Extra large jovic
ETT ÅR I GLEMMEBOKA: Luka Jovic har hatt ett forferdelig år siden han kom til Madrid.

Jovic sitt marerittår

Luka Jovic gikk fra å være helt til skurk i løpet av et år. Jovic har blitt kritisert både av presidenten i Serbia og av fotballkritikere. Hva er det som egentlig har gått galt?

Luka Jovic startet karrieren sin som mange andre. Som 8-åring ble han oppdaget av Red Star Belgrade og tilbragte hele junior tilværelsen i den serbiske klubben. I 13/14-sesongen debuterte han på A-laget som 16-åring og scorte etter bare noen minutter. Dermed var han Serbias yngste målscorer i en kompetitiv kamp. Han tilbragte nesten 3 sesonger i Belgrade før han ble snappet opp av Benfica. Han spilte stort sett for reservelaget, med kun en kamp for A-laget. I juni 2017 skulle situasjonen endre seg. Jovic ble lånt ut til Eintracht Frankfurt for to sesonger. Den første sesongen var ikke særlig nevneverdig og han ble benyttet bare noen få ganger. Sesongen etter smalt det. Jovic avsluttet sesongen med 17 ligamål og 10 Europa League scoringer. Frankfurt signerte han permanent i april og alt lå til rette for den unge serberen. Jovic var ettertraktet overalt, men Madrid trakk det lengste strået. Frankfurt takket ja til ca 60 millioner Euro og Jovic var på vei. Alt lå til rette for at den serbiske målscoreren skulle bli den neste store.

Rent fotballmessig har sesongen i Madrid gått dårlig. Zidane har gitt Jovic få muligheter til å utfolde seg og sette seg inn i laget. Flere har kommentert at Jovic ikke forstår spillestilen til Zidane og at han ofte er dårlig plassert på banen. Andre unggutter, som Rodrygo og Vinicius, ser ikke ut til å slite med instruksene fra sidelinjen, men spissposisjonen er annerledes. Under Zidane har Benzema blitt en altmuligmann. Han ligger dypt, spiller defensivt om han må og jobber iherdig. Jovic er en ren nummer 9 og tilfører ikke laget den samme alsidigheten som Benzema, men han er farlig foran mål. Med få sjanser i Madrid, har han scoret 2 mål, men har fått flere scoringer annullert og har noen stolpeskudd. Alle ser at Jovic har et potensiale, men med for få muligheter til å utvikle seg blir det vanskelig å nå toppformen.

Jovic sine problemer startet allerede i september i fjor. Serbias nyansatte landslagssjef Ljubisa Tumbakovic utelot Jovic fra startoppstillingen mot Portugal. Serbia tapte 4-2 og Jovic kom inn i det 87.minutt. I neste kamp mot Luxembourg ble Jovic igjen i Spania og forklarte det med en skade. 4 dager senere spilte han mot Levante på Bernabeu. Dette tok seg ikke godt ut i Serbia, da det ble sett på som om han protesterte mot landslaget sitt. Jovic ble naturlig nok utelatt fra oktober kampene og Tumbakovic forklarte at Jovic måtte bevise at han var både ansvarlig og motivert for å representere laget sitt.

Det ballet på seg igjen når coronaviruset inntok verden. Når det ble klart at Trey Thompkins fra Madrids basketball testet positivt, ble alle som brukte treningsfasilitetene plassert i karantene. En uke senere dro Jovic til Serbia. Tydeligvis hadde han fått tillatelse fra klubben, men ble advart mot kritikken han kunne få. Og kritkk fikk han. Jovic forlot leiligheten sin flere ganger og brøt dermed Serbias karanteneregler. Serbias president, Aleksandar Vucic, sa rett ut at Jovic sin oppførsel var forkastelig. Jovic ble kritisert for å være en rik og arrogant fotballspiller som ikke brydde seg om reglene. Jovic responderte med å si at han hadde blitt feilinformert av Serbiske myndigheter og ikke kunne ta ansvar for dette. Det viste seg til slutt at Jovic hadde signert en erklæring på at han måtte holde seg i karantene og at han forsto konsekvensene på flyplassen. Igjen ble Jovic ansett som både uansvarlig og likegyldig.

Jovic er ennå bare 22 og har en lang vei igjen. Han har mer enn nok tid til å snu ting rundt og har potensiale til å bli en stor spiller. Selvom Jovic har vært noenlunde uansvarlig i hans første år som stjerne, kan man forstå det. Du er 21 år, signerer for Real Madrid og får et stort hopp på inntekssiden. De fleste ville nok ikke håndtert dette på den perfekte måten. Og han mener det heller ikke vondt. Med et mulig utlån, eller flere muligheter under Zidane, kan Jovic få en strålende sesong neste år.

Pmn6