Extra large  2vc4315thumb  1
MAESTRO: Toni Kroos har i flere år vært lagets hjerte, men han er nok revansjelysten etter helgens overraskende benking

Før kampen: Real Sociedad (H)

Real Madrid og Zinedine Zidane er på god vei mot finalen i Copa del Rey, men før Zidane for første gang kan heve denne pokalen over hodet for første gang må Real Sociedad og Martin Ødegaard slås.

  • Real Madrid - Real Sociedad 
  • Copa del Rey, kvartfinale 
  • 06.01 kl 19:00
  • VG Pluss/VGTV

Real Madrid har gått som ett godstog hele 2020, og er nok på en aldri så liten topp etter en svært solid seier i byderbyet mot Atlético Madrid i helgen. Real Sociedad har enda ikke rukket å funne formen dette året, og har i all hovedsak utelukkende prestert i cupen. 

I helgen var La Real nok en gang på besøk i den spanske hovedstaden, og enda en gang måtte de dra tomhendte hjem til San Sebastián. Javier Aguirre og hans Leganés-lag ble for sterke for Imanol Alguacils tilreisende baskere, i det de blåhvite måtte se seg slått på overtid. En spiller eid av Real Madrid stjal overskriftene etter kampen, men det var kanskje ikke han man skulle tro på forhånd. Óscar Rodríguez satte fire minutter på overtid inn ett nydelig frispark-mål bak en utspilt Alex Remiro. Det må riktignok legges til at Sociedad-trener Alguacil valgte å hvile flere av sine mest sentrale spillere inn mot morgendagens cupfest, og mye tyder på at fokuset nok i all hovedsak har ligget på kvartfinalen den siste uken. 

21, forhåpentligvis er 22 like om hjørnet 

Allerede i sommer ble det slått varsel om lagets dårlige form og manglende flyt i spillet. De første månedene av sesongen fortsatte svartmalingen, og de færreste trodde laget kom til å kjempe om noe som helst. Hos mange var Zinedine Zidanes avgang det eneste riktige, jo før jo bedre. Noen måneder etter er euforien tilbake på Santiago Bernabéu, og de samme som slaktet den franske hovedtreneren for noen måneder siden er nå snart klart til å sette han på sokkel utenfor stadion. Så fort kan det snu, og nå står plutselig Zidanes menn med 21 kamper ubeseiret. Noe som må sies å være litt av en prestasjon, i alle fall gitt den katastrofale sesongstarten. 

Det kan se ut til at Zidane nok en gang har stablet ett nytt vinnerlag på beina, ekstra imponerende er det at han har klart å stable elleve mann til hver kamp gitt klubbens forferdelige skadesituasjon så langt denne sesongen. Real Sociedad stiller nok heltent inn mot morgendagens kvartfinale, og forrige ligarunde ga Alguacil muligheten til å hvile flere av sine spillere inn mot denne kampen. Zidane på sin side har vist at han er dyktig på å disponere en jevn og bred tropp, og den utrolige bredden kommer nok godt med i forkant av denne kampen også. Fra å være ett lag avhenging av enkeltspillere har Zidane snudd helt om på kursen, og i stedet skapt et lag så jevnt at knapt en eneste spiller er uunnværlig. Dette laget kan i praksis slå hvem som helst, spillende med hvem som helst fra start tilhørende kjerne-troppen . En styrke knapt ett annet lag i Europa kan skryte av per dags dato, hvor de fleste klubbene rundt om er svært avhenging av enkeltspillere.  

Den enorme bredden og den fraværende behovet for enkeltspillere har tidvis gjort det vanskelig å spå hvilket lag Zidane sender på banen, til og med Toni Kroos har blitt ofret av taktiske årsaker denne sesongen. Ingen er fredet. For den delen av supporter-skaren og media som liker å spå har dette vært en spesielt vanskelig sesong, nærmest umulig. Allerede førstkommende søndag venter en ny vanskelig kamp, denne gangen i Pamplona mot Osasuna. En plass Real Madrid har slitt historisk og ett hjemmelag som knapt taper kamper er en heller dårlig kombinasjon for Zidane, noe som potensielt kan påvirke laguttaket i morgendagens kvartfinale.  Selv om franskmannen er truende til å spille med sine antatt beste menn også imorgen, spesielt med tanke på at cupgullet er det eneste trofeet som mangler i samlingen. 

Nedadgående form til tross, cup er cup 

Morgendagens motstander har som nevnt hatt en heller tøff start på året, og står faktisk med hele tre tap i løpet av de fire siste seriekampene. Den dårlige trenden har gjerne ligget latent en stund allerede, for det er faktisk kun blitt tre seiere i løpet av de siste ti seriekampene. Noe som er overraskende, i alle fall gitt den gode seriestarten hvor trioen bestående av Ødegaard, Oyarzabal og Merino skinte som aldri før. Den siste tiden har lysglimtene fra den ellers skinnende trioen uteblitt, men på tross av heller dårlige kollektive prestasjoner er det likevel en spiller som har stått frem. Han er selvsagt nordisk, og ble hentet fra Borussia Dortmund i forkant av denne sesongen. 

Alexander Isak ble hentet som en prestisjesignering etter ett kronglete opphold i Tyskland, men svensken har slitt med å komme i gang  i Spania også. Den siste tiden har ting derimot sett noe lysere ut, hvor Isak har notert seg for hele fire scoringer i løpet av de siste seks ligakampene. Samtidig har hans rival på topp Willian José ikke vært like produktiv, og kanskje har ryktene om en overgang til England vært med på å sette brasilianeren ut av fokus den siste tiden. Gjennom hele Januar har den tidligere Real Madrid-spissen vært koblet med en overgang til tidligere Real Madrid-trener José Mourinhos Tottenham, for å erstatte en skadet Harry Kane. Dermed ble det en stille januar for Real Sociedad. 

Med kun en formspiller i skrivende stund i laget håper nok trener Alguacil å få liv i de spillerne som vintermørket har slukt , og cupen kan nok være en fin anledning for den slags. Dessuten er det en jo en kjensgjerning at cupspill kan være god medisin for dårlige prestasjoner i ligaen, litt som en hverdagsflukt eller langhelg for oss vanlige dødelige. På tross av dårlig spill den siste tiden, så har dette Real Sociedad-laget vist at de på sitt beste kan være fullt på høyde med de beste lagene i verden. De håper nok å kunne glimte til allerede i morgen, og det manglende presset kan fort bli en forløsende faktor for hardt pressete unggutter.  For la det ikke være tvil, presset hviler som vanlig på Real Madrid og i alle fall med hjemmebane fordel. 

Potensiell startoppstilling

4-3-3: Areola, Lucas, Varane, Militão, Marcelo, Valverde, Kroos, James, Isco, Benzema, Vinícius 

Hvem tror du Zidane velger starte med ? 

Pmn6