra Morata, så har likevel spisser i søkk og kav blitt linket til klubben. Edinson Cavani som har vært hyppigst linket er enda ikke dukket opp, og han blir nok ikke spilleklar til imorgen selv om han på sensasjonelt vis skulle bli klar i løpet av overgangsvinduet siste minutter. Mål har med andre ord madrassene sitt store ankepunkt, og den store forskjellen i følge eksperter er i bunn og grunn ett langt mer porøst forsvar enn tidligere. For ellers defensivt stabile Atlético har tross alt sluppet inn hele sinnsyke fjorten scoringer så langt i serien denne sesongen(ironivarsel). En som i motsetning til Cavani som blir klar er derimot Yannick Ferreira Carrasco, og han har allerede erfaring med å score mot Real Madrid. Samtidig vil nok belgieren være en som kjenner klubben, i motsetning til alle de andre nysigneringene. Om han spiller all verdens i morgen er en annen sak. 

Kampen i seg selv 

Hvordan kampen i seg vil utspille seg er selvsagt vanskelig å si akkurat nå knappe tyve timer før kampstart, all den tid hver kamp stort sett lever sitt eget liv og spesielt derbykamper. Likevel vil nok en kvalifisert og nøktern gjetting si at det kommer til å bli svært tett og jevnt, hvor fort første målet vinner. Om mulig en målløst uavgjort kamp. 

Likevel så kan dette fort bli en kamp som lever litt sitt eget liv, i alle fall gitt situasjonen til Simeones gutter. Som i praksis har lite å tape, og Zidanes menn til motsetning har heller mye å tape. I alle fall gitt nåværende tabellsituasjoner, som gir et potensielt meget interresant kampbilde før kamp.  Allerede i sommer så vi hvordan ett åpent kampbilde mellom lagene kunne se ut, og den gangen stakk Atlético  av med seieren i en kamp de fant veien til nettmaskene hele syv ganger.  Noe som nesten er en tredjedel av av hva de har klart så langt denne sesongen i ligaen. 

Potensiell lagoppstilling 

4-3-3 : Cortouis, Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo, Casemiro,  Modrić, Kroos, Valverde, Isco, Benzema 

Hvem tror du starter denne særdeles viktige kampen? 

Pmn6