Extra large lucas v zquez   sergio reguil n 19.1.2020

Shayan Jalilian: - Vázquez presterte bedre enn Hazard

En av redaksjonens mest kjente fjes har delt sine tanker om den nye "seriestarten", samtidig som han reflekterer over hvordan han tror Corona-situasjonen vil påvirke Real Madrid idag og på sikt.

Fra å være en av de yngste skribentene for Real Madrids norske supporterside gjennom tidene, så har Shayan Jalilian gjennom årenes løp utviklet seg til å bli en av de mer profilerte Real Madrid-supportene i landet. I alle fall om man tenker på antall TV-opptredener og følgere på sosiale medier. Det er ikke bare som Real Madrid-supporter Shayan er kjent, men han har også vært åpen om den forferdelige ulykken han var utsatt for. En hendelse som inntraff under en klassetur på videregående skole for et par år tilbake, en historie TV2 også frontet før vårens El Clasico.

Ulykken Shayan ble utsatt for er også årsaken til at jeg fikk muligheten til å treffe han i dag. Tilfeldighetene ville det til at han hadde en siste innleggelse i forbindelse med ulykken akkurat i Stavanger, dermed fikk jeg muligheten til å treffe en god kollega i redaksjonen for aller første gang.

I nærmest tropiske og vindstille omgivelser på en veranda i ellers vindfulle Stavanger delte Shayan sine tanker om sesonginnspurten, en sesonginnspurt som på mange måter er langt mer lik en sesongåpning. Alt dette over det som egentlig skulle være en kopp kaffe, men som fort endte opp i en hel kanne.

Hvordan tror du tre hele måneder "uten" fotball har påvirket spillergruppen? 

For de fleste har det nok vært tungt, men kanskje har det også vært litt godt. Plutselig har de mer tid til familien, samtidig som det har blitt langt mindre reising enn hva de har vært vant med over de siste årene. Om vi ser på de negative aspektene, så vil jeg tro at konkurransemenneskene nok sliter. Brorparten av spillergruppen kjenner nok veldig på at det har vært lenge uten noe særlig til konkurranser. 
For mange har karantenetiden vært en tid for refleksjon, tror du at de siste månedene kan ha endret på tankegangen til noen av spillerne som kanskje har vært ved et veiskille? (ref: Real Madrids noe aldrende og svært meriterte spillertropp)
Flere har nok fått en tidlig forsmak på "pensjonisttilværelsen", i alle fall typer som Marcelo, Luka Modrić og Sergio Ramos som er de som kanskje har kortest tid igjen. Den siste tiden kan jo ha gjort at de har fått tenkt seg om og "kjent" litt på hvordan livet uten Real Madrid har vært. Det kan jo være noe som kan motivere de til å virkelig gi jernet - slik at de kan spille enda noen år på det aller høyeste nivået. Sett bort fra det mentale, så er det nok flere som har hatt godt av at det har vært rolig i snart tre måneder rent fysisk. Da tenker jeg spesielt på Toni Kroos som har spilt sinnsykt mange kamper gjennom det siste tiåret, men også en nærmest kronisk-skadeplaget type som Gareth Bale. Det er nok flere spillere som kan ha fått flere år i gave på toppnivå, både av fysiske og mentale årsaker. 

På et personlig plan, hvordan har livet "uten" Real Madrid vært ?

Helt forferdelig, føler ikke jeg trenger å utdype det spørsmålet noe mer enn akkurat det. 

I godt lag i en landsdel som sjelden får skryt for sitt tropiske klima, så sitter praten løst og ledig. En kopp kaffe blir til to, og digresjonene mange. Etter å ha vært innom både Eliteserien og livet generelt får jeg etterhvert sporet intervju-objektet inn på Real Madrid og spansk fotball igjen.

Er det noen spillere du tror kommer til å prestere bedre uten publikum til stede? 

For å snu litt på spørsmålet ditt. Jeg tror at typer som Casemiro og Dani Carvajal fort kommer til å prestere dårligere enn normalt, med det tenker jeg på at begge to virkelig virker å trives i "heksegryter". Sergio Ramos er en annen spiller som trives når det koker, men samtidig er jo han også en det fort går en kule varmt hos. Akkurat med Ramos er det vanskelig å si, det kan slå begge veier. 
Tilbake til det opprinnelige spørsmålet. Jeg tror at en type som Eden Hazard er helt latterlig god på trening, i alle fall de gangene han har lyst. Ikke at han er dårlig i kamp når han dagen, men jeg tror han kan finne på enda mer utrolige ting på en treningsøkt. Det kan vi fort vitne nå i de publikumløse kampene. Bale er jo en annen, jeg tror ikke han har godt av å spille uten omgivelser en stund. Det har nok vært veldig tøft for han i det siste, spesielt hjemme på Bernabéu. 

Kommer Real Madrids erfarne spillergruppe til å bli avgjørende i den siste tredjedelen av sesongen? 

Med tanke på at det er spesielle omstendigheter vil det bli viktig å spillere som er erfarne. I alle fall på det som angår nullstilling, i tillegg vil de bli viktig for å etablere en "en kamp om gangen"-mentalitet i gruppen. Det er tross alt 11 "finaler"  som skal spilles. Videre tror jeg at Real Madrid kommer til å vinne flere kamper nå, enn hva de ville gjort med publikum. Spesielt de type kampene som vi har sett de tape denne sesongen, slik som borte mot Real Betis eller Levante. 

Det har vært en spesiell Real Madrid-sesong så langt, hva har overrasket deg mest denne sesongen? (sett bort fra situasjonen rundt covid-19)

Uten tvil Hazard. Først møter han nærmest overvektig opp på treningsleir etter en ikke alt for lang sommerferie, og når han først kommer seg tilbake fra skade spiller han dårlig. Faktisk var en spiller som Lucas Vázquez langt bedre å ha på banen enn Hazard, ikke et vondt ord om han, men det var ikke i den målestokken jeg forventet å sette Hazard. Deretter kommer han seg jo faktisk i form, og plutselig ser han ut som en milion igjen, for så å nok en gang bli skadet og miste de kanskje viktigste kampene av sesongen. Han er ikke levd opp til forventingene, i alle fall ikke enda. 

Med en type som er så engasjert i fotball, så blir digresjonene mange. Nok en runde til den nært forestående Eliteseriestarten den kommende uken, deretter en lengre diskusjon om Paul Pogba. Manchester Uniteds hardt prøvede stjerne sto i utgangspunktet ikke på min agenda i dag, men vi konkluderer likevel med at midtbaneeleganten kanskje ikke har godt av å være en plass hvor han nærmest er større en klubben. Det hadde i alle fall ikke skjedd i Real Madrid. Jeg får lurt Shayan inn på neste tema, og aller siste spørsmål. Dette er ett som virkelig engasjerer, nemlig kampen slutten av sesongen mot Barcelona. Ikke bare slutten av sesongen, men den evige kampen mot erkerivalen fra Katalonia.

Kortsiktig og langsiktig: Real Madrid eller Barcelona, hvem kommer best ut av "avbrekket" og hvorfor? 

Det er klart, får Barcelona Luis Suárez i form igjen så styrkes de jo veldig. Likevel, så hadde jo ikke uruguayaneren sin beste sesong før skaden. Jeg tror nok Real Madrid kommer mest styrket ut av dette kortsiktig, dette med tanke på at de får både Hazard og Asensio tilbake. Det er jo faktisk to spillere som skulle være to potensielle startere før sesongen, men som faktisk ikke har spilt. 
Ser vi på lengre sikt, så tror jeg også Real Madrid trekker det lengste strået. Nå sitter ikke jeg på styrerommet i Barcelona akkurat eller for den saks skyld satt meg veldig inn i situasjonen der, men sett utenfra virker det kaotisk. Selv før Covid-19 situasjonen var det jo kaos, og jeg kan ikke drømme om at de siste tre månedene har hjulpet på for en klubb som virker å være økonomisk tynget. Lionel Messi krangler åpenlyst med Eric Abidal, samtidig som de har brukt nesten 3 milliarder på spillere de ikke virker å ha en klar plan for. Det er også 3 milliarder kroner de ikke vil få tilbake, de må nok fort skrive av tap for både Philippe Coutinho og Ousmane Dembele. Sett bort fra Ansu Fati, så virker det heller ikke som de har veldig mange av verdens største talenter på gang heller. Mens Barcelona kanskje må lite litt på at Fati virkelig slår til, så har Real Madrid langt bedre kort på hånden med en armada av talenter som nærmest har et uendelig stort potensiale. Vi Real Madrid-supportere kan prise oss lykkelig over at vi har en ryddig sportslig ledelse med svært kompetente folk i form av Florentino Pérez.

Jeg takker Shayan for kaffen, svipper han tilbake til hotellet via en skikkelig omtur rundt Jæren. Shayan ville se hvor Erling Braut Håland hadde vokst opp.

Er du enig i Shayans refleksjoner?

Artikkelen er skrevet av Mikael Jensen. 

Pmn6