Extra large  av11577
LOVENDE: Det er lenge siden sist Brasil hadde en lovende generasjon med offensive spillere, men mye tyder på at det løsner snart.

Den neste sambaen

Real Madrid har nok en gang vært på handletur i Brasil, og sikret seg med Reinier Jesus sin fjerde unge brasilianer i løpet av knappe to år.

Nesten uten unntak de siste to tiårene har det figurert en brasilianer i en Real Madrid-tropp, men før det nysignerte firkløveret har det i utgangspunktet kun vært Marcelo og Casemiro fra verdens største fotballnasjon som har spilt regelmessig det siste tiåret. Sett bort fra Kaká og Danilo som tidvis var med i bidro, men ingen av de evnet å virkelig befeste sin plass i laget eller ble værende lengre enn ett par sesonger. For å ikke glemme Lucas Silva, som overraskende nok ikke ble noen slager. 

Det var først på midten av 90-tallet det ble vanlig med brasilianere i klubben, faktisk var det ikke en eneste brasilianer i Real Madrid fra 1965 til 1993. Fra tusenårsskiftet har det derimot vært en brasilianer i nærmest hver en tropp fram til i dag.  Hvor spillere som Roberto Carlos, Ronaldo, Robinho, Emerson, Flávio Conceição, Cicinho og Júlio Baptista på hver sine måte satt sitt preg på klubben fra starten av 2000-tallet fram til slutten av tiåret. Det siste tiåret har det på mange måter eksistert ett brasiliansk vakuum i klubben. Litt på grunn av at de brasilianerne som har bidratt i utgangspunktet har hatt defensive posisjoner, og defensive spillere er i all hovedsak  ikke noe man forbinder med Brasil.

 Vakuumet er for såvidt ikke bare gjeldende i Real Madrid, men også i fotball-verdenen for øvrig. For sett bort i fra Neymar, så har det knapt vært en offensiv brasiliansk spiller i den virkelige verdensklassen det siste tiåret. Noen vil nok gjerne argumentere for at Philippe Coutinho har vært det, men på tross av tidvis gode prestasjoner har den offensive midtbanespilleren med fortid i Barcelona og Liverpool vært langt fra jevn. I hovedsak har Brasil hatt gode forsvarsspillere og midtbanespillere, og det har gått lenge mellom angrepsjuvelene. 

Det er blitt spekulert i at Real Madrid har investert tungt i unge offensive brasilianere på grunn av det er en ektefølt frykt for å miste den neste Neymar, men grunnen er nok langt mer kompleks enn som så. For faktumet er at fotballen går i sykluser, og verdens største fotballnasjon Brasil har knapt hatt en god generasjon med offensive spillere på godt og vel ett tiår. Spesielt årene fra 2010 til 2016 har vært av det særlig gråe slaget, men  om historien har vist en ting så er det at den gjentar seg. 

Det ligger nemlig litt i  kortene at Brasil fort har en ny gyllen generasjon i vente, noe man i grunnen allerede har sett konturene av allerede noen år. En kommende gylden brasiliansk generasjon er nok det Real Madrid håper på, og selvsagt er det greit å slippe å se den neste Neymar glippe mellom fingrene i samme slengen. 

For tilbake på 1990 og 2000 tallet hadde brasilianerne veldig gode generasjoner, faktisk så gode at en av tidenes mestscorende spillere i FC Bayern Münchens historie kun fikk 15 landskamper. Det var ikke bare Giováne Élber det gikk utover, men også en spiller som Aílton gikk uten landskamper gjennom hele sin karriere. Faktisk var Aílton toppscorer i Bundesliga med hele 28 scoringer i 2003/2004-sesongen hvor hans mål bidro sterkt til et sensasjonelt seriegull for Werder Bremen, og sett bort akkurat den sesongen leverte han jevnt over godt . Det samme kan sies om Sonny Anderson som kun fikk seks landskamper i samme tidsrom, samtidig som han storspilte for Lyon og var innom Barcelona. Hovedårsaken var at Ronaldo, Ronaldinho og Rivaldo herjet på topp for Seleção. Til og med i overlappen fra midten av milenniumet dukket det opp enere som Kaká, Adriano og Robinho. Om vi står ovenfor en tilsvarende brasiliansk generasjon, så kunne man nok sittet inne med langt verre kort på handen enn det Real Madrid for øyeblikket gjør. 

Det vil komme en ny brasiliansk gullgenerasjon, spørsmålet er bare når. Forhåpentligvis er den ledet av Rodrygo, Vinícius og Reinier.  En ting er sikkert, det begynner å bli en god stund siden sist. 

Pmn6