Extra large khedira 28
TRUMF: Sami Khedira var med å sikre den ettertraktede La Décima.

Tyskere i Madrid (Del 1)

Real Madrid har hentet tyske spillere til den spanske hovedstaden ved ni anledninger, men hvem har vært mest suksessfulle?

Christoph Metzelder

Overgangssum: € 0 – Free transfer

Periode: 2007 - 2010

Kamper: 31

Mål / assists: 0 mål / 1 assist

Christoph Metzelder, var en ruvende midtstopper og signerte for Real Madrid sommeren 2007 etter en periode i Borussia Dortmund. Tyskeren kom gratis til klubben og ble hentet av klubbens tyske hovedtrener Bernd Schuster, som backup for Cannavaro og Pepe på midtstopperplass. Metzelder var 27 år gammel da han ankom Madrid og var en etablert spiller med over 30 landskamper for Tyskland. Han ble ansett som en solid signering for å hjelpe til med å fylle tomrommet etter Ivan Helguera.

Men det var flere supportere som var bekymret, da Metzelder hadde en historie med skadeproblemer. I sin siste sesong i Dortmund mistet han de fire første månedene av sesongen grunnet en skade. I sesongen 2002-2003 mistet han hele sesongen og i løpet av sine syv sesonger i Dortmund spilte han bare mer enn 20 kamper ved tre anledninger.

Metzelder sin Real Madrid-karriere startet bra og han spilte alle de fem første kampene for hovedstadsklubben. Det gikk bra for midtstopperen inntil en brukket fot krevde en operasjon og han var ute fra september helt fram til januar. Like etter det sørget et revet ankelbånd at tyskeren var ute helt fram til mai. Han endte kun opp med 13 kamper i sin debutsesong for Real Madrid.

Til tross for at han kjempet seg tilbake i form på slutten av sesongen, forverret Metzelders uflaks med skader bare. Han fikk kun 15 kamper den neste sesongen og bare tre kamper i 2009-2010 sesongen under Manuel Pellegrini. Tiden hans i Madrid var mislykket, men han fikk med seg en LaLiga-tittel og en spansk super cup seier på CV-en før han gikk gratis til Schalke 04.

Sami Khedira

Overgangssum: € 14 millioner

Periode: 2010 - 2015

Kamper: 161

Mål / assists: 9 mål / 13 assists

Sami Khedira var en av to unge og spennende tyske spillere som ble hentet til klubben sommeren 2010. Etter å ha kjempet seg til en plass i startelleveren til Tyskland under VM, ble Khedira sett på som en pålitelig boks-til-boks-midtbanespiller som kunne bekle flere roller på midtbanen. Med kun ett år igjen på kontrakten sin med Stuttgart, var det flere klubber rundt i Europa som ønsket Khediras tjenester. Men det var den nye Real Madrid-sjefen Jose Mourinho som stakk av med tyskerens signatur.

Mourinho ga ny signeringen umiddelbar tillit og Khedira ble flyttet inn i Real Madrid 4-2-3-1 formasjon. Han fikk en av plassene som sittende midtbanespiller, og hadde elegante Xabi Alonso som sin makker. I sin første sesong for klubben spilte Khedira 40 kamper og startet nærmest alle kamper inkludert lagets Copa del Rey triumf over Barcelona.

Mourinho elsket Khedira fordi tyskeren forsto sin rolle og spilte sin rolle til perfeksjon, og fremfor alt var hans forestillinger konsistente. I et lag med våpen som Ronaldo, Di Maria, Benzema og Mesut Özil, var det Khedira som bidro til å gi laget balanse. Han var ofte usynlig, men helt avgjørende for et av de beste lagene i Europa. 

I løpet av sine tre sesonger under Mourinho var Khedira et ubestridt valg i startelleveren og når Carlo Ancelotti ankom sesongen 2013/2014 ble han fortsatt sett på som en nøkkelspiller på midtbanen. Dessverre ville et ACL-brudd ødelegge nærmest hele sesongen hans og Ancelotti sin midtbane ble en trio bestående av Xabi Alonso, Luka Modric og Angel Di Maria.  Da Khedira til slutt kom seg tilbake fra skade, slet han med å gjenopprette sin posisjon i laget i et nytt mer dynamisk og frittflytende Real Madrid-lag.

Til tross for en knalltøff sesong fikk Khediras første år under Ancelotti et veldig positivt minne. En Xabi Alonso suspensjon i Champions League-finalen betydde at den italienske treneren hadde et tomrom i den defensive midtbaneposisjonen. Til tross for at han nettopp var kommet tilbake fra en korsbåndskade, fikk Khedira tillit av Ancelotti på bekostning av Asier Illaramendi, og tyskeren startet det som lenge vil bli husket som en av de største Champions League-triumfene i Real Madrid sin historie – den ettertraktede La Décima.

I sin siste sesong av femårskontrakten fikk han bare 17 kamper og slet med en rekke skader. Etter kontrakten hans gikk ut sommeren 2015, forlot han klubben gratis til fordel for Juventus. Totalt sett ble Khedira høyt aktet av fansen, og forlot klubben med 1 Champions League-tittel, 1 La Liga-tittel, 2 Copa Del Rey's, 1 spansk Super Cup, 1 European Super Cup og et Klubb VM-mesterskap.

Bernd Schuster

Overgangssum: Ikke avslørt

Perioder: 1988-1990

Kamper: 75

Mål / assists: 13 mål

Bernd Schuster var en kontroversiell karakter i spansk fotball. Han er den eneste spilleren som har spilt for Barcelona,

Real Madrid og Atletico Madrid. Etter åtte år med Barcelona,

hvor Schuster var en av klubbens beste spillere, signerte han en tre års avtale med Real Madrid. I sitt siste år med Barcelona ble klubben bedratt av kontrovers da spillerne var ute etter å gjøre opprør mot styret grunnet lønn. Til tross for at han var kaptein i Barcelona, ønsket Schuster å forbli i Spania og og ønsket et "roligere" miljø, dermed flyttet han til hovedstaden og sluttet seg til erkerivalene Real Madrid. Det var naturligvis et trekk som ikke falt i smak hos Barcelona-supporterne. 

Schuster ble med på laget midt i Quinta Del Butre-tiden og i denne perioden var Real Madrid dominerende i Spania. Den nederlandske treneren, Leo Benhakker, plasserte Schuster sentralt på midtbanen og tyskeren trivdes å spille med spillere som Hugo Sanchez, Butragueno, Gordillo og Michel. I sin første sesong med klubben vant han ligaen og cupen, samt den spanske super cupen. I Europa tapte Real Madrid mot det legendariske Milan-laget som ble coachet av Sacchi. Til tross for at de sikret et 1-1 resultat på Santiago Bernabéu, ble de knust 5-0 i Milan med Ancelotti, Rijkaard, Van Basten og Ruud Gullit som målscorere den kvelden.

Hans andre sesong i klubben tok John Toshack over som manager. Den walisiske manageren flyttet Schuster til en dypere posisjon på banen. Bernd Schuster ble plassert like foran forsvarslinjen, men som en avgjørende brikke for Madrids oppbyggingsspill. Alt strømmet gjennom Schuster, og laget fyrte på alle sylindere -  med over 100 mål den sesongen. Laget hentet nok en gang hjem LaLiga-tittelen, men tapte Copa del Rey-finalen mot Barcelona. I europacupen ble de nok en gang slått ut av AC Milan.

Det ble to meget suksessrike år for Schuster på Real Madrid, og han ble elsket av fansen. Men en uenighet med president Mendoza ble hans bortgang. Samme sommer bestemte Mendoza seg for å betale ned Schuster sin kontrakt og lot ham dra gratis. Tyskeren gikk til byrival Atlético Madrid. Real Madrid fansen var ikke fornøyde og følte president Mendoza hadde gått for langt.

Schuster vendte tilbake til klubben i 2007 som manager. Han vant LaLiga-tittelen i sin første sesong som trener for spillere som Sergio Ramos, Marcelo, Guti, Sneijder, Raúl, Robhino og Ruud Van Nisterlooy. Hans andre sesong gikk dårligere, og han fikk sparket i desember 2008.

Til tross for at han var en kontroversiell karakter i løpet av sin periode i Spania, er Schuster en annen tysker som etterlot seg en sterk arv i Real Madrid.

Pmn6