Extra large hazard 1vc8343thumb
TROLLMANN: Eden Hazard har tidvis glimtet til med trylletriks laget knapt har sett siden Ronaldos tid, den brasilianske.

Hazard: Sommerens eneste fornuftige kjøp

(kommentar): Real Madrid hadde ikke gjort et skikkelig storkjøp siden kjøpet av James Rodriguez tilbake i 2014, og etter at de feilet å erstatte Cristiano Ronadlo sommeren for snart to år siden har klubben vært sulteforet på en ny stjerne.

Eden Hazard ble kjøpt inn med ett år igjen på kontrakten i en alder av 28 år til en sum på i alle fall hundre milioner euro, antageligvis langt mer medregnet klausuler av det heller enkle slaget. Sansynligvis er han også blant klubbens aller best betalte spillere, noe han kommer til å være til 2024. Innen kontrakten utløper kommer han til å være 33-år gammel, noe som nødvendigvis ikke trenger å være en alder for en fotballspiller. Om den belgiske landslagskapteinen er en spiller som kan holde seg på ett tilsvarende nivå i fire år til er enda alt for tidlig å si noe om, men det er en del varsellamper som kan indikere at han ikke kommer til å gjøre det. I alle fall ikke om man legger de første sju månedene i Real Madrid-drakt til grunn. 

Nærmest før han fikk ikledd seg en tettsittende hvit treningstrøye forrige sommer varslet mediene om Hazards overvekt, noe spilleren i ettertid har bekreftet. Det er ei heller første sommeren, allerede i sine første år i Chelsea gikk meldingene om at Hazard kom overvektig til treningsleir. Overvektig til idrettsutøver, vell og merke. Som ventet gikk ikke treningskampene suverent, men elendigheten skulle ikke stoppe der. Allerede uken før seriestart dro han på seg en skade som skulle holde han borte fra banen i nesten en hel måned, som igjen førte til at han mistet lagets første tre tellende kamper. Langt fra en ideell start i ny klubb, i hvert fall ikke i verdens største klubb. De første kampene etter den tunge sommeren, og den heller forferdelige starten på høsten imponerte han heller ikke all verdens. Hylekoret var dermed i gang, langt fra overraskende. Belgias landslagstrener Roberto Martinez var tidlig å utrykkte støtte til sin kaptein, og det skulle ikke ta lange tiden før Hazard skulle vise litt av hva som bor i han. Månedene gikk og formen til Real Madrids høyt etterlengtete galactico steg som en bønnestengel på god vei mot himmels. Dessverre for Real Madrid og Hazard skulle nok en skade dukke opp, denne gangen en lei smell mot Paris Saint Germain som skulle holde han ute i over to måneder. Zinedine Zidane var dermed nødt til å klare seg uten sin store stjerne i en helt vital del av sesongen.

På tross av alderen elendigheten, alderen, skadene, manglende målpoeng og den høye prislappen. Så har Hazard likevel overbevist store deler av ett særdeles kresent publikum, og det kun på ett par måneder med spill. På toppen av det hele har han kun vært god kanskje en av de månedene, heldigvis er det mye som tyder på at han fortsetter der han slapp før skaden mot Paris Saint-Germain. Dersom det er tilfelle at over halvparten så langt er relativt fornøyd, så sier det litt om hvilket inntrykk han egentlig har gjort ut ifra forutsetningene. Den halvdelen som er mer skeptisk kommer nok etterhvert, i alle fall brorparten så fremst han holder seg skadefri og fortsetter de gode prestasjonene vi så langt har sett. For det er ikke noen tvil om at spilleren isolert sett er mer en god nok for å spille for det som av mange regnes for å være verdens beste fotballlag, men det er en del elementer ved belgieren som får en hel del til å tvile slik som form og det tidvis kan minne om en dårlig mentalitet. Forståelig nok, og la det være sagt Hazard har enda en jobb å gjøre. 

Tar man hele handelen under lupen på det gitte tidspunktet den ble gjennomført, så er det egentlig mye som tyder på at klubben sto med ryggen til veggen forrige sommer. De fleste godt etablerte verdensklasse-spillerne var stort sett urokkelige, i alle fall de man virkelig kunne tenkt seg. Riktignok ble det spekulert i en brasiliansk superstjerne, men sett i retroperspektiv var det kanskje mer en velsignelse i forkledning.  Neymar er med årene blitt kjent for å ha en vanskelig personlighet, mens Hazard er kjent som en langt mer sympatisk karakter. Prisen til brasilianeren hadde antageligvis endt på det dobbelte av belgieren, samtidig som alderen i bunn og grunn er tilsvarende. I tillegg har Neymar enn langt mer skrøpelig fysikk enn Hazard, noe som også må tas med i betraktning. Kylian Mbappé som kunne vært ett alternativ den sommeren, men verdensmesteren fra Russland hadde nok blitt alt for dyr og var på mange måter kapslet inn i ett fengsel av gull. Jadon Sancho kunne vært ett alternativ, men den unge briten hadde blitt ett langt større sjansespill på det gitte tidspunktet med tanke på at kun hadde vært god en knapp sesong. Dermed hadde man stått igjen med Mohamed Salah, Sadio Mané og Rahem Sterling som andre mulige alternativer, men slik jeg ser det er ingen av de tre nevnte som er noe markant oppgradering i forhold til Hazard. Egentlig er jeg av den oppfatning av at belgieren er den av kvartetten som holder det høyeste maksnivået. 

For la det ikke være tvil, Real Madrid var nødt til å agere på overgangsmarkedet og fansen hadde ikke tolerert enda en sommer uten ett stjernekjøp. I alle fall ikke etter den helt begredelig sesongen i forkant, samtidig som at kanskje tidenes beste Real Madrid-spiller forlot sommeren forveien. I tillegg til alle de nevnte faktorene hadde klubben allerede gått til innkjøp av satsningsprosjekter i form av Vinícius Júnior og Rodrygo Goes, som på tross av manglende erfaring var relativt store investeringer. Dermed kunne ett kjøp av en eksempelvis noe yngre spiller enn Hazard gjort veien til de to brasilianerne enda vanskeligere, for å ikke snakke om lenger. I tillegg har klubben allerede i en årrekke holdt liv i Mbappé-flørten, som det tross alt virker å være en unison enighet om at kommer til klubben i løpet av de neste par årene. 

Summa summarum tror jeg klubben gjorde rett i å kjøpe Hazard, og det kunne jo tross alt gått mye verre - Florentino Pérez kunne endt opp med å panikk-kjøpe både Philippe Coutinho og Ousmane Dembélé til godt over 300 millioner euro. 

Pmn6