Extra large  av11577
ARVINGEN: Kanskje er det Rodrygo som overtar sjueren etter Eden Hazard i fremtiden, det hadde i alle fall vært kledelig.

Kommentar: Fremtidens Real Madrid

Den siste uken har mine gode kollegaer i redaksjonen tatt for seg fremtidens Real Madrid basert på en artikkel fra Marca, før den tid er det også flere som har prøvd seg på denne vanskelige øvelsen, nå er det omsider min tur.

Personlig er jeg av den oppfatning av at det er ren utopi at Real Madrid om fem år starter med Lunin, Hakimi, Militão, Varane, Mendy, Valverde, Ødegaard, Reinier Jesus, Rodrygo Goes, Vinícius Júnior og Jović. Dersom noen er uenig i det, så vil jeg foreslå å kontakte ett bettingselskap og sette alle sparepengene på at det er den foretrukne startelleveren om fem år. Er du derimot bare litt overbevist og ser på det som relativt sannsynlig, så vil jeg foreslå å kun satse sparepengene på at samtlige er i klubben om fem år. Begge scenarioene vil gi en langt bedre avkastning en de aller fleste aksjefond, selv i disse nedgangstider. 

Bare så det er sagt så vil jeg på ingen måte utelukke det gitte scenarioet, men det jeg prøver å få frem er at det er svært lite sannsynlig at det blir fasiten om fem år. Jeg har riktignok en forståelse for at det er gøy å leke med tanken, samtidig som at det er veldig enkelt å se for seg med tanke på at alle spillerne allerede er i klubben. 

Real Madrid har de siste fem-seks årene endret overgangspolitikk rimelig drastisk, og har lenge saumfart markedet for de beste prospektene på markedet i stedet for å kun se utelukkende på de største stjernene. Hovedgrunnen til at det gjøres på denne måten er i bunn og grunn at det er lønnsomt,  samtidig som det er svært lite risikabelt for klubben. Med en gang en spiller har fått på seg Real Madrid-stemplet så mangedobles verdien til spilleren, og i det spilleren har gjort sitt bidrag for klubben vil han selges videre med god profitt, så fremst han ikke skulle slå til for fullt eller selv ønsker mer regelmessig spilletid.  Ett godt eksempel på strategien er Mateo Kovačić som ble kjøpt for å på sikt erstatte Luka Modrić, nå greide aldri Kovačić  å leve opp til sin landsmann og ønsket til slutt selv prøve lykken andre steder. Med Kovačić  fikk klubben en særdeles god rotasjonsspiller som kunne være med å bidra fra første sekund, og i det han ble solgt videre var det gjort om lag hundre millioner i fortjeneste. Ett annet godt eksempel er Dani Ceballos, som ble kjøpt fra Real Betis for en relativt lav sum. Nå er ikke Ceballos solgt per dags dato, men slik jeg vurderer situasjonen så ser jeg det som svært sannsynlig at han vil bli solgt i løpet av de to neste årene for en sum på i alle fall 250 til 300 millioner kroner. Dersom det inntreffer har klubben nok en gang gjort en grov profitt, samtidig som de fikk beholde en god spiller som var med å bidra for klubben gjennom ett par sesonger. Eksemplene er mange, og jeg kunne i praksis vist til langt flere eksempler enn kun de to nevnte. 

En annen årsak er selvfølgelig at noen av handlene kommer til å slå til, og antageligvis vil noen av de seneste års handler bli så god at i alle fall en av dem vil anses som en av verdens beste spillere om fem år. Det er en grunn til at Cristiano Ronaldo scoret mange mål, han var den spilleren som fyrte av skudd desidert flest skudd. På samme måte handler Real Madrid talenter i store kvanta, fordi gjør du noe ofte nok vil du på ett eller annet tidspunkt lykkes med det. Gitt at en del grunnpilarer er på plass, noe Real Madrid for øyeblikket har til gangs.

 Jeg skal riktignok ikke bare dømme disse fremtidig drømmelagene med talenter nord og ned, men jeg tenkte at  jeg også skulle prøve meg på ett lignende tanke eksperiment. Selv om det ikke er ett fenomen jeg er overbegeistret for. Real Madrid har til enhver tid kontakt og oversikt over verdens største talenter, og det vil være nærliggende å tro at noen i klubbens sportslige ledelse har jevnlig kontakt med agenten eller apparatet rundt en spiller som eksempelvis Kylian Mbappé. Noe annet ville vært særdeles overraskende. Det samme vil gjelde andre spillere, og trenere for den saks skyld. Videre skal jeg se på en del flere navn enn  Mbappé som jeg tror kan ende opp i klubben i løpet av de neste årene, men jeg vil legge til at det er lite sannsynlig at alle som blir listet opp til slutt finner veien til den spanske hovedstaden. En ting jeg derimot er sikker på er at klubben har de fleste under oppsyn. 

Treneren 

Om fem år vil det være nærliggende å tro Zinedine Zidane ikke lengre er trener for Real Madrid. Det er flere årsaker til at det er usannsynlig, men det viktigste punktet er hvor krevende og altoppslukende jobben som hovedtrener for Real Madrid er. Dersom Zidane har lyst, så er han i den unike posisjonen at han faktisk kan være trener for klubben de fem neste sesongene, men jeg ville nok blitt svært overrasket om han har orket eller motivasjonen til det. Det er jo en trend man ser i den moderne fotballen at de fleste trenerne ikke sitter med verv i evigheter lengre, selv om kontinuitet i større grad virker å være på agendaen nå enn tidligere. Personlig tenker jeg at klubben vil nyte godt av Zidane i to til tre sesonger til, før han vil søke seg til nye utfordringer eventuelt ta noen friår. Per nå tenker jeg at det er to mulige kandidater, som nok begge to er på blokka til klubben. Det er selvsagt mulig det er flere kandidater, og ikke minst at flere kandidater vil dukke opp. Fotballen er jo langt fra statisk, og i så måte ekstremt flytende. 

Pochetiino, det opplagte valget

Veldig mange ønsker på sikt at Mauricio Pochettino skal bli klubbens hovedtrener. Argentineren har navnet, historien og veldig mye av det som skal til for å være på radaren til en klubb som Real Madrid. Av flere så virker det nærmest som det allerede er vedtatt at Pochettino en dag vil trene klubben, og således at på til lykkes. Rent personlig liker jeg argentineren svært godt, men jeg tror ikke han er ett så bra valg som mange skal ha det til. Egentlig tror jeg at Pochettino er kapabel til å gå skikkelig på trynet om han skulle få muligheten. Min oppfatning av Pochettino er at han antageligvis egner seg bedre i klubber som Tottenham, eventuelt i ett potensielt langtidsprosjekt i Manchester United. Hovedtrener jobben i Real Madrid tror jeg derimot ikke han passer spesielt godt til, og mye av grunnen ligger i at han er lagbygger i større grad enn han er en vinner.  Hovedinntrykket mitt blir at Pochettino på mange måter kan sammenlignes med en bonde ,mens Real Madrid i langt større grad vil ha behov for en jeger. 

Samtidig tror jeg at veldig mange har ett svært glorifisert forhold til Pochettino på grunn av at han har gjort det godt i Premier League. Premier League er klokkeklart den ligaen som får mest oppmerksomhet både her på berget, men også i verden generelt så det er naturlig at mange blir farget av det som skjer på balløya. Videre har narrativet til Pochettino tjent han svært godt hvor han bestandig blir hausset opp som verdens hyggeligste type, samtidig som han har fått mye skryt for den tilsynelatende attraktive spillestilen han har fått Tottenham til å spille. Akkurat det siste er for øvrig noe jeg skjønner svært lite av, for jeg klarer ikke å begripe hva som gjør den fotballen Tottenham har spilt under Pochettino noe spesielt vakrere enn andre gode offensive lag. I grunnen heller jeg faktisk mot at Tottenham tidvis har vært kjedelige å se på under Pochettino. 

Faktisk har ikke Tottenham scoret veldig mye mer enn andre lag i England heller, men her mistenker jeg at hovedårsaken er 2016/2017-sesongen hvor Tottenham var det mestscorende laget i England. Toppåret til Tottenham var utvilsomt imponerende på alle mulige måter, men Tottenham scoret bare ett mål mer enn Antonio Contes Chelsea-lag som til slutt vant hele sulamitten. Igjen tilbake til narrativets makt, hvor Conte er anerkjent som en kyniker som spiller kjip fotball, mens Pochettino anses som en fotballromantiker av rang. Det er riktignok ikke usannsynlig at vi en gang vil se den karismatiske mannen fra La Pampa gestikulerende på sidelinjen på Santiago Bernabéu , men for min egen del er det ikke noe jeg dør etter å se. 

Julian Nagelsmann, den nye vinen 

Julian Nagelsmann er like gammel som Karim Benzema, men har allerede vært trener i Bundesliga i over fire år. Det var rimelig sensasjonelt når han som 27-åring debuterte som Hoffenheim-trener, og flere tenkte vel at han fort kom til å bli en døgnflue eller at det var ett PR-stunt. Noen døgnflue ble han ikke, og det var langt fra noe PR-stunt. Før han overtok som hovedtrener i Hoffenheim hadde han allerede vært assistenttrener og trener for klubbens u19-lag, og allerede tilbake i 2012 fikk han kjælenavnet “Mini-Mourinho” av den tidligere tyske landslagskeeperen Tim Wiese. Nagelsmann har allerede fått prøvd og feilet litt i Hoffenheim, samtidig som han ledet klubben til Champions League, etter at han berget de fra nedrykk i sin debut-sesong. 

Det vi vet om Nagelsmann er at han er ønsket av klubben, og at faktisk allerede har takket nei til å lede Real Madrid tilbake i 2018 etter Zidanes-retrett. Årsaken til at han takket nei til Real Madrid for to år siden var på grunn av at kun var 30-år gammel og ikke følte seg klar til å ta over verdens største klubb, samtidig som at det ikke var ideelt å flytte utenlands på grunn av familiesituasjonen på det daværende tidspunktet. Samtidig reflekterte han videre over at han ville få muligheten senere, dersom karrieren hans fortsatte som den hadde gjort så langt. I stedet signerte Nagelsmann for Red Bull Leipzig, hvor ting må sies å ha gått rimelig bra så langt. Allerede i sin første sesong for energidrikk-laget har han utfordret hegemoniet til Bayern München og Dortmund, i praksis har han enda muligheten til å stikke av med Bundesliga-tittelen på sensasjonelt vis, gitt at sesongen vil starte opp igjen. 

Ett annet aspekt ved Nagelsmann er at han står for en fotball som burde stå godt til Real Madrid, samtidig som han er ekstremt dyktig på manmanagment. Filosofien er i all hovedsak svært offensiv, og hovedfundamentet i filosofien er å score mer enn motstanderen. I Hoffenheim kunne han tidvis bli avkledd og ansett som naiv, men ut i fra denne sesongen med Leipzig å dømme kan det se ut til at han har lært ett og annet. Tidligere i karrieren har Nagelsmann blitt sammenlignet med Pep Guardiola, og selv om den unge tyskeren har erkjent at Manchester City-treneren til en viss grad er en rollemodell for han, så har han også sagt at Guardiola på langt nær er hans idol. Likevel så er det mest fascinerende med Nagelsmann at han virker å være ekstremt tilpasningsdyktig, og han er på langt nær noen fanatiker når det kommer til spillestil. I motsetning til Pep, så har Nagelsmann vist at han er komfortabel med å spille en langt mer kontringsbasert høyoktan fotball, ikke veldig ulik den Jürgen Klopp praktiserer i Liverpool. Nagelsmann er i så måte komfortabel både med å spille både possesion-basert fotball og en gegenpress-basert fotball. På mange måter kan årets utgave av Red Bull Leipzig sammenlignes som en krysning av Manchester City og Liverpool, selv om det unge tyske laget enda ikke er helt på samme nivå som de engelske gigantklubbene. Ut i fra statistikkene så er Leipzig-laget til Nagelsmann faktisk noe mer skuddvillig enn både Liverpool og Manchester City denne sesongen, ikke nok med at de er skuddvillige, de er også effektive . Ett siste imponerende aspekt ved Leipzig denne sesongen er de 98 målene laget så langt har scoret over 43 kamper denne sesongen, og faktisk er målsnittet bedre enn Liverpool denne sesongen. Om det ikke kom tydelig nok frem, så er utvilsomt Nagelsmann min favoritt til å overta etter Zidane. 

De bakre rekker 

Noe overraskende er det kanskje i de bakre rekker at klubben per dags dato virker å ha mest kontroll. Med Thibaut Courtois, Dani Carvajal, Éder Militão, Ferland Mendy og Raphaël Varane så har klubben flere spillere som kan være med å bidra i årene som kommer. I tillegg har klubben flere gode prospekter på utlån i form av Achraf Hakimi, Sergio Reguilón og Jesús Vallejo. Dette gjør at klubben kan sitte rolig i båten, og i utgangspunktet vente på at det riktige kjøpet for fremtiden kan dukke opp. Det er på ingen måte noe hast med noe som helst, inntil videre i alle fall. Selv om det er forbedringspotensiale på enkelte posisjoner, samtidig som det er en viss usikkerhet over hvor god Vallejo og Reguilón blir. Sansynligvis er de også de to første som på sikt vil forsvinne. 

Fernando Pacheco, Deportivo Alavés

På keeperplass er klubben i utgangspunktet svært godt skodd i flere år med Courtois, som i praksis kan være i førstekeeper i ti år til, om ikke lengre. Belgieren har riktignok en del svakheter og er på langt nær noen perfekt målvakt, men han er likevel en som stabilt har vært regnet som en av verdens fem beste keepere de siste årene. Antageligvis vil han også bare bli bedre i årene som kommer, mye på grunn av fysikken og målvaktstilen. Vi vil nok neppe vitne en keeper som peaker i det han er 30-år, slik som vi opplevde med Iker Casillas.  Så fremst det ikke dukker opp noen prospekter med kapasitet til å bli like god som Jan Oblak er i dag, eller like god som Manuel Neuer var på sitt beste er det lite aktuelt at det vil bli gjort noe nytt storkjøp i denne posisjonen de neste fem årene.  I bakhånd har klubben allerede Andriy Lunin, men med tanke på at det rådes en viss usikkerhet over hvor god ukraineren egentlig er så er nok klubben ute etter en ny andre keeper. Ett naturlig alternativ vil være Fernando Pachecho som var i klubben fra 2006 til 2014, de siste årene har han etablert seg som en trygg og god keeper for baskiske Deportivo Alavés hvor han har fått nesten 150 ligakamper i løpet av de fire siste sesongene. 

Dayot Upamecano, Red Bull Leipzig 

Med Varane, Nacho, Militão, Vallejo og Sergio Ramos har klubben god dekning for de neste årene. Så lenge Sergio Ramos har motivasjonen, så vil jeg anta at han har fysiske forutsetninger for å være en del av klubben i alle fall tre til fire sesonger til. Det er riktignok ikke utenkelig at han ønsker å tre av tidligere for å enten dra hjem til Sevilla, eller eventuelt prøve seg for tidligere lagkamerat  David Beckhams nye klubb Inter Miami i løpet av ett par sesonger. Andre x-faktorer oppe i det hele er at klubben nok vurderer å gjøre endringer på stopperplass, bare for endringens skyld. Samtidig er nok klubben enda ikke sikre på om spesielt Nacho og Vallejo kan bidra i særlig grad de kommende årene , dette er ting som kan trigge kjøp av enda en ny stopper. 

21-år gamle Dayot Upamecano tikker de fleste boksene for en toppklubb i Real Madrids-kaliber. Franskmannen har vært en åpenbaring spesielt denne sesongen for ett ungt og fremmadstormende Red Bull Leipzig, men selv om han har vært blant Bundesliga beste spillere denne sesongen så har han på tross av sin unge alder spilt seniorfotball en god stund allerede.  Allerede som 16-åring var han med i sin første Champions League-tropp for Red Bull Salzburg, og knappe to år senere var han allerede en viktig bidragsyter for Red Bull Leipzig  i Bundesliga. Som spiller er han en moderne stopper med både gode fysiske attributter, stor spillerforståelse og gode tekniske ferdigheter. En ting er i alle fall sikkert, og det er at Upamecano spiller ikke veldig mange årene til i Leipzig, så fremt han holder seg skadefri. 

Alphonso Davies, FC Bayern München

Om man skal sette fingeren på noe med forsvaret til Real Madrid, så kan det muligens være at klubben kunne vært bedre besatt på venstreback. Marcelo har nok ikke veldig mange sesongene igjen på toppnivå,  og det kan virke som at han ikke har den motivasjonen som trengs for å være i Real Madrid veldig mye lengre. Igjen sitter man da med Mendy, Reguilón og muligens Hakimi. Dersom Hakimi kan gjøre sakene like godt på venstre , som han gjør på høyresiden så er det langt fra like prekært å hente inn enda venstreback. 

I utgangspunktet tenker jeg at Mendy kan holde noen sesonger til som ett førstevalg, men at det på sikt må kjøpes inn en bedre back enn franskmannen. Hovedgrunnen er Mendys begrensete offensive bidrag, samtidig som han tidvis kan være en hemsko i det oppbyggende spillet på grunn av det som kan se ut som noe begrensede tekniske ferdigheter. Rent defensivt er han mer en god nok, og i utgangspunktet håper jeg han blir i klubben på lang sikt som ett alternativ. Jeg er heller ikke overbevist om at backen som potensielt kan bli god nok til å danke ut Mendy er Reguilón, så dersom Hakimi ikke kan bli vår nye venstreback blir min kandidat Bayern Münchens canadiske sensasjon Alphonso Davies. 

I utgangspunktet ble han hentet inn som en lovende ving, men har denne sesongen blitt omskolert til venstreback. Kun 19-år gammel ser han ut som en komplett back, og tidvis kan han se ut som en krysning mellom David Alaba og Marcelo. Bayern München håper nok å holde på sitt fenomen så lenge som mulig, og det vil nok bli vanskelig å få til en overgang. Dersom Davies på sikt kunne tenkt seg Real Madrid, så vil det nok likevel være muligheter. Real Madrid og Bayern München har hatt flere overganger seg i mellom, og virker i utgangspunktet å ha ett godt forhold seg i mellom. Det er også verdt å nevne at Real Madrid tidligere har plukket opp store prospekt fra Bayern-regionen, sist ved Toni Kroos. 

Midtbanen 

Faktisk er det på midtbanen det på sikt kommer til å bli behov for størst oppussing for Real Madrids-del, ironisk nok med tanke på at det tidligere år har vært overflod av sentrale midtbanespillere i klubben. Luka Modrić har utifra alder og spillestil maks en sesong til i klubben, slik jeg ser det. Toni Kroos har hintet frempå om at han kun ser for seg tre til fire sesonger til på dette nivået, og dermed vil klubben være nødt til å gjøre en del justeringer. Heldigvis har Federico Valverde stått frem som en spiller som kommer til å bidra for klubben i en årrekke, så fremst han unngår skader vil han være en viktig resurs for klubben det neste tiåret. Casemiro er også en type som nok har flere gode sesonger igjen, og faktisk har vist progresjon i ferdighetene de siste årene. Samtidig har Martin Ødegaard vist at han har ett utrolig høyt nivå inne allerede, men selv om han er tilpasningsdyktig så går han i kategorien offensive midtbanespillere enn så lenge. Det er dermed langt fra noen garanti at nordmannen vil kunne være en direkte erstatter for hverken Kroos eller Modrić. 

Dani Ceballos er også en spiller som ofte blir satt på benken på slike drømmelag og som i teorien kan være en potensiell erstatter. Ceballos på sitt beste er utrolig god, og kunne i praksis vært en ypperlig erstatter for Modrić. Hovedproblemet med Ceballos er at han enn så lenge er svært lite stabil, samtidig som at det virker svært sannsynlig at han forsvinner vekk fra klubben på permanent basis i løpet de neste par overgangsvinduene. En annen grunn til at en Ceballos-exit virker logisk er ZIdane, som ikke virker å ha særlig troen på andalusieren. Derfor vil nok det beste for Ceballos være å bli solgt, slik at for eksempel Arsenal virkelig kan satse på han. Konklusjonen er i alle fall at det må handles på midtbanen de neste årene. 

Paul Pogba 

Manchester Uniteds største stjerne har vært linket til klubben allerede i en årrekke, og det vil være naturlig å anta at klubben enda har ett godt øye til franskmannen. Pogba har de siste året spilt lite fotball, samtidig som at hans kurs hos fansen har falt drastisk. I alle fall etter at Bruno Fernandes har levert til bravur etter sin overgang fra Lisboa. 

Pogba har de fleste egenskapene en moderne midtbanespiller trenger samtidig som han har en status få andre spillere har, noe som også gjør at Real Madrid ligger langflate etter spillere på tross av en rekke andre bekymringsverdige faktorer. Med Pogba vil du potensielt kunne få en perfekt boks-til-boks midtbanespiller, men samtidig risikerer man kjøpe seg ett problem. I mitt hode er det tre ting som taler for å kjøpe Pogba, og det ene er at jeg tror han kan fås rimelig billig i nærmeste fremtid. Det andre er at jeg tror Pogba oppfører seg som han gjør i Manchester er for at han er blitt lovet noe som ikke er blitt holdt, samtidig som han de siste årene i praksis har vært langt større enn selve klubben. Min oppfatning av Pogba-situasjonen er at Ed Woodward og Manchester United har oversolgt seg til Pogba den sommeren de var på frierferd i Torino.  Det vil ikke bli tilfelle i Real Madrid, og i Spania vil han ikke få anledning til å være den største stjernen. Den tredje årsaken er at jeg tror Pogba kjenner på at han på langt nær har oppnådd en brøkdel av det han er kapabel til som spiller, og klokken hans begynner allerede å gå all den tid han allerede er fylt 27-år. Dersom Pogba kommer til Real Madrid vil vi fort se en svært sulten franskmann, som har lyst å vise verden at de har tatt feil. 

Det som derimot taler imot er oppblomstringen til Valverde. Det er riktignok ikke noen automatikk i at de to ikke kan spille sammen på midtbanen, men begge spillerne har en del likhetstrekk som spillere. Andre motargumenter er spillerens mentalitet, hvor det virker rimelig opplagt at han sliter med å prestere jevnt over lengre perioder. I tillegg virker han å ha ankler av isopor, og en ellers skjør fysikk. Det er heller ikke noe som taler for. Personlig evner jeg ikke bli klok på Pogba, og stiller meg for så vidt relativt nøytral til en potensiell overgang. Han er riktignok ikke mitt førstevalg, og jeg tror det kan være bedre måter å disponere resursene på. 

Eduardo Camavinga, Stade Rennais FC

Enda en franskmann, og rent historisk er det jo en kjensgjerning en klubben er svært begeistret for spillere fra nabolandet. Camavinga har herjet i Ligue 1, og allerede i en alder av 16-år ble han kåret til banens beste mot Paris Saint-Germain. Rennes har nærmest overprestert i hjemlig liga hvor de i skrivende stund ligger på tredjeplass, og ifølge Ligue1-ekspert Paul Thomas Clay er Camavinga en av hovedårsaken til Rennes renessanse denne sesongen. 

I utgangspunktet sies Camavinga å være en defensiv midtbanespiller med gode tekniske ferdigheter, samtidig som han har gode ballfordelingsferdigheter. Nå er han enda bare 17-år gammel, så det vil være vanskelig å si hvordan han utvikler seg videre. En ting er i alle fall sikkert Real Madrid sies å være ekstremt interessert i å sikre seg franskmannens fremtidige tjenester, og det allerede til sommeren i følge diverse rykter. Dersom Camavinga kommer er nok planen at han skal lære av Casemiro, som han i utgangspunktet vil bli rotert med de første årene. 

Kai Havertz, Bayer Leverkusen

Etter en forrykende 2018/2019-sesong hvor han leverte 26 målpoeng i alle turninger som 19-åring for Bayer Leverkusen, så har det vært noe mer stille denne sesongen. Riktignok så har den unge tyskeren etterhvert fått hjulene i gang også denne sesongen, hvor han før lockdownen leverte målpoeng som perler på en snor for ett Leverkusen som for alvor blandet seg inn i tetstriden. 

Som tyskere flest er Havertz svært anvendelig, og han kan spille alt fra sentralt på midten til spiss. Han er også tidvis blitt brukt på vingen. Han er dermed vanskelig å plassere, men han sies å være best som en offensiv midtbanespiller. Selv om han denne sesongen kanskje har levert best de gangene han har fått spille spiss, eller i en offensiv rolle med utgangspunkt i høyre. Med sine 189cm på strømpelisten har han også en fysisk tilstedeværelse få andre tilsvarende spillertyper er i besittelse av, men på tross av høyden er han både rask til beins og i besittelse av en teknikk langt over gjennomsnittet.  I sine beste øyeblikk med eleganse kan han minne om Zidane, ingen videre sammenligning for øvrig. Han er også ekstremt målfarlig, god i lufta i tillegg til at han leverer en del målgivende pasninger. Pasningsspillet er også svært godt, og han slår både mange pasninger samtidig som han som oftest treffer på de. Han har også denne sesongen levert ett svært høyt antall nøkkelpasninger per kamp. Jeg vil bare anta at han er på blokka til Real Madrid, noe annet ville vært merkelig. 

Rent personlig er dette en signering jeg hadde satt langt større pris på enn Paul Pogba, men jeg er dog usikker på hvilken posisjon klubben burde satse på han i. I tillegg kommer Havertz fort til å bli betraktelig dyrere enn Pogba. 

Andre alternativer: Donny van de Beek  og Sandro Tonali 

Angrepet 

Ved første øyekast ser det ut til at klubben burde være svært godt besatt på de offensive posisjonene i årene som kommer, men slik jeg ser det er også har det rår kanskje aller størst usikkerhet. Klubben har fantastiske prospekter i form av Vinícius Júnior, Takefusa Kubo, Reinier Jesus og Rodrygo Goes som alle har potensial til å bli blant verdens ti beste spillere. I tillegg eier klubben interresante spillertyper som Luka Jović og Brahim Diaz som begge to har ett skyhøyt potensiale, om alt klaffer. Bare ved denne oppramsingen har jeg glemt Marco Asensio, som La Liga-ekspert Petter Veland på ett tidspunkt var overbevist om at var den neste til å vinne gullballen etter Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. 

På tross av alle navnene, så ser jeg på det som svært lite sannsynlig at alle blir så god som de har potensiale til å bli i Real Madrid. Mest sannsynlig er vi heldige om to av de nevnte når sitt fulle potensiale, men det som er mest sikkert er at en av dem slår til. Jeg sier ikke at det vil gå katastrofalt med resten, men hovedpoenget er det maks er en til to av de som er i diskusjonen om å vinne en gullball innen fem år. Det kan godt være at flere er i klubben, men da gjerne i roterende roller slik som vi har sett Isco og nettopp Marco Asensio hatt de siste sesongene. Ett annet poeng er at vi i utgangspunktet ikke har særlig til spissalternativ annet en Jović, så fremt ikke Rodrygo eller Reinier utvikler seg i den retningen på sikt. Med tanke på hvordan Jović sitt første år i klubben har vært, så vil jeg dessuten bli særdeles overrasket om han i det hele tatt er i klubben om ett par sesonger. Jeg ville i alle fall blitt overrasket om han er ett soleklart førstevalg på topp, men om jeg skulle ta feil hadde ingenting vært mer gledelig. 

Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain 

Han trenger egentlig ingen nærmere introduksjon, og de fleste Real Madrid-supporterene har allerede siklet etter franskmannen i flere år. Dette på tross av at han i skrivende stund bare er 21-år gammel. Ut i fra spillestil og ferdigheter er han det nærmeste vi kommer Ronaldo, altså den brasilianske-varianten. Ett utrolig rykk, enorm kroppsbeherskelse, glitrende teknikk og en nese for mål. 

Allerede i en alder av 21-år har han scoret imponerende 121 mål på 190 kamper, i tillegg til en rekke målgivende pasninger. Dette er nesten like gode tall som den brasilianske Ronaldo hadde på samme tidspunkt, og før skadene tok han. Han har allerede vunnet VM med Frankrike, hvor han var en viktig bidragsyter og ble kåret til turneringens beste unge spiller. På toppen av det hele scoret han to mål i selve finalen mot Kroatia. 

Han har vunnet det som kan vinnes i Frankrike, samtidig som han allerede har hevet svært voksne lønninger. Det vil på mange måter være naturlig at han ser på nye utfordringer, og han er nok selv klar over at han dersom han skal gå ned i historiebøkene som en av de største må han dra vekk fra Paris. Han er Cristiano Ronaldo og Lionel Messis naturlige arving, og det vil være den mest naturlige signeringen Real Madrid kan gjøre de neste par årene. Så fremst det lar seg gjennomføre. 

Jadon Sancho, Borussia Dortmund 

Den unge lovende engelske vingen har denne sesongen vært i fyr og flamme for de gule Ruhr-laget, men det kom på langt nær som noe overraskelse denne sesongen. Allerede forrige sesong som 19-åring sementerte han sin posisjon som en av Bundesliga aller beste spillere, hvor han leverte imponerende 26 målpoeng sesongen i gjennom. Denne sesongen har han vært enda bedre, og han står i skrivende stund bokført med sinnsyke 29 målpoeng på 21 kamper fra start. Dessuten har han levert varene ute i Europa, hvor Dortmund tidvis har imponert. 

Det mest imponerende med Sancho er allsidigheten, og det faktum at han omtrent leverer like mye målgivende pasninger som han selv scorer. Sancho er ett konstant uromoment, og når han har dagen er han umulig å ta ut av en kamp. Han er like mye en tilrettelegger som han er en målscorer, i tillegg til at han kan være en playmaker lavere i banen. Ikke helt ulik Messi. I bunn og grunn er det få ting som er vakrere å se på en fotballbane enn Sancho, og måten han sklir forbi motstandere med sitt fantastiske tyngdepunkt er intet mindre enn helt unikt. Dersom kun av brasilianerne skulle slå til, så vil jeg se det som svært naturlig at klubben går etter Sancho. Verdt å nevne er at han er født i samme årstall som Vinícius, og for å være helt ærlig så er jeg ikke i tvil om hvem jeg synes er det største talentet. 

Erling Braut Håland, Borussia Dortmund 

Enda en unggutt som har tatt verden med storm som Dortmund har sikret seg, det som kanskje er mest overraskende er kanskje nasjonaliteten. Jærbuen har ikke sluttet å score mål etter at han scoret tre hattrick i en kamp mot Honduras forrige sommer. Han startet sesongen i Østerrike for Red Bull Salzburg, før Dortmund signerte han tilbake i Januar. Allerede tilbake i slutten av september skrev jeg på ett debattforum at dersom Håland bikket 50 mål i løpet av sesongen, så ville Real Madrid vurdere han som ett potensielt kjøp. 

Nå har han riktignok bare 40 scoringer så langt denne sesongen, men en relevant ting har endret seg etter det jeg skrev tilbake i september og det er at halvparten av målene de 40 målene har kommet i Bundesliga og Champions League. Med tanke på hvilken utrolig mentalitet nordmannen virker å være i besittelse av, goalgetteregenskaper, samtidig som han er i besittelse av en fysisk kapasitet få andre forunt vil jeg anta at interessen fra Madrid er fullt og helt reel. Personlig tror jeg også det er rimelig sannsynlig at han en dag vil bli Real Madrid-spiller, dersom han fortsetter i dette sporet. Ett annet interresant aspekt ved Håland er at til å være en spiss som scorer 40-50 mål i sesongen, så har han utrolig stort forbedringspotensiale i flere deler av spillet. Jeg gleder meg i alle fall til fortsettelsen, uansett om det blir i Real Madrid eller for andre klubber.

Andre alternativer: Ryan Cherki og Lautaro Martínez

Lys femtid

En ting er i alle fall sikkert, og det er at fremtiden ser unektelig lys ut sett med Real Madrid-øyne. Det å spå fremtiden er uansett en særdeles vanskelig oppgave, spesielt når det kommer til fotball hvor små enkelthendelser kan bli veldig utslagsgivende. Jeg tror likevel at Real Madrid som klubb står godt rustet for fremtiden, og mest sannsynlig er en av de best drevne klubbene på planeten. 

Jeg vil understreke at artikkelen er min egen personlige oppfatning og på ingen måte ett feles syn av nettsiden eller redaksjonen har som helhet, i tillegg vil jeg legge til at dette i all hovedsak er synsing. Om den er kvalifisert eller ikke får du vurdere. 

Hvordan tror du startelleveren i 2025 ser ut? (List den gjerne opp i kommentarfeltet nedenfor) 


Pmn6