Large mendy
23 Ferland Mendy

Født: 08. juni 1995
Fødested: Meulan-en-Yvelines (Frankrike)
Høyde: 180 cm
Vekt: 73 kg

Karriere:
Le Havre (2015-2017)
Olympique de Lyon (2017-2019)
Real Madrid (2019- )

• Hvem er Ferland Mendy?
Ferland Mendy ble født i den franske byen Ecquevilly, en liten by med om lag 4000 innbyggere, som ligger like nordvest for Paris. Det ble tidlig kjent Ferland hadde et talent for fotball, og han startet faktisk sin tid som fotballspiller som spiss. Han opplevde også en hofteskade i en alder av 14 år, hvilket førte til at han måtte tilbringe et halvt år i rullestol. Et familiemedlem av Ferland Mendy har også fortalt at Ferland i tidlig alder var fast bestemt på å bli fotballspiller. Mendy sies også å være en svært jovial type, som ofte bidrar med mye humor i spillergruppa.

Ferland Mendy hadde også en relativt vanskelig tid som ungt talent i Frankrike, da spesielt i hans periode i Paris Saint-Germain. Selv om Mendy startet ungomdskarrieren i det lokale laget i Ecquevilly, tok det ikke mange år før PSG banket på døren, og backen tilbragte hele åtte år i den franske hovedstaden. Mendy avsluttet oppholdet i Paris som et resultat av hofteskaden, og han endte til slutt opp i Le Havre, en klubb som er kjent for å produsere flere store stjerner. Spillere som Paul Pogba, Benjamin Mendy, Riyad Mahrez og Lassana Diarra har alle fortid fra Le Havre.

• Klubbkarriere så langt
Etter to suksessfulle år på ungdomsakademiet i Le Havre, fikk den venstrebacken mulighet til å prøve seg på andrelaget for første gang i 2013. Mendy var relativt fast på venstrebacken for Le Havre B i to sesonger, og han fikk også enkelte muligheter på førstelaget. Det var likevel ikke før i 2015 at den unge backen ble en fast del av førstelaget til Le Havre, og i sin første sesong i Ligue 2 fikk Mendy kun elleve kamper for laget sitt. I en alder av 21 år hadde Mendy kun spilte elleve kamper på profesjonelt nivå, alle i Ligue 2. Den påfølgende sesongen, 2016/2017-sesongen fikk likevel Mendy sitt ordentlige gjennombrudd, og han spilte nesten 40 kamper for Le Havre. Han scoret to mål og hadde fem målgivende pasninger, og han ble til og med kåret til den beste backen i Ligue 2 den sesongen. Dette gjorde at Mendy ble en ettertraktet spiller, både i Frankrike og andre steder i Europa.

Før 2017/2018-sesongen ble det klart at Ligue 2s beste back var klar for Olympique Lyonnais, også kjent som Lyon, for en overgangssum på fem millioner euro. Man kan i dag med trygghet si at dette var en god avtale for Lyon. Ferland Mendy ble nemlig en kjempesuksess i den franske storbyen, og allerede i hans første sesong spilte han hele 35 kamper, inkludert syv opptredener i Europa League. Dette resulterte i fire målgivende pasninger fra unggutten, og han hadde nå etablert seg som en av de aller beste backene i ligaen. Mendy hadde blant annet to målgivende pasninger på to kamper mot Monaco, laget som den sesongen spilte seg til andreplass i Ligue 1, og han var den viktig bidragsyter til at Lyon tok tre poeng på hjemmebane mot Monaco den sesongen. Han var ikke fast i laget i begynnelsen av sesongen, men han ble altså etter hvert en av de beste backene i ligaen, og fast i Lyon-laget.

2018/2019-sesongen har likevel vært den aller beste for den franske venstrebacken på profesjonelt nivå, og det var også denne sesongen som sikret ham overgangen til Real Madrid. Mendy startet stort sett det som var å starte for Lyon, og med unntak av et skadeopphold i slutten av sesongen, var Mendy det ubestridte førstevalget i den posisjonen. Han har imponert enormt med sine vanvittig offensive egenskaper, mens han også han vist gode defensive kvaliteter. Mendy spilte også samtlige kamper for Lyon i Champions League i 2018/2019-sesongen. Backen scoret tre mål og hadde tre målgivende i en svært god sesong for Lyon, og han var avgjørende for at laget klarte å sikre seg andreplassen i Ligue 1. Den strålende sesongen ble også belønnet med en plass på årets lag i Ligue 1, sammen med blant annet spiller som Mbappé, Pépé, Neymar, Ndombele og Thiago Silva. 12. juni 2019 ble det altså klart at Mendy blir Real Madrid-spiller, i en overgang verdt i overkant av 50 millioner euro.

• Landslagskarriere så langt
Ferland Mendy har hatt en relativt sen ankomst på den største scenen i fransk fotball i forhold til mange andre, og han har tidligere ikke spilt en eneste kamp på aldersbestemte landslag. I november 2018 ble backen likevel kalt opp til det franske landslaget av Didier Deschamps etter at Benjamin Mendy måtte trekke seg med skade. Dette gjorde at Ferland Mendy fikk sin debut på det franske landslaget da han spilte hele kampen mot Uruguay i en vennskapskamp i november. Backen gikk glipp av EM-kvalifiseringskampene i mars på grunn av skade, men nå i begynnelsen av juni var han igjen tilbake i troppen. Han spilte i alle tre kampene for Frankrike i landslagspausen, og han spilte tre av fire omganger i EM-kvalifiseringskampene mot Tyrkia og Andorra. Mendy har fortsatt til gode å score mål for Frankrike, men det er nok neppe så fryktelig lenge til venstrebacken vil oppnå det også.

• Spillestil og ferdigheter
Ferland Mendy er en spiller som er svært god både offensivt og defensivt, hvilket har vært svært tydelig de siste sesongene. Han har bidratt med tre mål og syv målgivende pasninger de siste to sesongene, og han har ofte vært svært viktig i det oppbyggende spillet til Lyon. Han har også et enormt driv, og han har derfor egenskapen til å ta med seg ballen og bryte gjennom flere ledd i motstanderlaget. Dette er komplementert av en enorm fart, og det er ingen tvil om at Mendy blir en av de raskeste spillerne i Real Madrid-laget.

I tillegg er Mendy en spiller som er svært god med begge bein, hvilket er tydeliggjort ved at han ofte trekker innover i banen og bruker høyrebenet sitt. Kombinasjonen av voldsom fart og imponerende fysikk gjør at Mendy er svært god defensivt også, og flere statistikker tyder på at Mendy er nesten umulig å drible seg forbi. Dette tyder på en spiller som ikke bare er veldig god fysisk, men som også er svært smart defensivt. Mendy kan fungere som en god motsetning til Marcelo, som ofte har større fokus på det offensive enn det defensive, og Zidane kan få en helt ny dimensjon i den defensive delen ved signeringen av Ferland Mendy.