Extra large medium satellite
DRØMMEOVERGANG: Martin Ødegaard fikk guttedrømmen oppfylt kun 16-år gammel i det han signerte for Real Madrid.

God, men god nok?

(Kommentar): Martin Ødegaard har tidvis herjet for Real Sociedad i sin første sesong i Spania, faktisk har prestasjonene vært så gode at flere hevder at han kan spasere rett inn på Real Madrid og få 40-50 kamper i løpet av en sesong allerede til høsten.

Martin Ødegaard ble hentet til Real Madrid tilbake i 2015, etter at han tok verden med storm og spilte sokkene av spillere både 15 og 25 år eldre enn seg selv hjemme i Norge. Tenåringssensasjonen fikk omtrent samtlige av Europas storklubber til å vifte med sjekkheftene, og kanskje var vi vitne til den største hypen siden Freddy Adu herjet som 14-åring i MLS for 15 år siden. I alle fall i nyere tid, og i hvert fall sett med norske øyne. Florentino Pérez og sitt sportslige apparat fulgte situasjonen i Drammen tett, og som så mange ganger tidligere trakk den rutinerte Real Madrid-presidenten det lengste strået i kampen om en høyst ettertraktet signatur. 

I sin første epoke som klubbpresident hadde Pérez prosjekter som Galácticos, for så etterfulgt av Zidanes y Pavones hvor sistnevnte var langt fra noen suksess. I sitt president comeback skulle han selvsagt skape et Galácticos 2.0, noe som skulle vise seg å bli et minst like godt prosjekt som forløperen, om ikke bedre. Historien har en tendens til å gjetna seg, og i likhet med sin første tid som klubbpresident skulle han prøver på ett andre prosjekt., Denne gangen var det Baby-galácticos som sto på trappene, og som på mange måter skal være en ny og forbedret versjon av Zidanes y Pavones. I skrivende stund begynner vi å se konturene av at Baby-galácticos prosjektet, som for alvor begynner å ta form, dette med en nordmann som en av frontfigurene. Faktisk kan Ødegaard sammenlignes med den dyre champagne flasken som blir dunket inn i åpningen av en ny båt, for det var faktisk nordmannen som var den aller første av disse såkalte Baby-galácticos  signeringene. Etter et par sesonger for Real Madrid Castilla med blandet hell, og ytterlige to år i Nederland med både oppturer og nedturer begynner den første store investeringen i prosjektet å ta form. Faktisk en såpass form at flere eksperter, spesielt norske, som allerede nå mener at unggutten er klar til å erstatte selveste Luka Modrić allerede fra neste sesong. Noe som må sies å være litt av et skussmål, I alle fall når man tar i betraktning at kroaten ble kåret til verdens beste fotballspiller for bare halvannet år siden. Selv er jeg av den oppfatning av at det enda er litt prematurt, samtidig som at ting enda kan gå galt for drammenseren som i skrivende stund virkelig har verden for sine føtter. I alle fall om definisjonen på galt er at drammenseren ikke står på sokkel utenfor Santiago Bernabéu om 20 års tid. 

La det være sagt, progresjonen til Ødegaard har de to siste årene vært formidabel og kanskje er han blant de spillerne i verden som har tatt størst steg de siste par årene. Han er moden for alderen, samtidig som han besitter et fotballtalent større enn de aller fleste på planeten. Selv om det nok kan argumenteres for at du finner 20 til 30 større talenter enn han per dags dato, noe Tor Kristian Karlsens talentliste vitner om. Uten at Starts tidligere sportsdirektør er noen fasit, så indikerer det likevel att langt fra alle kyndige er av oppfatningen at Ødegaard er noe generasjonelt talent på verdensbasis. Det at han er det største talentet Norge antageligvis noen gang har sett er en annen sak, men det er en helt annen målestokk .  Samtidig, så synes jeg det er langt fra gitt i at han har det som skal til for å dominere på Real Madrids midtbane som et ubestridt førstevalg i en årrekke. Inntrykket mitt av media og flere meningsbærere om dagen er at det er nettopp det som vil skje, uten at det legges for mye vekt på hvorvidt han kan feile i Real Madrid. Samtidig diskuteres heller ikke muligheten for at han kun blir en av de 15-16 beste spillerne, begge scenarioene virker helt utenkelig for hele Norges gullkalv. I mine øyne så tenker jeg at det er to svært sannsynlige scenarioer, samtidig mener jeg at om siste scenario inntreffer, så kan likevel legge opp som lykkelig og suksessfull. For bare i det å være blant Real Madrids 15-16 beste spillere, så har du nådd uendelig langt og lengre enn de aller fleste. Spillere som Guti, spillere som Isco og spillere som Morientes har hatt tilsvarende roller i Real Madrid, men likevel aldri virkelig befestet seg som ubestridte navn i startoppstillingene. Samtidig er det utvilsomt større talenter enn Ødegaard som har feilet i sin jakt på heder og ære i den hvite drakten, og akkurat det er det viktig å ha i bakhodet i det man forventer at 20-år gammel drammenser skal spasere inn på selveste Real Madrid. 

Tidligere har vi sett flere store spillere falle gjennom i Real Madrid, og ikke nødvendigvis bare unge lovende talenter som Ødegaard. Sommeren 2009 signerte klubben Kaká som på det tidspunktet var om mulig en like stor signering som Cristiano Ronaldo, og bare ett par år i forveien av drømmeovergangen til Real Madrid hadde brassen vunnet gullballen. I Real Madrid gikk det derimot ikke veien for den ellers sympatiske playmakeren fra sambalandet, om det var skadene eller presset som ble utslagsgivende er ikke godt å si. Antageligvis var det en kombinasjon, selv om det like gjerne kan ha vært Jose Mourinhos inntog i klubben som ble den avgjørende faktoren. Wesley Sneijder ble hentet som 23-åring fra Ajax etter en monstersesong i Eredvise, hvor han året før overgangen hadde scoret utrolige 18 mål fra sin midtbaneposisjon. Han virket å ta nivået allerede i sin første sesong for Real Madrid, men så kom skadene. Nederlenderen med den vanvittige skuddfoten og det lave tyngdepunktet greide aldri kjempe seg tilbake til nivået som han hadde vist i debutsesongen, og selv når han var skadefri ble han benket i flere av den påfølgende sesongens aller viktigste kamper. Sommeren etter den svake sesongen var han solgt og det med over 100 millioner i tap, om salget skyldes utelukkende politikk er jeg usikker på. Det var i alle fall få supportere som klagde nevneverdig etter at Sneijder ble solgt, de skikkelige murringene kom vel når han i sin første sesong i Inter sto på podiet til Ballon d´Or. 

Det er ikke bare etablerte stjerner som Sneijder og Kaka som ikke levde helt opp til de enorme forventningene som møtte dem i Real Madrid. De siste fem-seks årene har vi også sett typer som Dani Ceballos og Mateo Kovačić slitt med å få ut sitt potensial i klubben, Ceballos og Kovačić som nok er langt mer sammenlignbare med nettopp Ødegaard. Ceballos er enda i klubbens eiendom, men er for øyeblikket på lån i Arsenal og få vil nok bli veldig overrasket om klubben selger han permanent i løpet av de neste årene. Real Madrid valgte å hente Ceballos sommeren 2017 etter strålende prestasjoner for Real Betis og gode prestasjoner for U-landslagene til Spania. Ikke helt ulikt det vi vitner denne sesongen med Ødegaard, og spillertypene er ei heller så ulike. 

Kovačić er ett annet sammenlignbart tilfelle, så fremt vi utelukkende ser på alderen og prestasjonene i forkant. Ser vi derimot mot på prislappen var kroaten en langt større signering, og kanskje hadde han en bedre sesong i forkant enn hva Ødegaard har nå i Real Socidedad. Selv om Ødegaard nok hadde hatt en pris langt mer tilsvarende Kovačić, dersom man skulle hentet han rett fra Baskerland.  Kovačić gjorde sine saker godt i Real Madrid, men likevel greide han aldri å etablere seg i startelleveren. Han var riktignok en særdeles viktig rotasjonsspiller over flere år, og sett i ettertid en veldig god investering. Selv om prestasjonene ofte var helt enorme fra kroaten, så var det likevel ett eller annet som manglet for det virkelige gjennombruddet og således befeste sin posisjon som en regelmessig starter i klubben. Det har vært argumentert for at Kovačić hadde dårlig timing med tanke på hvem han konkurrerte mot, men det er en faktor som alltid må medregnes i en klubb som Real Madrid. Et annet aspekt ved det hele er at han ei heller greide å spille seg skikkelig inn på landslaget, også da på grunn av for hard konkurranse. Sett i ettertid synes jeg det er mye som tyder på at Kovačić er en veldig god fotballspiller, men kanskje ikke god nok for å være del av et tidenes landslag eller tidenes klubblag. For det er nemlig der listen ligger, i alle fall om ønsket er å etablere seg som et ubestridt førstevalg på Real Madrids midtbane

Som sagt, jeg betviler ikke Ødegaards ferdigheter. Jeg bare stiller spørsmålstegn ved om han har det talentet som skal til for å bli så god som alle har lyst at han skal bli, og da spesielt så god som norsk presse er hellig overbevist over at han kommer til å bli. Jeg er hellig overbevist om han kommer til å lykkes, men jeg er langt fra sikker på at Real Madrid er klubben han vil lykkes i. Det kan like gjerne være Arsenal, Chelsea eller Valencia. Det kan også være Real Madrid, men nåløyet er og bør være trangt. For jeg er usikker på om Ødegaards sesong er noe bedre enn hva Isco leverte for Malaga før han kom til klubben, heller tvert imot. Isco har enda ikke rukket å bli noe ubestridt førstevalg, og han nærmer seg faktisk 30 år.  I tillegg finnes det jo større talent i samme posisjon der ute, slik som Kai Havertz i Bayer Leverkusen. Det er mange potensielle fallgruver for nordmannen der ute. En ting er i alle fall sikkert, han er nødt til å bli jevnere i prestasjonene og levere langt flere poeng. I Real Madrid holder det ikke med 2-3 måneder i ypperste verdensklasse, men det er nok også Ødegaard klar over. Jeg sier som sagt ikke at det er umulig at Ødegaard blir et ubestridt førstevalg i Real Madrid om noen år, jeg bare tenker at vi kan ikke ta det for gitt. Min oppfatning er i alle fall at nordmannen ikke er noe større talent en det Kovačić var, og det Ceballos er. La det være sagt, jeg håper virkelig at norsk media til slutt får rett i sine spådommer, men jeg er langt fra like sikker som de. 

Tror du Ødegaard er et ubestridt førstevalg hos Real Madrid om 2-3 sesonger?

Pmn6