Extra large extra large  2jt6738 hthumb  1

Hvem erstatter hvem?

Harald Natvik reflekterer rundt klubbens plan om å stable opp et nytt mesterlag

Real Madrid har opplevd enorm suksess de siste årene under Florentino Perez og Zinedine Zidanes ledelse, men har hatt vansker siden Cristiano Ronaldo dro fra klubben sommeren 2018. Ingen erstatter var klar, ingen tok over stafettpinnen. Resultatet ble et mageplask.

Portugiseren sin exit betydde på mange måter startskuddet på en periode hvor klubben de neste årene bytte ut og erstatte nøkkelspillere som var med å vinne UEFA Champions League fire ganger på fem år. De neste to-tre årene kan man forvente at personligheter som Sergio Ramos, Luka Modric, Marcelo, Toni Kroos, Gareth Bale og Karim Benzema alle er borte. 

 Alle klubben må gjennom et generasjonsskifte titt og ofte. Noen klubber klarer å få opp erstattere via sitt ungdoms akademi, en ny gylden generasjon. Andre klubber signerer unge spillere og gir dem sjansen. Noen bruker opp sitt budsjett på spillere som er nærmest i nivå med de man mister, i håp om at de sportslige ambisjonene ikke skal lide i en overgangsperiode mellom generasjoner.  

Hva er så Real Madrid sin plan og hvordan ser den ut til å fungere?

Real Madrid har, på papiret, en ganske definerbar plan. Real Madrid har de siste årene brukt midler på å signere unge spillere (Kategori A) som klubben har identifisert som "generasjons-talent", altså spillere som vil tilhøre den ypperste elite innenfor sine roller og posisjoner innen få år - over flere år. Spillere som har potensialet til å bli verdens beste. Disse spillerne er under 20 år, ofte billigere enn kategori B og C-spillere, og har en større videresalgs-verdi. Tanken er at disse spillerne gradvis skal bli viktige i Real Madrid, mens klubben samtidig faser ut de eldre nøkkelspillerne. 

I tillegg har klubben hentet inn yngre spillere, som allerede har etablert seg som toppspillere i Europa. (Kategori B). Disse spillerne har også potensialet til å tilhøre den ypperste eliten i Europa. Den største forskjellen mellom kategori A og B er at spillere i kategori A er yngre, har ikke slått gjennom i Europa og koster mindre enn spillere i kategori B. En spiller som norske Erling Braut Haaland ville vært en kategori A spiller for to år siden, men er nå en kategori B-spiller. Det samme gjelder Martin Ødegaard, som klubben hentet som kategori A-spiller.

Den siste kategorien (Kategori C) er spillere som er eldre, godt etablerte og som ikke er langt unna nivået til spillere de er tiltenkt å erstatte. De er også de dyreste spillerne man kan signere. Den største forskjellen mellom en kategori B og C-spiller er at kategori C-spiller allerede er en elitespiller, uavhengig om han er 29 år eller 20 år.

Ved å både kjøpe kategori B og C-spillere, for å forsterke dagens lag og tropp, men bruke midler på kategori A-spillere i tillegg, er planen klar: klubben skal fremdeles skal være utfordrer til de største titlene i en overgangsfase mellom to generasjoner.  Spørsmålet er om Real Madrid har klart å finne balansen her i denne perioden? Resultatene i Spania og i Europa siste to år tyder på at de ikke har det.

Det er litt vanskelig å sette et naturlig startpunkt for når Real Madrid begynte å tenke på den nye generasjonen som skulle opp og frem, men i 2015 (fem år siden) så man et skifte i klubben ved at man signerte spillere som Jesús Vallejo og Marco Asensio, og lot dem fortsette i sine klubber før de skulle inn i Madrid. Det var et signal om at man nå ønsket å sikre seg de beste 17-18 år gamle spillerne i Spania, Europa og globalt. Siden fulgte man opp med en 16 åring fra Norge og de siste par årene har vært preget av å hente de beste brasilianske talentene - den nye Neymar. Slik sett kan man sette 2015 som et naturlig tidspunkt, og fordele signeringene våre etter tre kategorier.

Spillere som Lucas Vázquez, Alvaro Morata, Kiko Casilla, Lucas Toro, Omar Mascarell, Mariano Diaz m.fl tilhører en kategori D, og en del av disse signeringene er tilbakekjøpsklausuler hvor det t.d var usikkert om de egentlig var spesielt tiltenkt å skulle fornye laget eller først og fremst sikre klubben en profit ved videresalg senere. Innenfor D er også spillere som har tatt steget opp fra Castilla.

Kategori A - D

Kategori A
Martin Ødegaard: €5mil
Federico Valverde: €3mil
Vinicius Jr: €45mil
Rodrygo: €45mil
Reinier Jesus: €30mil
Brahim Díaz: €18mil
Alberto Soro: €2mil
Takefusa Kubo: €0mil
Andriy Lunin: €10mil
Marco Asensio: €3mil
Jesús Vallejo: €4mil

= €165mil

Kategori B
Ferland Mendy: €52mil
Luka Jovic: €60mil
Eder Militao: €50mil
Alvaro Odriozola: €30mil
Theo Hernández: 24mil
Dani Ceballos: €18mil
Mateo Kovacic: €38mil
Danilo: €31mil

= €303mil

Kategori C
Eden Hazard: €110mil
Thibaut Courtois: €35mil

= €145mil

Kategori D
Achraf Hakimi
Lucas Vázquez
Kiko Casilla
Marcos Llorente
Borja Mayoral
Raúl de Tomás
Sergio Reguilón
Alvaro Morata

Det er lite tvil om at Real Madrid først og fremst har fokusert på spillere som enten tilhører kategori A eller B de siste 4-5 årene. Klubben signerte en kategori C spiller i James i 2014, men har siden bare signert Eden Hazard og Courtois i samme kategori. Argumentet for manglende kategori C signeringer, har vært at Real Madrid sitt lag har vært så bra de siste 5-6 årene at det er få spillere som uansett ville kunne gå inn i en startellever. Derfor har Perez & co fokusert på å bruke midler på å sikre de spillerne med størst potensiale, spillere som man uansett kan utvikle over en periode før de vil kreve mer spilletid. 

Noe har endret seg

Den store endringen nå, sammenlignet med tidligere, er at det ikke er like vanskelig per 2020 å skulle kunne slå seg inn i laget. Real Madrid har ikke verdens beste spillere lengre i alle posisjoner. Real Madrid er ikke like gode per 2020 som tidligere. Det er få spillere per dags dato som ikke kan utkonkurreres. For to år siden var Kylian Mbappé skeptisk til å gå til Real Madrid da klubben vant CL titler med "BBC" som sin front-trio. Dette er ikke en problemstilling lengre. 

I Real Madrid per dags dato er det kanskje bare Sergio Ramos, Raphael Varane, Toni Kroos og Casemiro som er sikret en plass i laget, uansett hvem klubben signerte. Karim Benzema tilhører nok den samme kategorien, men manglende mål og alder gjør at det neppe er utenkelig at Kylian Mbappé per 2020 ville ha plassert Benzema på benken. Daniel Carvajal vil nok også merke større konkurranse neste år, nå som Achraf Hakimi er på vei tilbake.

Ettersom bare opp til fem av ti utespillere er virkelige "bankers" i dagens lag, åpner det opp for å investere i noen kategori C-spillere som kan gå rett inn i laget. 

Oversikten, XI

Hvordan har egentlig klubben jobbet med å erstatte nøkkelspillerne og hvem er det som står klar i kø?

Cristiano Ronaldo:
Opprinnelig en kategori C-signering

  1. Eden Hazard
  2. Vinicius Jr
  3. Rodrygo
  4. Reinier

Real Madrid har brukt store penger på en kategori C spiller i Hazard i håp om at han ville erstatte Cristiano Ronaldo bedre enn hva Vinicius Jr. gjorde året før. Vinicius sine prestasjoner, som en kategori A-spiller, var langt over hva man kunne forvente forrige år, men sluttproduktet var langt unna hva Cristiano Ronaldo leverte i denne rollen. Nå, et halvt år senere, er det på nytt Vinicius sin tur til å ta opp stafettpinnen ettersom Hazard nok en gang er ute pga skade og investeringen har feilet stort. 

Reiner Jesus kan i utgangspunktet - i likhet med hans to landsmenn Vinicius og Rodrygo - spille på begge flanker, men han kan også muligens fungere som en offensiv indreløper.

De neste årene: Sannsynligvis vil Eden Hazard være førstevalget i denne rollen i 2-3 år fremover, men spillere som Rodrygo og Vinicius vil fungere som rotasjonsspillere bak han. 

Karim Benzema
Opprinnelig en kategori B-signering

1. Luka Jovic
2. Mariano
3. Alvaro Morata

Alvaro Morata ble i likhet med Mariano hentet tilbake som back-up for Karim Benzema, to spillere som hadde en bakgrunn i klubben. Ikke siden Gonzalo Higuaín sine dager har Karim Benzema mistet plassen sin som 9er i klubben. Hverken Mariano eller Alvaro Morata var noen gang i nærheten med å utkonkurrere Karim Benzema, og enn så lenge har Luka Jovic også slitt med å få spilletid. Sannsynligvis vil klubben trenge en kategori C spiller for å erstatte Benzema i dagens lag.  

Gareth Bale
Opprinnelig en kategori C-signering

1. Marco Asensio
2. Rodrygo
3. Lucas Vázquez

Her kunne man også lagt inn Isco i oversikten all den tid Bale har blitt henvist til benken i viktige kamper av nettopp Isco, men da i et 4-4-2 system. Bale er ingen viktig spiller lengre i klubben, men problemet per dags dato er at han ikke har en erstatter som klubben ser ut til å satse fullt ut på. Marco Asensio ville vært denne spilleren sammen med talentet Rodrygo, men ble skadet. Det er likevel ikke usannsynlig at dersom Bale drar sommeren 2020, så vil ikke klubben erstatte han ut over å gi Marco Asensio og Rodrygo tillit.

Toni Kroos
Opprinnelig en kategori B-signering

1. Fede Valverde
2. Van de Beek / Pogba?
3. Dani Ceballos

Den mest naturlige erstatteren for Toni Kroos er kategori A-signeringen Fede Valderde. Det er få andre som har fått sjansen til venstre som indreløper. Pogba er en mulig erstatter som en kategori C-spiller sommeren 2020. Van de Beek, som en kategori B-spiller, er aktuell både til høyre og venstre, men er i utg. en helt annen type enn Kroos. Dani Ceballos har vært en kandidat og ble hentet inn som en kategori B-spiller, men har i utg. ingen fremtid i klubben med Zidane som trener. Derfor er det mest nærliggende å tro at Kroos blir erstattet av Fede Valverde eller en B/C-kategori-spiller som per dags dato ikke er i klubben.

Casemiro
Opprinnelig en kategori A-signering

1. Fede Valverde
2. Marcos Llorente
3. Eduardo Camavinga

Per dags dato er det få som i utg. erstatter Casemiro. Fede Valderde er den som har jobben som hans erstatter, men sesongen i år har vist at Fede Valverde i utg. nok i større grad har en fremtid som indreløper og erstattet for Modric og/eller Kroos. Marcos Llorente passet derfor bedre inn som en ren erstatter for Casemiro, men falt gjennom nivåmessig og forlot klubben. Derfor er det ikke overraskende at Real Madrid nå ser for kategori A-B spilleren Eduardo Camavinga. Camavinga passer inn som kategori A-spiller grunnet alder og potensiale, men har vist stabilt nivå i Ligue 1 i to år nå - og er derfor i utg. mer enn kategori B-spiller pga pris og spilletid i europeisk toppfotball, lik hva Karim Benzema var i 2009.

Det må her sies at Casemiro i utg. var en kategori A-signering som først fikk en fremtid i klubben da han ble re-signert av Porto som en kategori B-signering. Han fikk få sjanser i Real Madrid da han kom som en relativt ukjent brasilianer, men han slo seg gjennom i Porto og ble hentet tilbake.

Luka Modric
Opprinnelig en kategori B-signering

1. Fede Valverde
2. Martin Ødegaard
3. Van den Beek
4. Takefusa Kubo
5. Reinier Jesus

Modric er en av de eldste spillere som fremdeles er i a-laget i Real Madrid, og som kanskje allerede sommeren 2020 må erstattes. For første gang på flere år har også Modric nå fått mindre spilletid. Fede Valverde er hans erstatter per dags dato, en kategori A-spiller som kostet klubben lite og som har gått gradene etter å fått spille for Castilla og for Deportivo på utlån. Andre aktuelle kandidater er Martin Ødegaard, og per dags dato er det sannsynlig at han går tilbake til Real Madrid sommeren 2020 hvis Modric drar ellere senest 2021, litt avhengig av om Modric tar en siste sesong i Madrid eller ikke i 2020/21.

Van den Beek er aktuell i sommer som en kategori B-spiller, en spiller som da vil fort kunne gi Martin Ødegaard ett år til i Real Sociedad i stedet for en retur til Madrid. 

Marcelo
Opprinnelig kategori A-signering

1. Ferland Mendy
2. Sergio Reguilón
3. Theo Hernández

Heldigvis for Real Madrid er venstreback-posisjonen allerede erstattet. Ferland Mendy er førstevalg per dags dato, og i bakhånd vil klubben kunne velge mellom å ha Marcelo som en rutinert spiller enn erstatte Marcelo med Reguilón og/eller Achraf Hakimi. Theo Hernández var tiltenkt å skulle være Marcelo sin erstatter, men fransk-spanjolen slo aldri gjennom.

Sergio Ramos
Opprinnelig kategori A-signering

1. Eder Militao
2. ?
3. Javi Sánchez

Ramos var i 2004-5 en spiller som i utg. falt inn som både kategori A og B-spiller. Han hadde vist et toppnivå i Sevilla i en sesong, men han var bare 18 år da han ble signert og ble hentet inn som et generasjonstalent for fremtiden.  Sergio Ramos vil nok fortsette å spille fast i klubben i noen år til sammen med Varane, og med Eder Militao inn som en kategori B-spiller i rotasjon, burde brasilianeren kunne erstatte Ramos på lengre sikt. Sannsynligvis vil Real Madrid prøve å signere en kategori A-spiller i tillegg, som vil kunne erstatte en av stopperne på lengre sikt eller håpe at en kategori D-spiller som Javi Sánchez eller en annen fra vår cantera tar steget.

Raphael Varane
Opprinnelig kategori A-signering

1. Eder Militao
2. ?
3. Javi Sánchez

Raphael Varane vil ikke trengs å erstattes på mange år og vil sannsynligvis derfor få lederrollen bak i forsvaret den dagen Sergio Ramos blir erstattet. 

Daniel Carvajal
Opprinnelig kategori B/D-signering

1. Achraf Hakimi
2. Alvaro Odriozola

Lik Casemiro, måtte Carvajal ut av klubben for å bli hentet tilbake som en kategori B-signering. Carvajal er nå blitt 28 år og har ikke hatt helt det samme nivået som tidligere, mye takket være div. skader de siste få årene og hjerteproblemer. Carvajal vil nok merke konkurranse fra Achraf Hakimi som har hatt en helt lik reise som Carvajal. De var begge kategori D-spillere i Madrid, fikk to år i Tyskland for å utvikle seg til å bli kategori B-spillere. 

Keylor Navas
Opprinnelig kategori B-signering

1. Thibaut Courtois
2. Andriy Lunin

Navas fikk konkurranse fra den seks år yngre keeperen Courtois forrige år, og det var en turbulent tid da tre ulike trenere (Lopetegui, Solari og Zidane) skulle velge sin 1.keeper. Dette ble løst ved at Keylor Navas dro til PSG. Courtois ble hentet inn som en kategori B-keeper, i likhet med Navas. Courtois har nok vært nærmere en kategori C-spiller i en periode i Atleti og Chelsea, men han har ikke vært en ener stabilt slik som ter-Stegen, Oblak eller De Gea. Courtois har erstattet Navas og vil kunne fungere som 1.keeper i Real Madrid i 5-6 år fremover, om ikke en kategori A eller D-spiller lurer i sivet. Andriy Lunin ble hentet inn som fremtidens keeper og kan utvikle seg nok de neste årene til å ta over rollen bakerst. 

Cristiano Ronaldo
Opprinnelig en kategori C-signering

Karim Benzema
Opprinnelig en kategori B-signering

Gareth Bale
Opprinnelig en kategori C-signering

Toni Kroos
Opprinnelig en kategori B-signering

Casemiro
Opprinnelig en kategori A/B-signering

Luka Modric
Opprinnelig en kategori B-signering

Marcelo
Opprinnelig en kategori A-signering

Sergio Ramos
Opprinnelig en kategori A-signering

Raphael Varane
Opprinnelig en kategori A-signering

Daniel Carvajal
Opprinnelig en kategori D-signering

Keylor Navas
Opprinnelig en kategori B-signering

Resultat:
4 stk A-signeringer
4 stk B-signeringer
2 stk C-signeringer
1 stk D-signering


Utviklingsarena

Som man kan se ut i fra oversikten, har Real Madrid hentet mange kategori A-spillere og flere av dem har vist en god og riktig utvikling. Spillere som Martin Ødegaard og Fede Valverde ser lovende ut som fremtiden til klubben. Marcos Asensio gjorde også dette før skaden, og spillere som Vinicius og Rodrygo har vist klubben at de kan tilby laget mye i årene fremover.

Men....det er mange som blir bekymret over at hvordan Rodrygo kan bli utelatt fra kamptropp og spille for B-laget en helg, så i neste helg sitte på benk, i en tredje helg starte en kamp og så plutselig være tilbake igjen på tribunen. En spiller som Brahim får knapt spilletid. Spørsmålet er om dette er riktig måte å utvikle disse spillerne på eller om klubben nå må ta noen valg.

Dersom man lærer litt av fortiden og ser på spillere som Carvajal, Marcelo og Raphael Varane - eller med spillere som Fede Valverde, Martin Ødegaard og Achraf Hakimi - så er det et par ting man kan konkludere med. Dersom mulighetene for spilletid er begrenset i a-laget, da bør spillere reise på ut for å så returnere som b-kategori spillere. Klubben må derfor enten kvitte seg med eldre spillere som hindrer at Vinicius Jr m.fl får nok spilletid i Real Madrid, eller så må disse spillerne få spilletid i andre klubber. 

Marcelo, Gonzalo Higuaín, Raphael Varane - heller ikke disse var faste fra dag 1 i Real Madrid og måtte ofte fases inn i laget slik vi har sett ved Rodrygo og Vinicius Jr, men det er viktig å skape gode utviklingsmuligheter i klubben og her balanserer man på en knivegg akkurat nå. Lucas Vázquez og Gareth Bale blir per dags dato prioritert i stedet for Rodrygo på høyre. Vinicius har fått mindre spilletid etter at Eden Hazard ankom klubben. Brahim er helt ute i kulden. Spørsmålet er jo om Reinier vil få spille denne våren eller om det stort sett er Isco eller noen andre som får sjansen.

Dersom planen er å stable opp et nytt mesterlag, må i hvert fall klubben ta -noen- viktige valg i sommer og det første bør være å erstatte Marcelo, Carvajal og Modric med Ferland Mendy/Reguilón, Achraf Hakimi og Fede Valverde/Martin Ødegaard. Neste valg er å få inn en kategori C-spiller eller to som kan erstatte hva Cristiano Ronaldo ga klubben. Der er det bare noen få som er aktuelle. Den utvalgte er Kylian Mbappé.

Pmn6