Extra large  1vc6146
STABIL: Ferland Mendy er den tryggeste venstrebacken Real Madrid har hatt på flere tiår, men de offensive bidragene uteblir.

Ferland Mendy, lagets svake punkt

(Kommentar): Etter litt over ett halvår i den helhvite Real Madrid-drakten har den franske nyervervelsen høstet ros hos en stor del av ekspertene og supporterne, men personlig deler jeg ikke den samme begeistringen.

Ferland Mendy har gjennom de siste årene tatt kvantesprang som fotballspiller, og har på relativt få år gått fra å spille for Le Havre sitt andre lag i fransk regionalserie til Champions League for selveste Real Madrid. Klubben som av mange er regnet som tidenes fotballklubb. Etter å ha gått skolen i det svært anerkjente Le Havre-akademiet som de senere år har flasket opp storspillere som Paul Pogba,Dimitri Payet og Benjamin Mendy gikk veien videre til en Lyon. I likhet med Le Havre er Lyon kjent for å foredle uslepne diamanter i form av fotballspillere, bare i en langt større skala. 

Mendy skulle ikke bli noe unntak, og etter kun to sesonger på toppnivå valgte Real Madrid bla opp anslagsvis 45 millioner euro. En veldig høy sum for en venstreback med kun to gode sesonger på øverste nivå i Frankrike bak seg, men summen gjenspeiler kanskje markedet som helhet i større grad en spillerens reelle ferdigheter. Ikke til forkleinelse for Mendy, som for all del er en veldig god fotballspiller.

 Hadde han for eksempel spilt i en klubb som Chelsea, Tottenham eller Atlético Madrid så hadde han nok utvilsomt hatt en rimelig urokkelig posisjon i laget og hos de fleste supportere- men nå spiller han i Real Madrid med primær oppgave i å erstatte Marcelo, som i sin tid erstattet Roberto Carlos.  Den snart 25-år gamle franske landslagsspilleren har en helt formidabel oppgave foran seg, og det er på langt nær hvem som helst som kan fylle skoene til to av tidenes beste backspillere. Etter litt over ett halvår med Mendy i backrekka kan jeg i alle fall konstantere en ting, det blir ikke Mendy som fyller det enorme tomrommet Marcelo etterlater seg. 

Rent fysisk og bokstavelig vil han fylle tomrommet etter Marcelo og vel så det, men det kan nesten hvilken som helst back som tar i på ett saftig returløp gjøre. Hovedproblemet til Mendy er at i Real Madrid er det en annen ting som kreves av en back, og det er kunsten å angripe. På tross av en enorm defensiv kapasitet, så er Mendy som Bambi på glattisen å regne i det han entrer motstanderens banehalvdel. Ikke nok med svært begrensede  individuelle offensive bidrag, så hemmer han tidvis også Real Madrids kollektive angrepsspill. Mye på grunn av at han ikke virker å ha den spillerforståelsen som kreves for å ta gode offensive avgjørelser som gagner medspillerne sine, samtidig virker han også ha ett dårlig førstetouch. 

Den dårlige førstetouhen er ofte det som setter han i trøbbel, all den tid han ikke evner å legge ballen til rette på en god retningsbestemt måte. Evner man ikke det så vil vinkelen på kroppen etter ett mottak bestandig være feil i forhold til hvordan man skal slå en god konstruktiv pasning videre, eller eksempelvis gjøre en smart dribling som effektivt kan forsere press-ledd. Foten generelt holder ei heller noe internasjonalt sitt, i alle fall ikke når det kommer til innlegg eller skudd. Pasningsferdighetene er det heller ikke toppklasse på, men heldigvis noe bedre enn innleggs og skuddfoten. Spesielt den tidvis dårlige innleggskvaliteten er rimelig frustrende, i alle fall all den tid man de siste ti årene har vært vant med Marcelo.  I en alder av snart 25-år er dette egenskaper som er svært vanskelig å trene opp, og egentlig er det urealistisk at han noen gang vil være i stand til å ta de offensive stegene som på sikt vil kreves av han. Noe som er synd, for den fysiske og defensive delen behersker han svært godt. Faktisk er han heller ikke noen dårlig dribler. 

Statistikk er litt som bikini,og det kan skjule like mye som det viser. Likevel er det en del ting som blir veldig klart når man måler opp Marcelo mot Mendy,  og det er at brasilianeren ikke overraskende er uendelig mer produktiv offensivt. Han slå over en nøkkelpasning mer enn sitt franske motstykke per kamp, samtidig har Marcelo kun tre målgivende pasninger færre denne sesongen enn Mendy har hatt i løpet av sine tre siste sesonger i seriespill og Champions League. For øvrig er det hele fire flere enn det Mendy har så langt denne sesongen i La Liga og Champions League, og dette har brasilianeren gjort i en av sine dårligste sesonger prestasjonsmessig på langt mindre spilletid enn franskmannen. 

Jeg tror riktignok ikke kjøpet av Mendy er katta i sekken, men egentlig en ganske nyttig investering for bredden i troppen. Riktignok en svært dyr investering for det som på sikt blir å regne som en troppspiller. For med sin defensive spisskompetanse kan franskmannen være nyttig i flere kampbilder, men at dette er mannen som skal dominere Real Madrids venstre flanke de neste fem til ti årene har jeg særdeles hardt for å tro. Det er tross alt ingen som erstatter en Ferrari med en Volvo. 

Hvem mener du på sikt burde erstatte Marcelo? 

Pmn6