Extra large co
KOSTNADSKUTT: Madrid gjør som mange andre klubber og kutter kostnader for denne sesongen.

Offisielt: Madrid kutter kostnader for denne sesongen

Madrid må gjøre som de fleste andre næringer i disse tider, de må kutte kostnader. Nå som fotballen er på vent er det lite å leve av, men Madrid er bedre rustet enn de fleste andre.

Da er det offisielt. I en uttalelse fra klubben sies det at spillere og trenere fra både fotball og basketlaget, inkludert ledere i klubben og støtteapparat må ned i lønn. Kostnadskuttet ligger på mellom 10 og 20%. Klubben sier at kostnadskuttet er tilstrekkelig for å "overleve" krisen og at alle i klubben støtter avgjørelsen. 

"Klubben ønsker god bedring til alle syke og ønsker å vise takknemlighet for alle som jobber hardt for å bekjempe viruset"

Det var lenge usikkerhet rundt hvordan Madrid skulle løse denne situasjonen. Toni Kroos forklarte at han heller ønsket å få utbetalt full lønn for å bidra med skattepenger til staten og selv kunne bidra med støtte. Han ønsket at spillerne skulle gjøre det "rette" med lønnen sin. Det ble altså ikke slik, men spillerne er alle enige i utfallet. Madrid er også godt rustet for denne typen hendelser. Mellom 2015 og 2018 brukte Madrid minimalt med penger på overgangsmarkedet. Madrid gjorde i tillegg gode penger på salg av Ronaldo, Morata, samt Kovacic og Llorente i senere tid. Besparelsen kan være pågrunn av planene om å renovere stadion eller at man heller ønsket å satse på yngre spillere. Uansett, med 3 CL titler i boks i denne perioden, samt 1 ligatittel, er det klart at Madrid tjente enorme summer med penger. Bonuser, sponsorpenger og selvfølgelig en større posisjon blant fansen bidrar til kassa. Madrid er dermed utrolig godt rustet for denne situasjonen.

Litt lenger nord i Spania er situasjonen annerledes. Det her vært mye snakk om Barcelona sin håndtering av situasjonen. Spillerne har blitt påtvunget en lønnsreduksjon på 70%. Dette betyr lite for disse personlig, men situasjonen ble håndtert dårlig av klubben. Ifølge noen har klubben tatt avgjørelsen uten å snakke med spillerne først. Flere av spillerne var misfornøyde med måten dette ble håndtert på, også fordi det er herrelaget i fotball som har blitt målskiven for de største kuttene. En annen side av saken er Barcelona sin økonomi. Det er akkurat 5 år siden Barcelona vant Champions League sist. De kjøpte Griezmann og de Jong for ca 195 millioner Euro før denne sesongen. De brukte også godt over 270 millioner Euro før 17/18-sesongen. I tillegg til dette finnes det flere mindre overganger på mellom 18 og 40 millioner Euro for flere spillere. Barcelona har virkelig satset alt på å erobre Europa ennå en gang, men må i steden finne seg i at all fotball er satt på hold. Hvordan dette påvirker Barcelona fremover og om de tvinges til å selge spillere, får vi se i tiden fremover. Men situasjonen vil bedre seg om ikke lenge uansett.

Pmn6