Extra large kroos action 2
NIENDE: Toni Kroos var den niende tyskeren som signerte for Real Madrid, men spillerne i denne delen kom til klubben lenge før han.

Tyskere i Madrid (Del 2)

Real Madrid har hentet tyske spillere til den spanske hovedstaden ved ni anledninger, men hvem har vært mest suksessfulle?

Bodo Illgner

Overgangssum: € 2 millioner

Periode: 1996-2001

Kamper: 119

Bodo Illgner ble signert av Fabio Capello under sin første periode som Real Madrid-manager sommeren 1996. Illgner var 29 år gammel og skulle konkurrere om keeperplassen med den legendariske Fransico Buyo, som på det tidspunktet var 38 år gammel og på sluttstadiet av sin karriere. 

I sin første sesong i klubben tok Bodo keeperplassen og spilte 46 kamper, han hjalp til en solid LaLiga-tittel. Målvakten holdt nullen 20 ganger og ble kåret til den beste keeperen i LaLiga den sesongen.

Den påfølgende sesongen overtok Jupp Heynckes som manager, og Illgner måtte kjempe om keeperplassen med Santiago Canizares som hadde vendt tilbake fra lån. Spanjolen Canizares ble Heynckes foretrukne målvakt fra sesongstart til slutten av februar. Men etter et 4-3 tap mot Tenerife i ligaen fikk Bodo Illgner sjansen igjen og ble Jupp Heynckes valg mellom stengene resten av sesongen.

Å vinne tilbake tilliten i mål betydde at Bodo Illgner var med på å sikre Champions League-tittelen over Juventus. Dette Real Madrid-laget hadde stjerner som Hierro, Sanchis, Raúl, Mijatovic og Roberto Carlos.

Sesongen etter var det nok en ny manager ved roret, nemlig John Toschack. Bodo beholdt keeperplassen og spilte 41 kamper den sesongen. Men en skade hindret tyskeren og på slutten av 1999-2000 sesongen var unge Iker Casillas blitt førstevalget i mål.

Illgner la opp som fotballspiller i 2001 etter oppholdet i Madrid og spilte kun for to klubblag gjennom hele sin seniorkarriere. Han vant to Champions League-titler, to LaLiga-titler og en spansk Super Cup.

Gunter Netzer

Overgangssum: € 0 – Free transfer

Periode: 1973-1976

Kamper: 100

Mål / assists: 13 mål

Uten tvil den av de mest talentfulle tyskerne med en fortid i Real Madrid, Gunter Netzer, var Real Madrids svar på Barcelonas signering av Johann Cruyff. Sommeren 1973 fjernet det spanske fotballforbundet et forbud mot utenlandske spillere som spiller i den første divisjonen (et forbud som ble selvpålagt under Franco-tiden). Etter at Barcelona sikret Cruyffs tjenester, var Real Madrid raske med å sikre seg Netzer som var kåret til den beste tyske spilleren to år på rad og som nettopp hadde ledet landet sitt seier i europamesterskapet i 1972. Han var en del av et av tidenes beste Borussia Monchengladbach-lag som kjempet mot Franz Beckenbauer og Gerd Mullers Bayern München.

Netzer var en slags blanding av Guti og Luka Modric som spiller, en lekende maestro som var elegant og atletisk samtidig. Han hadde en solid skuddfot og leverte presise frispark og langpasninger. Han slo høye gjennombruddspasninger over forsvaret med perfeksjon. 

Da han signerte for Real Madrid, var Netzer i ferd med å fyle 30 år, og det var noen bekymringer for at hans beste prestasjoner var bak han. Den første sesongen hans var en gedigen skuffelse og laget underpresterte, selv med spillere som Vicente Del Bosque, Pirri, Manuel Velazquez, Amancio og Santillana - følte Netzer at lagkameratene ikke var på et høyt nok nivå det første året, og det påvirket prestasjonene hans. 

Miljan Miljanić overtok som manager den påfølgende sesongen og Netzer trivdes. Real Madrid sikret tittelen to år på rad over Cruyff og Barcelona. Kritikerne og pressen ga seg - de anerkjente talentet til Gunter Netzer og forkynte ham som en av de beste 10-erne som hadde spilt for klubben.

Les den første delen her av serien her

Paul Breitner

Overgangssum: € 500 000

Periode: 1974-1977

Kamper: 84

Mål / assists: 10 mål

Breitner ville ofte si at nasjonalsanger før landskamper var bortkastet tid og ødela spillernes konsentrasjon. Fans ville prøve å komme under huden hans og kalle han for en kommunist, men tok ordene deres som ros og ikke fornærmelser. Han var en kontroversiell skikkelse og handlingene hans var ofte det motsatte av det han ønsket å mene. 

I Madrid kjøpte han massive hus og kjørte rundt i påkostede sportsbiler. I 1982 barbere han av seg sitt anerkjente skjegg (det som skulle være et symbol på hans venstre syn) for en sponsorkontrakt med et barberblad.

Når det gjelder den sportslige delen av han fantastisk for Real Madrid. Han kom ett år etter Gunter Netzer og gikk sammen med sine tyske landsmann på midtbanen. Han var med å vinne VM i 74, hvor han scoret i finalen ( en stor bragd som gjentok seg i 1982) og han ble ansett som en av de beste spillerne i verden. Han hadde et dundrende skudd, var iskald med ballen og dekket mye rom på banen. Breitner og Netzer var med på å avslutte Barcelonas dominans av spansk fotball og de fikk med seg to LaLiga-titler samt en spansk cuptittel. 

Han forlot Real Madrid i 1977 etter å ha følt hjemlengsel. Breitner vendte tilbake til Bayern München og spilte fire sesonger der hvor han vant to Bundesliga-titler til.

Pmn6